Opel Zafira 2.0 CDTI 130pk Cosmo (2012)

autoreview

Opel Zafira 2.0 CDTI 130pk Cosmo (2012)

Signalement

UitvoeringZafira 2.0 CDTI 130pk Cosmo
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012
KM-stand bij aanschaf7 km
KM-stand laatst214.500 km
Lezerswaardering: 77%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Het betreft een opel zafira cosmo ecoflex 119g/km

  • 7 km

Deze keuze was niet voorhanden in de database, dus heb ik de meest benaderende keuze geselecteerd in de database.

De bestelbon

  • 712 km

Het betreft dus een zafira tourer met 130 pk en start-stop voorziening. Dit 'busje' heeft naar mijn mening een vrij geslaagd design.

De wagen is uitgevoerd in de metaalkleur "Silver Lake" met blauw/zwart gedeeltelijk leren interieur (Salerno/Morrocana jet black). We hebben niet geopteerd voor de AGR stoelen maar wel de Seat Comfort Pack bestuurder ( met elektrische lendensteun) gekozen. Verder zijn er leuke voorzieningen zoals vervat in het Gold Pack (bevat metaalkleur, park pilot voor+achter, telefoonvoorbereiding met bluetooth en radio SD900Navi) en de Upgrade Gold Pack met Park & Go Technology Pack (parkeercamera, parkeernavigatie).


Binnenin zijn enkele praktische zaken toegevoegd zoals een veiligheidsnet in laadruimte, de optie Quick Heat (ietsje sneller warm in de winter) en een ruimtebesparend reservewiel.

Aan de buitenzijde werd de wagen opgewardeerd met Xenon verlichting (AFL ; oa automatische dagrijlichten Led, bochtenverlichting... ), 5 spaaks lichtmetalen velgen met 17 duimers en een afneembare 13 polige trekhaak.

Eerste ervaringen

  • 712 km

De scoreverklaring staat nu overal op gemiddeld, deze zal ik evalueren bij verdere ervaringen. Het betreft een firmawagen voor 5 jaar / 200 000 km.

Eerste indrukken ten opzichte van de v50

Carroserie / bouwvorm
Zoals gewenst is deze wagen beduidend ruimer als de v50. Zowel voor- als achterpassagiers en ook de koffer zijn ruimer uitgevoerd. Deze wagen is afgeleverd als 5-zitter, wat als gevolg heeft dat de plaatsen om de 3e zitrij in te klappen zijn omgevormd tot ruime, diepe bakken onder het vloertapijt.

Uiterlijk buitenzijde
Smaak is persoonlijk, maar ik vind de combinatie van het Cosmo pakket (chroom en donkerzwarte accenten), silver lake lak (lichtblauw metallic kleur) en 5 spaak velgen geslaagd. De automatische hoogte instellende xenon lamen geven in het donker een heel prettig zicht. Door de afwezigheid van camera in de vooruit schakelt de verlichting niet automatisch op groot licht bij gebrek aan naderende tegenliggers. We hebben nog geen knipperende reacties gekregen van tegemoet komende bestuurders. Ik hoop voor de mede weggebruikers dat onze verlichting inderdaad niet verblind.

Uiterlijk binnenzijde
We hebben gekozen voor Salerno / Morrocana jet black dat in combinatie met het gold pak (met oa SD900 navigatiepak) een sobere maar stijlvolle aanblik bied. Bovendien zorgt het Cosmo pakket voor rood oplichtende accenten. De verschuifbare armsteun voor met bekerhouders en opberglade eronder zijn praktisch en stijlvol.

Ophanging
De ecoflex krijgt standaard een verlaagd (sport) onderstel mee en de cosmo uitvoering staat op 17inch 225/50 banden. Hiermee is de wagen vrij strak maar toch comfortabel afgesteld. De v50 stond op een slappere vering en ging naar mijn gevoel meer op één oor hangen in de bochten. Voor ons een prima compromis.


Motor en transmissie
De motor zal zelf koud in stationaire loop niet snel afslaan en heeft vanaf circa 1500rpm power voldoende voor rustig rijden, bij 2000 rpm komt het potentieel van de motor naar boven. Doorhalen tot voorbij 2500 rpm is eigenlijk nooit nodig, tenzij bij inhaalbewegingen. Gevoelsmatig schakelen we reeds op vanaf een dikke 2000 rpm. Ik doe dit bewust nog niet en probeer minimaal 1800 rpm aan te houden tijdens de eerste paar duizend km. Ook de start stop, bediend met de eco toets op de middenconsole, vink ik voorlopig af.

Zitcomfort
“Een Volvo heeft perfect zittende zetels en in een opel staan er houten banken gemonteerd.”
In de Volvo zat ik vrij goed, maar het ontbrak aan zijdelingse steun, in een S60/V70/S80 zit je zachter hoewel ook deze zetels altijd te breed zijn. Ook in de zafira zijn de (in onze versie) comfortzetels voorzien voor de stevigere Duitser en glijd ik in snelle bochten een beetje weg. De zetels in de opel zijn iets harder. De elektrisch in hoogte en uitbolling regelbare lendensteun als onderdeel van “Seat comfort Pack” kan zeer nadrukkelijk aanwezig zijn maar brengt wellicht soelaas bij langere ritten. Voorlopig heb ik nog geen ideale zitpositie kunnen vinden, vooral voor de linkerarm, maar dat zal wellicht laag en dicht bij het stuur te vinden zijn. Misschien waren de AGR (sport) stoelen toch wel interessant?


Opties
- We hebben gekozen voor een echt reservewiel in plaats van een herstelkit. Hierdoor was het niet meer mogelijk de geïntegreerde fietsendrager te bestellen (plaatsgebrek aan/in de achterbumper). Om toch steeds een fietsendrager mee te hebben kozen we ervoor een afneembare trekhaak mee te bestellen. De Thule express fietsendrager, trekkogel en externe nummerplaat incl. verlichting passen netjes in de uitsparing tussen achterzetels en kofferophoging. Als de fietsendrager op dit plekje verstopt zit is het niet meer mogelijk de achterzetels in lounge positie te plaatsen (buitenste zetels iets naar binnen plaatsen door achteruit te schuiven). De middelste zitplaats kan wel nog worden omgetoverd tot armsteun.
- De achteruitrijd camera en parkeersensoren werken perfect, de park assist hebben we nog niet getest, de parkeersensoren vooraan die optioneel steeds kunnen aanspringen bij traag voorwaarts rijden zijn echter traag van begrip.

Verbruik
Zie ook de verbruiksmonitor.
Eerste conslusie: de wagen haalt lang niet de beloofde 4.5L/100 km zoals opgegeven. Bij een eerste tankbeurt hebben we 6.5 L/100km vastgesteld. Op zich voor een dergelijk grote auto, in de inrijfase, met redelijk wat kleine weggetjes,
de eco knop uit, de airco compressor in en minimaal 1800 rpm valt dit echter best wel mee. Ik verwacht nog een sterke daling van het verbruik van zodra we de start stop functie gebruiken en meer op het gevoel (=bij lager toerental) gaan schakelen.

Waarom een opel zafira tourer

Als consultant met 30 000 km woon-werk en werk-werk kilometers per jaar krijg ik de mogelijkheid tot een firmawagen voor een mooi budget inclusief een tankkaart voor binnenland voor zowel privé als werkritten. Kilometeropgave is dus zeker minder interessant.

Een eerste bekommernis zijn de gloednieuwe bijtellingsregels (België). De wens was dan ook een zo laag mogelijke C0² op papier te hebben. Daarnaast zijn er eisen van de werkgever: handbak, diesel, bluetooth en navigatie, metaalkleur. Dan zijn er de eigen wensen: graag ruim en praktisch en het hoeft niet te patserig. Voor prestaties nam ik de vorige wagen (volvo v50 1.6d) als minimumnorm. Wel graag iets meer koppel om bergpassen met gemak te overwinnen, en misschien toch wel meer dan 1600cc. Een turbo vervangt dan wel heel wat cc's, maar toch niet alle.

De keuze was hierdoor beperkt tot renault grand scenic 1.6 dci, waar alle opties op mogelijk waren (om het budget vol te krijgen zouden zelf accesoires zoals een dakkoffer op de bestellijst moeten) of een opel zafira tourer 2.0cdti ecoflex cosmo+enkele opties.

Gaan kijken naar beiden, de opel voelde rijkelijker en steviger (=duitser?) en de werkgever heeft het niet voor franse wagens. Beide wagens resulteerden in dezelfde bijtelling doordat de fransoos met z'n lager verbruik een hogere cataloguswaarde had (wel 21% korting, maar dat geldt niet voor de bijtelling).
Vandaar de keuze.

Een andere optie, die we nooit overwogen hebben wegens de wens naar een mpv, is zeker de skoda supberb combi greenline business 1.6 tdi 114g. Die volgehangen wagen inclusief navigatie resulteert in een gelijkaardige bijtelling (circa 180€).

Foto's + update

  • 1.200 km

Enkele foto's geplaats van
- buitenkant
- kleuren binnenzijde; achterzetels
- de opbering van fietsdrager , trekhaak en extra nummerplaat met verlichting achter de achterzetels

Ondertussen laat ik de eco knop voor wat deze is, tenzij ik moet stilstaan bij koude motor of in traagrijdende file sta. Wat een herrie overigens bij het starten bij fris weer! Dieselgeronk en licht riemgepiep... sorry lieve buurtbewoners.

Dagelijks ondek ik opties aan het multimedia systeem, de handleiding uitgebreid lezen is de boodschap! Tot nog toe vind ik een tomtom navigatie performanter. Het nadeel aan een tomtom is echter de opstartsnelheid, diefstalgevoeligheid en dat het systeem niet mooi ingebouwd zit.

De regensensor is heel fijn, enkel bij een beregende ruit bij het vertrek moet je even zelf de hendel bedienen en nadien terug in automatisch plaatsen.

Schakelen bij rustig rijden doe ik bij circa 2200 rpm waarna de teller maximaal daalt tot 1500 rpm. Bij relaxt cruisen in derde versnelling is optrekken van 20 naar 50 (circa 800->1800 rpm) geen probleem. De schakelindicator is wel heel extreem; opschakelen bij 1800 rpm is wel zeer scherp.

Ondertussen heb ik een goede zitpositie gevonden en cruise ik rustig verder met m'n mooie rijmachine!

Het motorgeluid beluister ik vooral van binnenuit. Met uitzondering van de koude start valt dit me goed mee. Ja, het is een diesel en dat zal de wagen nooit kunnen verbergen, de 1600 psa motor in de volvo was stiller.

Bij normaal gebruik vind ik het in de wagen best rustig. De snelheidsbeleving is door de hoge zit en de goede akoustische isolatie laag (=puntje bij voor comfort, maar ook voor flitsgevoeligheid). Bij warme stationaire loop is de motor bijna niet hoorbaar binnenin. Bij optrekken is vanaf 2500 rpm de motor duidelijk hoorbaar. Ik heb dit toerental al op de teller gehad in de hoogste versnelling en ik vond ik het comfort en motorgeluid best aangenaam. Ik "wandelde" toen 150 km/u en onder het gaspedaal was nog "speelruimte" zat.

Het multimedia systeem kan het volume snelheidsafhankelijk aanpassen wat ook de snelheidsbeleving mindert.

Via tuningsites lees ik dat de motor en versnellingsbak van 110 en 130 pk variant technisch identiek zijn, bij de 165 pk variant zou een andere bak en onderblok gebruikt worden. Hoe dit zit bij de ecoflex die bedoeld is om lager in toeren te rijden (hogere thermische en mechanische belasting) weet ik echter niet. Overigens was mijn bezoek aan tuningssites erop gericht een vermogen/koppel toerentalgrafiek te verkrijgen... Voor mij geen geknoei aan de chip, had ik maar een zwaardere motor op de prijslijst moeten aanvinken met aangepaste turbo grootte, bak, koeling, ophanging en remmerij.

Brandstofverbruik en rijbereik

  • 2.700 km

De waarschuwing voor bijna lege tank komt bij mijn rijstijl overeen een rijbereik van iets minder als 100+40 km reserve (ca 50L van totaal 58L verbruikt).

Dit is een stuk minder vroeg als bij de volvo waar het lichtje reeds ging branden bij 150 km (+ 50 km resterend) rijbereik wat overeen kwam met een resterende 11 L in de tank van circa 52 L ).

De banden zijn (standaard) zomerbanden michelin primacy hp 17-255-50 en de ecoflex staat standaard op sportonderstel (-1cm).

Voorlopig halen we 6,2 L / 100 km . Ik hoop na het inrijden gemiddeld 6 L te verbruiken.

100 uren rij ervaring

  • 7.200 km

Na 100u bij gemiddeld 71 km/u begint de review toch al wat relevant te worden.

Ondertussen is een goede zitplaats gevonden, zijn de schakelgangen van de versnellingsbak ingelopen en begint de motor los te komen.

Het brandstofverbruik in dalende lijn (laatst een gemiddelde van 6,0 liter voor 100 km op bc bij veel snelwegkilomters in kalm tot gemiddeld verkeer).

Voor een mpv is het bochtengedrag en acceleratievermogen zeer goed. Het comfort vind ik uitstekend.

Nadelen:
Bij een noodremming gaat de voorophanging wel een heel stuk door de knieën.
Ook minder leuk is de bemoeizucht van de hill hold functie (het lijkt wel of de auto zegt "ja die handrem blijft 3 seconden hangen, ook op een lichte helling, als jij weg wilt dan slijten die remmen maar"). Ik zou zo ruilen voor een manuele handrem.
Maar de grootste ergernis betreft het trage aanslaan van de motor als de eco functie net de motor afgeschakeld heeft. Het lijkt wel of de elektronica eerst zeker wil weten of de motor daadwerkelijk 0 toeren draait en dan voor de zekerheid nog enkele tellen wacht alvorens te willen starten. Als ik tijdens deze paar seconden de auto in eerste schakel is de koppeling reeds terug omhoog gekomen tegen dat de elektronica het startbevel geeft. Omdat de koppelingspedaal ondertussen omhoog staat wordt de motor niet gestart. " de melding bedien koppeling" verschijnt. Als chauffeur voel je dat er iets verkeerd gaat en druk je nogmaals de koppeling in, hoewel de startmotor toch reeds actief ... Dit alles resulteert in een bonkig gedrag terwijl je je afvraagt of je nog wel van je plaats zult geraken.

De 'overbodige opties':
De achteruikkijkcamera bekijk ik alleen wanneer m'n partner met de wagen rijd achteruit rijd.
De automatische parkeerfunctie vind ik in de praktijk niet werkbaar (te traag). Misschien moet ik eens proberen op een afgesloten terrein...

Meer ervaring+terugroepactie

  • 15.500 km

Ondertussen staat de teller op iets meer dan 15000 km. Het resterende % tot volgend onderhoud is een rekentool die rekening houd met het onderhoudsinterval van 1 jaar of 30 000 km. Momenteel nog 49%.

Zoals het elektrionica betaamt doet deze ook in deze wagen wel eens raar, gelukkig steeds tijdelijk. Ook m'n vorige wagen had hier last van en dat neem ik er maar bij. Zo had ik last van een open motordeksel-melding (niet waar, motorkap was goed gesloten), bleven de xenon's eens naar beneden staan samen met een AFL service-vereist melding (ging enkele km later spontaan uit tijdens een stop aan de verkeerslichten).

Ook een terugroep melding gekregen voor aanpassing van een waterafvoer, die anders mogelijk op de distributieriem kon druipen, met alle mogelijk gevolgen van dien, een half uurtje werk dat reeds de volgende dag werd uitgevoerd op een moment dat mij paste... vlotte service, opel!

Ook bij buitentemperatuur van 5°C komt het interieur vrij snel op temperatuur.

evaluatie 25 000 km / 7 maand, winterbanden en ele

  • 24.500 km

Even een update.

In deze donkere dagen storen zich regelmatig mensen aan de xenon verlichting. In m'n vorige wagens zette ik steeds de koplamp regeling iets te laag om tegemoet komend verkeer niet te hinderen. Sorry mensen, nu kan ik hier zelf weinig aan veranderen gezien de automatische regeling. Ondertussen rijdt reeds een redelijk deel van het (Belgisch) wagenpark met dit type verlichting dus voel ik me niet schuldig. Het verschil op onverlichte wegen blijft indrukwekkend!

De grootste min blijft ongetwijfeld de beperkte mogelijkheden voor het beheren van gps locaties. Op een tomtom toestel maak je in een handomdraai een nieuwe categorie aan, en zitten héél véél meer voorgeprogrammeerde adressen. En de automatische parkeeroptie blijft een ongebruikt gadget.

De grootste + is... al de rest. Dit blijft met voorsprong de aangenaamste wagen die ik tot nog toe gereden heb.

Ondertussen zitten er ook (goodyear 17") winterbanden onder. Wat een verschil bij sneeuw! Je moet al hard je best doen om de wielen te laten doorslaan of blokkeren.
Ijs plekken blijven echter glij plekken, voorzichtigheid blijft dus nodig.

Toen ik de nieuwe banden net gemonteerd had wilde ik de banden even 'inrijden'. Toen ik het lampje tractie controle afvinkte ... bleek het motorvermogen beperkt... Soms worden wagens te slim... zucht. In koude omstandigheden stopt de motor soms bij een verkeerslicht om enkele seconden later te beslissen toch maar weer op te starten zonder reden en de automatische parkeerrem blijft m'n beste vriend niet. Soms gaat de rem er niet op waardoor de wagen eens spontaan zelfstandig de afrit begon af te rijden (gelukkig boden de kiezelsteentjes enkele meters verder toch voldoende weerstand) en over de tegenwerkende helling-starthulp kan ik kort zijn = BAGGER.

Het verbruik blijft stabiel en er is geen olieverbruik merkbaar.

Bijna 1 jaar

  • 42.500 km

Ondertussen heeft de wagen z'n eerste onderhoudsbeurt gekregen waarbij niets aan het licht kwam. De Xenon verlichting blijkt perfect afgesteld te staan. Als vervangwagen een kia met 1200cc diesel motor meegekregen. Wat miste ik m'n grote comfortabele loebas. Als ik opnieuw voor de keuze stond zou ik hem gelijk opnieuw uitkiezen.

Ondertussen is er een nieuwe voorruit in gekomen. Er was een scheur ontstaan aan de passagierzijde. Carglass heeft hiervoor 620 eur gefactureerd aan de omnium verzekering. Ondertussen is de wagen voorzien van de eerste bluts en kras en krijg ik sinds kort volgende melding 'motorkap open' gevolgd door 'voertuig dringend service benodigd'.
Oorzaak van deze melding blijkt een defecte sensor aan de motorkap te zijn. Dit heeft mede tot gevolg dat de start-stop functie tot het herstel overbrugd staat.

1000 uren ver

  • 67.000 km

Zo, tijd voor een kleine update.

De zafira is nog steeds een prettige rijstgenoot die genoegen neemt met circa 6.3 l/100 km (1 op 15.8). Hierbij rijd ik vlot en cruis ik voornamelijk op nog nét reglementaire snelheid op gewest en snelwegen.

Het vermogen is zeker toe rijkend en het algemene comfort is heel goed. Snelheden tot 160 km/u zijn eenvoudig en comfortabel haalbaar, nog harder hoeft voor mij niet en ben ik dus nog niet geweest.

Cruise control gaat alleen op lege autostrades aan, de speed limiter is in de praktijk een stuk rustgevender. Tot nog toe geen snelheidsovertredingen geregistreerd. Ik probeer dan wel op de snelheid te letten maar zal zeker niet trager rijden dan nodig. De speed limiter instellen op de max snelheid +7km/u (afwijking teller tov gps snelheid)+ en een waarschuwing vanaf 130 km/u +7 houden de politiebonnen voorlopig af!

Enige minpunt is een ontsierende bluts in de achterklep en de houterige versnellingsbak. De "1" is soms in koude toestand slechts na enkele pogingen selecteerbaar (let wel: ik forceer de bak niet maar ontkoppel wat langer of los even de koppeling alvorens opnieuw te proberen).

Een usb stick met 16 GB en een foto van de opkomende aarde op zwarte achtergond op het centrale display maken het cruisen nog aangenamer.

Ik blijf er vooralsnog bij dat dit de meest prettige wagen is die ik ooit bezit heb!

Bijgeluiden

  • 77.000 km

Na bijna 2 jaar in bezit beginnen er kleine onvolkomenheden op te treden bij volgende onderdelen:
- achtervering kraakt (droge rubbers?)
- bestuurdersstoel kraakt in de bocht (losse bevestiging?)
- koppelingspedaal loopt stroef bij file rijden. Het voelt na enige tijd wat plastic achtig (drooglopend scharnier?)

Verder nog steeds probleemloos. Dit was bij mijn vorige auto's wel anders!

Bovenstaande punten worden aangekaart bij de volgende onderhoudsbeurt, indien ze niet opgelost geraken zal ik toch aan de scores moeten wijzigen...

Zeer tevreden behalve over 6-bak

  • 116.000 km

De kilometers dikken snel aan, comfort en betrouwbaarheid blijven dik ok.

De versnellingsbak is helaas hakeriger dan ooit tevoren. Eerste versnelling is soms heel moeilijk vindbaar. Alvorens eerste versnelling te kiezen even achteruit, 2e of 3e versnelling inleggen verhelpt soms maar niet altijd de weerstand. (zou helpen bij versleten synchro-messen).
Ik verdenk eerder de mechanica dan mezelf als oorzaak van het probleem, met een scheef oog naar start-stop systeem en hellingsstarthulp...
Bij de 90 000 km had ik om een versnellinsbak olie wissel gevraagd maar dit bracht geen oplossing. Weet iemand soms of dezelfde bak in andere varianten (110 of 160 pk / astra / insignia modellen) ligt? Op andere reviews vind ik geen versnellingsbak problemen terug...

Verder is het voornaamste nadeel zout op ruiten, spiegels en achteruitrij camera, maar daar kan de wagen weinig aan doen :-D .

De 120 000 km beurt staat eraan te komen (grote beurt). Distributie riem staat pas gepland op 150 000 km.

onderhoudsbeurt 120 000 km

  • 121.500 km

Bij de onderhoudsbeurt van 120 000 km kwamen geen abnormaliteiten aan het licht. Volgende afspraak op 150 000 km met vervangen van distrubie. Binnenkort wordt ook een sterretje weggelijmd door de bekende autoruitenhersteller.

Met een kleine 50 000 km per jaar komt het eindpunt van 200 000 km dichterbij.

In de automiddende media komen er intussen meldingen van de zafira touran 2 reeks gran tourer beschikbaar vanaf medio 2015 ...
Gelukkig maar, want opel is geen optie meer (wegens niet premium). De carpolicy beperkt de merkenkeuze tot vag, bmw en volvo.

Tegen april gooi ik terug de michelin premacy banden onder de auto, de voorste 2 zijn aan vervanging toe en mijn voorkeur gaat ernaar uit om opnieuw dezelfde te laten monteren.

Tegen volgende winter mogen er 2 verse winterwinterbanden onder maar daarvoor ga ik voorlopig niet meer bij dunlop shoppen, de huidige winterbanden van dit merk voelen op de grens niet fijn onder deze zware en vrij krachtige wagen.

Tweede technisch ingrijpen

  • 161.000 km

Ondertussen alweer 161000 km op de teller. 10 000 km na de onderhoudsbeurt van 150 000 km een opvallende melding; dringend service vereist.

Gelijk garage opgebeld en 3 dagen later een afspraak gemaakt. Het zou niet gaan om een veiligheidsprobleem en aangezien het motorvermogen even krachtig als altijd aanvoelt leek dit geen probleem.

Het bleek om een defecte gloeibougie te gaan, in een half uurtje verholpen door de dealer. Dit is pas het tweede euvel waarvoor ik buiten de reguliere beurten naar de dealer moest. Betrouwbaarheid van de FIAT/GM aandrijving blijft naar mijn mening heel hoog!

Gelukkig heb ik nog een jaartje tegoed van deze loebas. Volgende firmawagen wellicht een basis vw touran 1.6d voor de prijs van een full option zafira 2.0d :-( .

aan alle mooie liedjes komt een einde

  • 214.500 km

Aan alle mooie liedjes komt een eind. Zo is zal er ook een eind komen het rijden met deze aangename en betrouwbare reisgenoot.

Slotbesluit van deze goeie loebas:
- technisch is dit een zeer hoogwaardige auto gebleken. Eén lampje werd vervangen, en dit alvorens de wagen zijn eerste keuring (op 5 jarige leeftijd) ging meemaken.
- 1 terugroepactie uitgevoerd
- de achterbumper en kofferdeksel zijn beschadigd geweest door een slecht uitgevoerde parkeeractie.
- Zoals bij alle huidige wagens ging ook hier de software wel eens de mist in, en dan spreek ik over de achteruitrijcamera die telkens twijfelt of hij in dienst wil treden of ronduit gaat weigeren.
- Enkel regulier onderhoud was nodig, elke 30 000 km een beurtje.

De wagen doorstaat met gemak reizen met dakkoffer, snelle ritten in Duitsland (max 160km/u, het is geen racewagen hé), bergritten, ritten met aanhangwagen (max 750 kg)

Eigenlijk wou ik opnieuw dezelfde wagen maar door merken wou ik dezelfde wagen maar door merkenbeperking (lees VAG group) werd het een VW Touran. De levertermijn van de Touran 2.0 tdi highline met handmatige bak die dik in de opties zit bedraagt circa 4 maanden.

Deze wagen zal 10% minder wegen en 10% meer vermogen afleveren, hetgeen wel een evolutie zal zijn tov de rauwe 2.0cdti met 130 pk. De nieuwe wagen zou circa 1.5 seconden sneller de 100 km/u kunnen bereiken, wat een heel andere beleving is en snel zat voor een 'busje'.

Tot zolang ben ik er zeker van dat deze wagen mij nog uitstekend zal dienen!

6,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (8)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.