Opel Zafira 1.4 Turbo 120pk Cosmo (2012)

Opel Zafira 1.4 Turbo 120pk Cosmo (2012)

UitvoeringZafira 1.4 Turbo 120pk Cosmo
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2013

Onze geliefde vorige leaser, de '09 Mk2.5 Ford Focus Wagon 2.0 Titanium Business Line moest er helaas uit in 2009 (4 jaar) en het moest weer een poulewagen worden. Met een derde op komst bleef na wegstrepen alleen maar een Touran en deze Zafira over. De Touran leek (zeker in de ondermaatse uitvoering die het was) onwijs saai en toen bleef de Zafira over.

Mijn beeld van Zafiras was niet al te positief (oudere generaties dan), maar het was de nieuwste generatie. In het zwart met geblindeerde ramen en lichtmetaal. Dat viel me nog mee. Moet zeggen dat ik het qua design allemaal redelijk op elkaar vind lijken in die klasse. Voor hij arriveerde al wat reviews gelezen en ondanks dat de wagen niet mijn keuze was zag ik dat er toch behoorlijk veel leuke gimmicks op zaten. Althans dat las ik in de reviews. En toen bleek het de Cosmo editie te zijn...

Uitvoering & comfort
kaler dan kaal. Lichtmetaal en cruise control en dan heb je het wel gehad. Oh ja, gelukkig nog een 3.5mm aux ingang. Maar als je van een redelijk full options auto afkomt valt het vies tegen. Fel oranje displays, plastic metallic look, weinig gadgets voor deze liefhebber.

In een review las ik dat als je deze auto neemt je absoluut moet zorgen dat de standaard stoelen er niet in zitten. Guess what.. die zaten er wel in. Stug en ik vind ze enorm aan slijtage onderhevig. Voor zo'n jonge auto beginnen de voorstoelen al behoorlijk aftands te worden. Nog nooit meegemaakt in andere auto's. De ruimte voor en achter is natuurlijk wel top in deze wagen. Drie kinderen in een uit laden met zitjes is echt prima te doen. Helaas is de derde zitrij optioneel en kwam die er bij ons niet bij. Als ik dan toch met zo'n bestelbus rondreed leek me dat wel handig met vervoer, maar niet aanwezig. Leverde wel de nodige extra ruimte op onder de laadvloer (waar normaal die 3e rij wegzakt).

Rijgedrag
Het valt me nog mee wat de 1.4 Turbo weet te doen met zo'n zware auto. Ik rijd vrij pittig dus zeker op de snelweg vaak toch even terug naar zijn 5 voor een manouvre, maar verder rijdt het wel prima. Besturing was te soft naar mijn mening. Aanpasbaar maar dan nog. Ik houd van wat meer gevoel van de weg. Anderen zullen dit juist als prettig ervaren zo'n bekrachtiging. Opvallend is dat je de auto onmogelijk af kan laten slaan. De ECO modus is vrij agressief. De A-stijlen heb ik ook niet altijd als even prettig ervaren. Zal bij dit soort auto's horen maar zeker in bochten heb je een behoorlijk dode hoek. Wegligging heb ik als prima ervaren.

Onderhoud
Klein jaar in bezit gehad en weinig onderhoud, maar... De boordcomputer heeft op ons veel meldingen getrakteerd. De ene onderhoudsinterval na de andere. Van oliewissels, motormanagement tot koelvloeistof tot ruitenwisservloeistof. Soms terecht, soms niet. Voorkomen beter dan genezen of goed voor de portemonnee van de dealer?

Eindoordeel
Ruimte te over! Praktisch ook. En rijgedrag is dusdanig dat je je niet een buschauffeur voelt. Deze uitvoering is voor mij wel te tam en te kaal. Qua design en merk vind ik het wat minder karakter hebben, maar dat is een subjectief iets.

7,0