Opel Vectra 2.6i-V6 Sport Edition (2001)

Opel Vectra
Opel VectraOpel VectraOpel VectraOpel VectraOpel VectraOpel Vectra - interieurOpel Vectra - interieurOpel Vectra - interieur

UitvoeringVectra 2.6i-V6 Sport Edition
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2008

Na zo’n 10 jaren Opel te hebben gereden (lees: alleen maar Opel te hebben gereden), heb ik afgelopen zomer mijn 3e Vectra gekocht. Enkele jaren terug reed ik een Vectra A Sportive uit 1995 en via een Astra F GSI ben ik bij een Vectra B hatchback (Pearl) uit 1999 uitgekomen.

Aangezien ik erg gecharmeerd was van het Vectra B type (naast de uitstraling en uitrusting, ook zeker de prijs/kwaliteit verhouding) ben ik begin 2007 op zoek gegaan naar een mooi exemplaar. Voor die aanschaf was ik zoekende naar een ‘sport-uitvoering’. Aangezien ik niet direct een geschikt exemplaar kon vinden (en op korte termijn een auto nodig had) ben ik overgegaan tot aankoop van de Pearl.

Deze auto voldeed goed aan mijn wensen (o.a. airco en lichtmetalen velgen) en had betrekkelijk weinig kilometers gedraaid. Echter, voornamelijk tijdens de vakantie (buitenland), hield de 1600 niet over en uiteindelijk ging mijn voorkeur nog altijd uit naar een ‘Sport’. Na particuliere verkoop van de ‘Pearl’ begon in het voorjaar de zoektocht naar een Vectra met minimaal 1800 motor en in een ‘sport-uitvoering’. Ten tijde van die zoektocht heb ik me voortbewogen in een Astra F 1.4i. Prima karretje overigens.

Tijdens de zoektocht was ik erg verbaasd dat er zoveel Vectra’s zijn geleverd met de ‘standaard’ 1600 motor. Op de Nederlandse wegen is dat zeker voldoende, maar met een beetje belading (of aanhang) in het buitenland is het echte meekomen er al snel af. Dat kan overigens ook best te maken hebben met het feit dat het aantal kilo\'s per PK bij mijn vorige auto\'s lager was (en ik dit dus niet gewend was).

De aangeboden exemplaren met zwaardere motoren hadden met enige regelmaat veel kilometers gedraaid of er mankeerde wel weer wat anders aan. Ook viel me op dat de ‘Sport-edition 2’ ten opzichte van de ouder ‘Sport’ o.a. extra was voorzien van Xenon-verlichting en half lederen bekleding. Aangezien ik de tijd had, werd mijn doel een Vectra met die opties. Pas na een kleine 3mnd zag ik deze Vectra staan bij een universele garage aan de andere kant van het land. Op de eerste plaats was ik niet direct enthousiast vanwege de zware motor. Na speurwerk op internet zag ik dat het gemiddelde verbruik best boven de 1:10 uit kan komen. Hierbij meegenomen dat ik de auto niet dagelijks gebruik (woon-werk gaat met de trein) was dit reden genoeg om de rit van een kleine 200km te wagen.

Kort samengevat: eenmaal aangekomen was ik direct verkocht. Proefrit gemaakt en de auto 3 dagen later (zonder garantie) opgehaald.

De ervaringen tot dusver zijn helemaal goed. Naast de Xenon-verlichting en het half lederen interieur is de Vectra ook nog voorzien van: Climate Control, Cruise Control, Traction Control, Multifunctioneel stuur, 4 airbags, boardcomputer, afneembare trekhaak (achter een kapje onderin de bumper), enz. De auto ligt perfect op de weg en kan goed meekomen in het verkeer (wat natuurlijk logisch is met 170pk). Hij schakelt, koppelt en stuurt soepel genoeg (niet te licht, maar ook niet te zwaar). Ondanks dat zelfs zijn opvolger (de Vectra C) binnenkort al vervangen gaat worden (door de Insignia), vind ik de Vectra B nog altijd erg modern, bijtijds en sportief ogen. Opvallend details hierbij is de spitse neus, welke uitloopt in de mooi gevormde spiegels. De sportieve uitstraling wordt bij mijn Vectra verstrekt door de 17” GTS-velgen en een aantal Irmscher-opties (grille, uitlaat en typeplaatjes).

Tot dusver heb ik geen echte problemen ondervonden. Aangezien ik de auto heb aangeschaft zonder garantie, is de auto enkele weken na aanschaf voor een grote beurt naar de garage gebracht. Hier kwam niets bijzonders aan het licht (behalve dat de Vectra er super netjes uitzag en dat de auto begin dit jaar nog een beurt/onderhoud had gehad).

Onlangs begon het ‘motormanagement’ lampje te branden. Bij een bezoek aan de dealer werd mij verteld dat dit zeer waarschijnlijk het ‘aanzuigen van valse lucht’ is geweest. Het vermoeden was dat het lampje dan ook niet weer direct aan zou gaan. Dit bleek niet het geval: een week later brandde hij alweer. Na kort onderzoek blijkt dat er zeer waarschijnlijk een storing zit bij een Lambdasonde. Aangezien het lampje alleen begint te branden na een stukje pittig rijden (en na verloop van tijd ook weer vanzelf uitgaat), heb ik nog geen actie ondernomen om de desbetreffende Lambdasonde te laten vervangen.