Opel Monza 2.8 S (1982)
autoreview








Signalement
Uitvoering | Monza 2.8 S |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1982 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
KM-stand laatst | 0 km |
Monza 2.8S
Tja, weet waar je aan begint.
Was altijd al fan van de oude autobahn stormers van de jaren 80. Dus de BMW 6 serie, de porsche 944 en de opel monza. Achterin de fiat 127 van mij vader op de autobahn stond ik met altijd te vergapen wat er aan snel spul op de linker baan ons voorbij kwam scheuren.
Maargoed, we spreken nu over 2013 waarin ik mijn huidige monza heb aangeschaft. In principe bedoeld als onderdelenbak voor mijn andere LPG monza, maar hij bleek bij nadere inspectie niet eens zo heel erg gaar. 5 bak (in plaats van een gammele 3 traps automaat) 2.8 carb blokje, schuif kantel dak en een pullman interieur. km stand 23000 maar daar zou wel een 2 voor moeten staan. Had nog wel meer dan een jaar APK. Onderhoudsboekje zat er trouwens wel bij maar dat hield in 1993 op.
Voor weinig het apparaat meegekregen, en wat me meteen opviel was het haperende optrekken bij het stoplicht, geschraap van de bak en het schuifdak wat maar niet helemaal open wilde gaan.
Ding in de werkplaats neergezet en er een tijdje niet naar omgekeken.
Afijn, toen kwam de nieuwe oldtimer regeling en heb besloten deze benzine wagen als hoofd project te houden. En toen begon het grote demonteren. Aardig wat roest bij de wielkastranden, A stijl, deuren, kofferbak, kofferklep, motorkap.....Eigenlijk was elk paneel wel rot. Verdorie! Wat nu?! Kom ik bij stom toeval via via bij iemand terecht die alle panelen in de juiste kleur te koop had staan. Helemaal roestvrij, van een belgische monza die altijd onder dak had gestaan. Dikke prima! Helaas was de wagen zelf al helemaal gedemonteerd, want deze man had er na de nieuwe regeling geen zin meer in en had hem gesloopt (doodzonde, was een '77er en nog hard ook). Alles overgebouwd, hier en daar wat gelast en het leek weer wat.
Daarnaast veel technische zaken aangepakt. Alle remleidingen met koper vervangen, klauwen gereviseerd, andere schijven, andere hoofdremcilinder. Bak geflushed, blok vervangen maar dan voor een injectie exemplaar. Qua vermogen merk je er vrij weinig van maar het ding start nu tenminste altijd.
Lang verhaal kort gemaakt, het was eigenlijk een volledig project.
Hoe is hij in gebruik?
Het is absoluut geen race auto. Deze wagen is gemaakt voor lange stukken snelweg en blijft lekker laag in toeren. Verbruik 1 op 9 /1 op 10. Door de onafhankelijke achterwielophanging voelt het allemaal redelijk modern aan, en is het absoluut geen afzien tijdens de ritten.
Interieur is redelijk stil, weggedrag is mits alle rubbers en stuurkogels niet ruim zijn lekker neutraal.
En afgezien van een lekke radiator, en wat andere zaken die ik niet preventief had vervangen een zeer betrouwbare auto gebleken. Je moet ook niet vergeten dat het een 32 jaar oude schuit betreft die erg veel liefde nodig had.
Maargoed, dit is en blijft een hobby auto want ga je er elke dag mee naar je werk dan is de geldbuidel vlot leeg. Stadsverbruik ligt rond de 1 op 6 en met een 70 liter tank is dat niet grappig meer.
Gelukkig in bezit van een swift 1.0 (het andere uiterste ;) ) die het allemaal wat dragelijk maakt.
Veel senator en monza's zie ik nu roemloos (en vaak in betere staat dan de mijne) op de sloop eindigen, en dat is best jammer. Met name de 50+ generatie komt regelmatig op me af om te vertellen hoe mooi ze de wagen vinden, en dat het destijds een zeer dure jongen was.
En mede dat zorgt er voor dat ik stug door blijf gaan met deze slagschepen. Heb nog een echte GSE staan, maar dat zal nog wel een jaar duren voordat deze klaar en wegwaardig is.
Kleine update:
Er werd al geschreven over het digidash, en deze auto heeft er ook een gekregen met boardcomputer. Het doel was eigenlijk om alleen de boardcomputer in te bouwen, maar deze heeft een pulssignaal nodig. Helaas had het analoge klokkenhuis niet zo'n aansluiting (latere analoge modellen in de A2 hadden dit wel) en heb maar gelijk een digidash met losse pulsgever die ik nog had liggen ingebouwd.
Voor de rest nog een paar plaatjes toegevoegd.
Kleine update:
Ding staat helaas alweer een tijdje stil sinds 1 december. Stallingsplek is niet al te droog, en omdat ik nu druk bezig ben met lassen aan de GSE had ik zoiets van laat ik eens dezelfde plekken bekijken bij het beteugelde groene beest.
Helaas wat plekjes in de dorpel waar het begint te kraken zodra ik er op druk. Met andere woorden, ik zal de dorpels tzt eens moeten checken.
Voor de rest eens in de twee weken even laten lopen om de accu en het blok een beetje fris te houden. Ondanks de kou en vocht iedere keer sleutel om en meteen lopen!
Digidash connector heeft wel wat last van vocht waardoor het hele dashboard niks doet. Hier zal ik een andere connector tussen moeten solderen. Voor de rest is het aftellen naar maart want ik wil weer rijden....
Nou er mag inmiddels weer 2 maanden worden gereden.
Van de winter het injectie systeem een kleine upgrade gegeven. Er zat een Bosch L-jetronic systeem op welke gewoon vrolijk doorspuit zodra je het gas los laat. Daarnaast ook geen stappenmotor maar een thermoluchtsleuf. Toevallig kwam er een sloper langs, en daar zat een mooi LE2 systeem in. Deze heeft een aparte unit voor de vooronsteking (ipv middelpunt vliegende kracht in de verdeler).
Lang verhaal kort: Ingebouwd, en na wat uitval problemen uiteindelijk goed aan de loop gekregen. Ding loopt een stuk beter, geen gas bij geven bij starten. En bij gas los op de snelweg geeft ie daadwerkelijk 0,0 liter/100km aan.
Daarnaast was de kachelradiator lek, deze vervangen door een nieuw aluminium exemplaar.
Tot slot alle injectierubbers vervangen om valse lucht uit te sluiten.
nog steeds 1 op 8/9 maar dat mag de pret niet drukken.
GSE project staat helaas al een tijdje stil, maar dat komt tzt wel weer.
18-05-2015
Kleine update:
Technisch weinig te melden. De monza doet zijn werk nog steeds prima. Koude start blijft me nog steeds verbazen bij de auto, helemaal sinds de installatie van LE2-jetronic injectie systeem. Halve slag van de startmotor=aanslaan. De bak schakelde wat stroef in koude toestand, bleek dat er verkeerde bakolie inzat. Vervangen met SP GEAR 1051 van Kroon, en hij schakelt nu echt boterzacht zelfs in koude toestand.
Qua blikwerk moet er tzt wel nieuw stukje dorpel in.
Voor de zomer regelmatig aanhanger en caravan achter de auto gehad, en dat doet ie echt met twee vingers in de neus.
Gemiddeld verbruik over 4000 km rond de 1 op 7, dus een ecowonder is het niet.
Hier en daar wat lekkage van de uitlaat. Komt niet door roest, maar door een aantal universele schuifdelen die niet helemaal lekker zitten.
Maargoed, qua onderhoud moet ie even wachten op de Monza GSE waar ik mee bezig ben deze nadert de afronding.
UPDATE:
De groene 2.8S is helaas niet meer in mijn bezit. Vorig jaar verkocht zonder bak en blok en het geld gebruikt om mijn GSE verder op te bouwen.
En wat is het verschil tussen de twee?
Nou ja, eigenlijk niet eens zo heel erg veel. De GSE is van de laatste generatie, dus de plastic bumpers ander front en reflectorplaat tussen de achterlichten. Dit zijn trouwens wijzigingen die plaats vonden van het A1 (1978-1981)(A1,5 1981-1983) model naar de A2(1983-1986).
De GSE aankleding t.o.v een standaard model is:
Recaro interieur, ziet er leuk uit maar iedereen die bij mij in zit klaagt over te smalle en te harde stoelen. Past eigenlijk niet bij een comfort bak.
1,5 cm verlaagd af fabriek
Zwaardere stabistang voorzijde
sideskirts
spoiler
GSE stickers rondom
15" GSE velgen (205-60-15)
Schuifkanteldak OF airco (en en was niet mogelijk)
Voor de rest kon je hem nog verder aankleden. Die van mij heeft:
Schuifkanteldak
Niveauregeling vering achter
afneembare (gm) trekhaak
Elektrische en verwarmde spiegels
elektrische ramen
digidash en boardcomputer (niet elke GSE had een digidash)
Antenne in de voorruit. (ik heb die helaas niet meer is een ander raam ingezet)
getrag 265 handbak (4 traps automaat was een optie)
sperdifferentieel (leuk voor de racers, ik merk het niet)
Al met al wel tevreden over het project. Echter bleek na een 3/4 jaar dat de ketting 1 tand verkeerd stond bij de nokken as. Dat verklaarde de brakke stationair loop. Is inmiddels goed gezet, compressie gemeten en dat was allemaal nog prima (geen kromme klep).
Tevreden met resultaat JA, merk ik nou echt veel verschil met de A1...Nou nee.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.