Opel Meriva 1.3 CDTI Edition (2010)
| Uitvoering | Meriva 1.3 CDTI ecoFLEX Edition |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 5 km |
| KM-stand laatst | 30.500 km |
Meriva 1.3 cdti edition
Na een tijdje vergelijken passen en meten uiteindelijk uitgekomen bij de opel dealer.We zochten een vervanger voor de Skoda SuperB.Deze werd 9 jaar en met een zoon van 2.05m. die op vakanties nog meegaat zochten we een auto met flinke hoofd en beenruimte, zonder uit te komen in een Berlingo/Kangoo.
De Meriva waar we bij toeval terecht kwamen voldeed qua binnenmaten heel redelijk.Onze zoon kan zich aardig redden op de achterstoel, zeker wanneer de middelste stoel is ingeklapt en de beide andere stoelen naar achteren en naar binnen worden geschoven.
Ook de buitenkant van de nieuwe Meriva vonden we mooi om te zien.
Ik rijd ongeveer 35000 km. per jaar en ik vind een diesel relaxter rijden dan een benzine motor en ging dus op zoek naar reviews van de Meriva met de motor die ik wenste.de 1.3 cdti met 95pk.
Helaas waren deze er nog niet en dus op zoek naar deze motor met een andere jas eromheen.De opel Corsa en Fiat punto zijn al een tijdje verkrijgbaar met deze motor.
Trof heel diverse meningen aan die uiteenliepen van rammelbakken die diesel verslinden tot comfortabele zuinige auto's. Al met al dus heel erg uiteenlopend.
We konden een proefritje maken in een hagelnieuwe Meriva met de 120 PK 1.4 benzine motor.
Dit beviel erg goed en vooral de stilte in het interieur als wel het comfort van de stoelen en de gebruikte materialen.
Auto was niet erg vlot maar ik heb de tijd van haantje de voorste willen zijn ook achter de rug en ga meer voor comfort.
Nou, dat was ruimschoots voldoende.
Omdat het einde jaar is was de dealer genegen een mooie prijs voor de SuperB te geven mits we de Meriva die in voorraad was nog in December afnamen.
Zakelijk kwamen we er uit maar het is natuurlijk wel een gok omdat we nog niet in de Meriva diesel hadden gereden.
Uiteindelijk de gok genomen, en een week later op 12 december was het zover en stond de Meriva gereed.
Het is een 1.3 cdti in de kleur technical grey met een business pakket en een edition plus pakket, dus lichtmetalen velgen leder stuur met alle bedieningen erop mistlampen en het opel CD-500 systeem met bluetooth+voice control en navigatie.
Na 10 dagen rijden waarin 950 km. woon werk verkeer zijn afgelegd, veelal in winterse omstandigheden kan ik heel tevreden zijn met de aankoop.
Het comfort is uitstekend, de motor draait bij 100km per uur 2000 toeren en is heerlijk stil.
Ik was een aardige herrie gewend met de 1.9 tdi 130 pk in de SuperB, die vooral in de bebouwde kom erg duidelijk aanwezig was, De Meriva 1.3 cdti motor is beduidend langzamer maar rap genoeg en erg stil.
De stoelen (niet de ergonomische) voldoen uitstekend.Het audio gebeuren klinkt erg mooi en de hele ervaring tot nu toe is erg positief.
Vanmiddag na 950 km. voor de eerste keer getankt en er ging 45 liter in. Dus 1 op 21 oftewel 4.7 liter per 100 km. de boordcomputer gaf 4.6 liter per 100 km. aan, dus een geringe afwijking.
Wat kleine minpuntjes vind ik het ontbreken van kaartenbakken in de portieren, je kan wel 1 1/2 liter drank kwijt maar dat sleur ik meestal niet mee en de elektrisch te bedienen handrem ervaar ik als onhandig, maar misschien is dat een kwestie van wennen.Wanneer je op een helling staat is de handrem pas te lossen wanneer de rempedaal wordt ingedrukt. Dit kost allemaal nogal tijd.
Verder kloppen de gegevens in de autoweek database niet helemaal. De 1.3 cdti heeft een 5 versnellingbak en het kenteken gewicht is 1293 kg.
Sommige opties zijn in deze motorisering niet te koop, waaronder een ruimtebesparend reservewiel en een ergonomische passagier comfort stoel.
De dealer geeft eerlijk aan niet te weten waarom dit is en Opel Nederland kwam met een onzin verhaal omtrent motorisering/velgen combinatie. De dame van het callcenter wilde me niet doorverbinden met de persoon die dit haar op de mouw speldde en zelf was ze geen engineer en ik moest het hiermee doen.Voor hetzelfde geld lag het aan de kleur van de auto.
Verder tot op heden geen mankementen maar dat had ik ook niet verwacht na 950 km.
In de toekomst volgt wel weer een update.
Update bij 6600 km.
Even een korte update na 2 maanden rijden.
Het gemiddeld verbruik ligt op 1 op 21.5
Dit met voornamelijk snelweg verkeer waarbij ongeveer 110 km/uur wordt gereden.Meestal met cruise control ingeschakeld.
Tot op heden alles heel gebleven. Geen olie bij hoeven vullen.
De auto bevalt nog steeds erg goed.
Het navigatiesyateem met TMC voldoet ook erg goed en geeft indien nodig een bruikbare alternatieve route bij file.
Elke 2000 km. raakt het roetfilter vol en moet je doorrijden tot de waarschuwing op het display weer verdwenen is.In de praktijk betekent dit dat er ongeveer 20km. moet worden doorgereden waarbij het toerental bij voorkeur boven de 2000 toeren blijft.
Als deze waarschuwing komt wanneer je bijna op de bestemming bent is dit uiteraard irritant, en ik vraag me af wat er gebeurt als je stopt en het roetfilter later "schoon" rijdt?
Wordt later weer vervolgd.
update
Inmidels 19800 kilomter gereden en nog steeds probleemloos.Het roetfilter is met hetzelfde rijgedrag nu pas na 7000 km. gereinigd.Het gebruik is ongeveer 1 op 22/23.Pas bij 30000 km de eerste beurt en de laatste 14000 km. geen olie meer hoeven bij te vullen.
update
inmiddels 30500 km. gereden en auto heeft de eerste beurt gehad.Geen bijzonderheden en de rekening was 212 Euro.Auto bevalt nog prima.Gemiddeld gebruik ongeveer 1 op 22 . Inmiddels wordt het roetfilter minder frequent gereinigd.Nu ongeveer elke 9000 km.Misschien omdat het zomer is geweest??Met de auto in Italie geweest en in de Alpen voldoende trekkracht om met de rest mee te komen.De navigatie voldeed erg goed in het buitenland.Alleen de hoofdwegen van Europa staan erop maar TMC werkt wel en met name in Duitsland diverse files mee vermeden.Wordt later weer vervolgd.