Opel Kadett (1977)

Bouwjaar | 1977 |
Jaar van aanschaf | 1986 |
Mijn eerste auto.
Je eerste auto als jonge knul, onvergetelijk, of het nou het werkelijk worden van een droom of een nachtmerrie was.
Mijn eerste auto werd een eenvoudige, tweedeurs Opel Kadett C1 sedan 1200N. Na diverse exoten als een (zeer rotte) Triumph Spitfire en een Renault 5 Turbo te hebben bekeken vertelden mijn vader en mijn portemonnee me dat het misschien goed was om iets verder te kijken dan de droomauto.
De auto was 10 jaar oud, maar zoals met vrijwel alle auto's uit de jaren '70 al een opknapper met roestige spatborden etc. Na een paar maanden hard werken stond mijn Kadeddilac bij de spuiter en kwam met een frisse rode laklaag weer terug.
De opbouw was probleemloos. Ik kon een stel fraaie lichtmetalen velgen vinden in plaats van de stalen velgen van de foto. Het kale, met zwarte skai beklede interieur werd vervangen door het luxere interieur van een Vauxhall die op de sloop stond. Half stof, half skai, en stoelen met hoofdsteunen!! Al met al stond er best een leuke auto.
Technisch mankeerde er niet veel aan, een volledige beurt (inclusief voor de eerste keer van mijn leven kleppen stellen) liet op nieuwe remblokken na weinig bijzonders zien. Een keer een lekke remcilinder achter is alles wat er buiten regulier onderhoud aan stuk ging. Het kleine motortje was geen strepentrekker, maar betrouwbaar en zuinig, 1 op 14 gemiddeld was niet slecht voor die tijd.
Ik heb er jarenlang met veel plezier in rondgereden, soms als nuchtere Bob na een avond stappen, tot in mijn studententijd heb ik hem gehad. Dankzij mijn bijbaan kon ik hem nog betalen, maar met de komst van de OV studentenkaart was het Opeltje niet meer nodig. De vriend van mijn zus nam hem uiteindelijk van mij over.