Opel Insignia Sports Tourer 1.6 Turbo Sport (2009)

Opel Insignia Sports Tourer 1.6 Turbo Sport (2009)

UitvoeringInsignia Sports Tourer 1.6 Turbo Sport
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Fijne wagen

Fijne reiswagen.
Na de diverse lokale ritten, dan ook in september naar Zuid Franrijk gereden. Gebleken is dat de wagen zich uitermate goed gedraagd bij de hoger autobaan snelheden en dan ook een als fijne reiswagen gekemerkt kan worden. Je stapt er fit genoeg uit, zeker in vergelijking tot hetgeen we met de Golf reden.
De cruise control heeft het overgrote deel van de reis op 150-160 p/u gestaan en daarbij gedraagd de auto zich als een klasse hoger.
Het meer dan aanwezige nadeel is echter het verbruik. Uiteindelijk hebben we over de deze 3 weken durende vakantie 3600 km gereden en daarbij een verbruik van een dikke 10.4 liter op de 100 km gerealiseerd. Daar deed de 'oude' Golf het toch nog beter met z'n 8 a 9 ltr op de 100 km.
De auto is inmiddels ook al weer een week bij de dealer geweest. Reden, kapotte schokdemper (opgelost) en een onregelmatig afblazende dumpvalve van de turbo op de 1.6 (nog steeds niet opgelost.
Wordt vervolgd.

Bijna een jaar!

De auto is nu bijna een jaar in bezit en een paar zaken vallen mij op.

Positief:
Het blijf een prachtige wagen om te zien, ondanks dat er een 'simpele' kleur (zilvergrijs) op zit, staat er wel wat met zijn 19" wielen! Ben overigens blij dat ik de lichte kleur gekozen heb tov de donkere introductie kleur en bv zwart. Donker zie je veel rijden en de lichte kleur maakt het een toch wat meer opvallende verschijning.
Verder blijft het een bijzondere comfortabele reiswagen, bovendien kun je er ook tamelijk hard mee vooruit boenderen (als die eenmaal op toeren is)! De sportstand geeft dan een duidelijk merkbaar verschil in de motor, onderstel en besturing, alle directer.

Iets minder positief:
De ruimte in de kofferbak (we hebben inmiddels een kinderwagen met bijbehorende accesoires) houd niet over. Net even wat dieper en een ietsjes langer had prettig geweest.
Bij een regenbui of wasbeurt blijft er onderaan, tussen dorpel en rubbers van de deuren, water staan. Vreemd en zeker als je gehaast instapt kan je dat een natte schoen opleveren. Het ziet bovendien bijzonder knullig uit als je deur voor iemand open doet en er valt een flos water voor zijn voeten.
De logica in de bedienings knoppen en de plaats daarvan ontgaat mij soms even, maar dat kan ook zijn omdat ik zakelijk een laatste type Octavia combi rijdt (jan 2009). Wellicht is dat een gewennigsverschil.
Het verbruik blijft tegenvallen, ongeacht of het snelweg-, stads-, of provinciale km's zijn. Een verbruik van 1:10 is het maximale gemiddelde. Om mijn oude cabrio nog maar eens te memoreren, die maakte toch nog 1:12 met zijn techniek daterend uit de Golf 3 (de cabrio was een 2001 model, en dus gebaseerd op de Golf 3, het 2.0 blok is feitelijk het GTI blok van toendertijd), zelfde rijstijl, ook bv met 150-160 naar Zuid Franrijk, dakje nog open ook zo nu en dan. Ik schaar mezelf toch niet echt onder de boenderaars, met de Octavia 1.9 TDI haal ik nog gemakkelijk een 1:18/19, de Golf 4 die ik er voor had met de 1.9 TDI reed ik gemakkleijk naar de 1:19/20. Dat zijn dan wel diesels maar het gaat er om, aan te geven hoe er gereden wordt, niks bijzonders dus.

Negatief:
De auto is inmiddels nog een keer of drie terug geweest naar de dealer. Achterklep ontgrendelde spontaan niet meer. Deze is uiteindelijk bij de dealer opengemaakt en de mechaniek is gesmeerd, schijnt toch weer een klusje te zijn geweest.
Verder is de auto terug geweest vanwege het probleem met de turbo en uiteindelijk is besloten de turbo in zijn geheel te vervangen. Dit heeft in eerste instantie het probleem opgelost maar een ander gecreeerd. Aan de software is namelijk ook meteen een update meegegeven wat er in resulteerde dat er een hik in auto kwam. Dit deed zich voor bij een onwillekeurig toerental, op een onwillekeurig moment, het leek net of de motor zich gigantisch verslikte. Bijzonder irritant. Recentelijk is de software nogmaals bijgewerkt en het ziet er nu naar uit dat het probleem de wereld uit is.
De motor blijft verder nogal nerveus reageren op het gaspedaal. Met name in de sport stand, maar zeker ook in de gewone stand heb je te maken met een turbogat van heb ik jouw daar. Vlotjes optrekken vanuit stilstand wordt al gauw, “nou gebeurt er nog wat, O nee wat gebeurt er nu!”. Met name de passagiers kijken je dan nogal eens vreemd aan…..

Al met al kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat een extra jaartje ontwikkeling de auto beter had kunnen maken en de kleine onvolkomendheden beter glad gestreken hadden kunnen worden.
Mbt de 1.6T motor kan ik alleen maar zeggen dat ik deze niet geschikt vind voor de auto. Het downsizen klinkt leuk als verkoop praatje maar is voor wat mij betreft niet de juiste weg. Zeker voor een auto van dit formaat had wat meer ademhaling en souplesse in de vorm van een 2.0 blok , de betere keuze geweest. Helaas was er een dermate groot prijsverschil dat ik daar vanaf heb moeten zien.
Bijzondere spijt heb ik ook van het achterwege laten van de keuze van een automatische bak. Ook dit had echter wel weer een enorm prijsverschil opgeleverd aangezien deze alleen nog maar met het 2.0 blok geleverd werd (is dat nog zo)?

Overigens kan ik nog steeds een glimlach niet onderdrukken wanneer ik van mijn werk thuis kom, de straat in rijd en de Insignia op de oprit zie staan, nog steeds een prachtige wagen!