Opel Insignia 1.6 Turbo Cosmo (2009)
| Uitvoering | Insignia 1.6 Turbo Cosmo |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand bij aanschaf | 12 km |
| KM-stand laatst | 103.000 km |
Eerste indrukken
Nieuwe baan eind vorig jaar en na een periode van bijna 5 jaar weer lease auto rijden. De laatste leasers waren 2 passat's waarvan de laatste ook nog prive gereden, daarna op een Opel Signum overgestapt. Bij keuze voor leasebak in eerste instantie weer voor een Passat gekeken tot ik de Insignia (toch maar eens) ging bekijken....helaas door faillisement van eerste dealer lang moeten wachten omdat de leasemij uiteindelijk maar een nieuwe moest bestellen bij een andere dealer. 6 maanden in totaal gewacht.
Het autoweek my-review systeem laat mij alleen de Cosmo/Sport/Edition kiezen. Het is eigenlijk de 'Executive' uitvoering die tot voor kort leverbaar was.
Wel een hele ommezwaai van het no-nonsense design van de Vectra. En de nieuwe astra volgt ook die nieuw ingeslagen weg. Ik vrees dat de Insignia en Astra een veel geziene wagen gaat worden en dat is niet negatief bedoeld.
Het dashboard dat om je heen welft is erg mooi, het hangt voor mijn smaak ergens tussen sportief en chique in. Net als in de Vectra veel knopjes en als het buiten donker is doet het dashboard niet veel onder voor de cockpit van een klein vliegtuigje, schakelaars aan het plafond ontbreken nog net.... Klokkenwinkel volgt de laatste trend dat bij het starten van de motor de toerenteller en snelheidsmeter een zwieperd maken, leuk, maar de software die daar achter zit om dat te doen had ik liever voor iets anders gebruikt, ik kom hier nog op terug.
Kleur van de nachtverlichting is prettig, stemmig, niet opdringering, wederom het 'dark' knopje van gescheiden zustermerk saab had wederom niet misstaan zoals ik ook al in my-review van de Signum schreef.
Na twee maanden een peugeot 407 als voorloop auto gereden te hebben valt weer op hoe veel steviger de 'duitse' stoelen zijn. Is de een beter dan de ander? kan ik niet zeggen, voor beide valt veel te zeggen. De stoelen van de Insignia zijn evengoed erg comfortabel, eigenlijk had ik mijn zitpositie heel snel gevonden en zit ik prima, geen klachten.
Grote voordeel van de Insignia is (in mijn ogen althans) dat je weer lekker diep kan zitten, heerlijk, niet meer dat "ik zit op een keukenstoel" gevoel....
De ruimte beleving in de Insignia is duidelijk minder dan in de SIgnum, passagiers op de achterbank hebben merkbaar minder ruimte. Nu was dat ook wel het sterke punt van de Signum, voor mijn gevoel zitten de achterpassagiers niet ruimer of krapper dan in een BMW 3 of Audi A4.
De airo heeft een behoorlijke capaciteit en koelt de wagen snel af op een warme dag als vandaag (+30 C). De airco blaast wel oerendhard, zo hard dat het niet prettig is. Ik heb dan ook in de configuratie van de wagen de instelling van de aanjager van Normaal naar Laag gezet.
De aanwezige DVD800 klinkt prima, en dat zeg ik als voormalig audiofiel, na wat gerommel met de bass, mid en treble klinkt het prima. Door het onvermijdelijke rijgeluid moet je in een auto ook geen HiFi verwachten.
Was direct thuis in de auto. De handleiding ligt onaangeroerd in een la thuis.
Koppelen en schakelen gaat goed, geen lastige koppeling en een trefzekere versnellingsbak.
AFL/Xenon is geweldig, het meesturende licht is heel fijn, ook
De motor, de 1.6 Turbo, op zich geen verkeerde motor maar Opel moet hier zeker nog wat proberen te verbeteren: als je wat snel gas geeft is de turbo duw bij 2200 toeren (te) duidelijk voelbaar en effe boven de 3000 toeren houdt de motor even in waardoor het schokkerig overkomt. Rij je wat rustiger in de auto treden deze twee minpunten niet op. Of je moet de motor boven de 2200 toeren houden.
Verder valt op dat enkele voor de hand liggende zaken niet beschikbaar zijn:
1) Het automatisch vergrendelen van de deuren als ja na het wegrijden een bepaalde snelheid bereikt, de Vectra had dit, waarom de insignia niet is mij een raadsel.
2) De boordcomputer is simpeler van opzet tov de vectra
3) Het inklappen van de spiegels bij het vergrendelen van de deuren is niet mogelijk. In en uitklappen van de spiegels is gekoppeld aan het op of dicht doen van de venster via de afstandbediening: in een woord: belachelijk.
4) Follow me home verlichting: moet ik nog bekijken maar dit schijnt niet aanwezig te zijn, wel bij het ontgrendelen gooit de insignia alle lampen aan. Waarom dan ook niet bij het verlaten van de auto?
Lijkt mij allemaal zaken die men in software kan oplossen: had liever gezien dat ze hier effort in hadden gestoken dan dat de toerenteller en snelheidsmeter een zwieperd maken.
Al met al is de eerste indruk positief: mooie looks, prima zitten en bediening, lekker rijden.
Enkele KM's verder....
Dik drie weken aan het rijden....enkele dagen geleden was het geluid van de richtaanwijzers en parkeersensoren weg. De volgende dag was het weer terug, vanzelf.
Navi en TMC werken goed, wel liet ik hem eens een bepaalde route uitrekening en die was vreemd.....Roermond - Vliegveld Duesseldorf. Navigatie rekende via de A73 naar Venlo dan duitse snelweg richting krefeld en dan vanuit het noorden richting het vliegveld. Er was geen verkeershinder op dat moment op de 'klassieke' route via mönchengladbach. Mogelijk omdat de navigatie nog niet het nieuwe stukje snelweg roermond - mönchengladbach kent.
Niet alle USB sticks worden herkend, ook al hebben ze dezelfde capaciteit en ziijn ze in FAT32 geformateerd. Als ik mijn iPod aansluit volstaat de USB kabel. De hoofdtelefoonuitgang verbinden met de aux-in plug hoeft niet.
Rijden is prima, zitten is prima, windgeruis aan de spiegels heb ik nog niet waargenomen, in het begin vond ik de banden wel veel lawaai maken, het lijkt of dat een stuk minder is geworden. Tot nu toe allemaal vrij kort woon-werk verkeer gereden, volgende week langere rit naar parijs dan ook een beter beeld over de wagen als km vreter.
Nog geen kraakjes of rammeltjes.
Turbo gedrag van de motor blijft een twijfelpunt, het is niet dermate dat het de totale beleving bederft maar ik ben ook niet laaiend enthousiast over de motor, misschien ben ik gewoon een oude zeurkous: het kan gewoon wat verfijnder, bediening van gaspedaal is heel kritisch, wellicht moet Opel gewoon wat aan de drive by wire gaspedaal software nog bij stellen.
AFL werkt fantastisch.....hoe zou je ooit nog zonder kunnen....ik zou bijna durven zeggen, dit is naast het design DE unique selling point van de auto.....als je niet de keuze kunt maken tussen de concurentie en de Insignia: ga eens proefrijden in het donker.
Met het einde in zicht...
Over een maand of 3 mag ik een nieuwe leaseauto gaan bestellen, ik ben al heel voorzichtig aan het nadenken over wat de nieuwe mag worden maar het is ook een goed moment om even 4 jaar in de Insignia nog eens kort en bondig samen te vatten.
Heeft hij mij in de steek gelaten: nooit, wel eens een storing gehad waarmee ik kon doorrijden, ben vergeten wat het was.
Downsize motoren? de 1.6T is geen verfijnde motor, de turbo pakt pas op bij 2200 toeren, bij het wegrijden gebeurt er niet veel en dan ineens een duw in de rug. Wegrijden is altijd spelen met gas en koppeling. Verbruik is hoog, ik ben een rustige rijder, geen stoplicht sprints, 90 in de 6, na dik 9000km geeft de boordcomputer 8.8ltr/100 aan. Dat komt overeen met de tankbonnetjes...
Meedraaiende koplampen zijn wel aardig maar dat het licht patroon afhankelijk van o.a. de snelheid anders wordt: nooit gezien, opgevallen. De grootlicht assistent heeft nooit zo lekker gewerkt, voor mijn smaak schakelde deze te laat uit. Garage heeft instellingen gewijzigd maar dat was nooit zo'n succes.
Alleen de hoedenplank (hatchback) rammelt wel eens, vooral in de winter.
De stoelen zijn meer dan prima, nooit last van mijn rug ook niet na ritjes naar Parijs, altijd fris uit de auto. Zit positie was prima. Electrisch verstelbare stoelen met geheugen, is luxe maar geen noodzaak want ik heb de stoelen in drie jaar tijd nooit versteld.
18" wielen: naar mijn smaak lever je dan toch in op comfort. Ik heb/had het idee dat de wel erg brede sloffen (245) heel erg gevoelig zijn voor onbalans, toch wel eens af en toe terug om uit te balanceren.
Na 4 jaar ziet de auto qua model er nog steeds fraai uit, daar hoeven ze bij een facelift niet veel aan te doen. Het interieur/dshboard mag wel IMHO een make over krijgen om de een of andere manier is dat het net niet.
Samenvattend: een positief gevoel aan overgehouden maar geen emotionele binding opgebouwd. De volgende zal toch wat anders worden.
De laatste loodjes
Met nog 8 weken te gaan naar de volgende wagen nog even een paar laatste woorden.
Zoals in eerdere updates al beschreven is de Insignia een prima auto behalve de motor, dat was hem net niet en trok daarmee de overal waardering van de wagen voor mij een stuk omlaag. De motor is de hoofd reden om niet weer eentje te leasen.
Betrouwbaarheid: Ik heb op een kleine storing waarmee ik kon doorrijden geen enkele storing gehad waardoor hij mij in de steek liet.
Positief valt nog op dat de wagen geen piepjes of rammeltjes heeft gekregen, alleen de relatief losliggende hoedenplank wil wel eens van zich laten horen.
Nu langzaam de tijd nadert om de wagen in te leveren kijk je al eens voorzichtig naar de toestand van de lak. En het valt mij in negatieve zin op hoe kwetsbaar de lak is gebleken, waarschijnlijk zo dun gespoten dat je bij het minste geringste al op de grondlagen zit. Bij de portieren zie ik toch de nodige strepen, vermoedelijk ontstaan door uitstappen op op smalle parkeer plekken en dat dan zoiets als een rits of knoop langs de lak heeft geschuurd. Bij vorige auto's heb ik dat nooit in zulke mate gehad.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Praktijkverbruik Opel Insignia: Zwaargewicht met dito verbruik?

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI (2009) - 722.345 KM - Klokje Rond

Saab 9-5 vs Opel Insignia - Occasion Test

Opel Insignia 2.0 CDTI 130pk EcoFLEX S/S Cosmo (2012)