Opel Grandland 1.6 Turbo Hybrid4 300pk GSe (2023) #3
autoreview
Signalement
Uitvoering | Grandland 1.6 Turbo Hybrid4 300pk GSe |
---|---|
Versnellingen | 8, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
KM-stand bij aanschaf | 13.443 km |
KM-stand laatst | 18.700 km |
Afscheid van de Audi, Hallo Opel
- 13.740 km
Na drie jaar trouwe dienst werd het tijd om afscheid te nemen van mijn Audi A3 8P 2.0 TDI, waar ik altijd zeer tevreden over was. Met de steeds strengere milieuzones en de wens voor een auto met een hogere instap, begon mijn zoektocht naar een nieuwe wagen. Als liefhebber van Opels uit de jaren '80 en '90 keek ik, enigszins nostalgisch, naar wat het merk vandaag te bieden heeft.
Opel heeft de laatste jaren een flinke designslag gemaakt, waarbij de nieuwe designtaal, geïnspireerd door de iconische Manta GSe Elektromod, mijn aandacht trok. Het resultaat? Ik kwam uit bij de Opel Grandland GSE, een plug-in hybride SUV die zowel qua uitstraling als prestaties de juiste snaar raakt.
Ja, ik ben me ervan bewust dat Opel tegenwoordig onder de vlag van Stellantis valt en niet langer onder General Motors. Ook de krachtbron, de Hybrid4, komt uit de schappen van Peugeot, aangedreven door de bekende 1.6 PureTech-motor. Bewust heb ik de keuze voor de 1.2-liter motor links laten liggen, omdat deze simpelweg te klein is voor een auto van dit formaat. Daarnaast zijn er enkele bekende aandachtspunten, zoals de beruchte distributieriem, die bij deze motor voor problemen kan zorgen.
Wat de Grandland GSe echter meer maakt dan alleen een SUV met veel vermogen, is dat Opel aandacht heeft besteed aan de rijeigenschappen. De wielophanging is aangepast, met stevigere veren en speciale Koni FSD-dempers (Frequency Selective Damping), wat zorgt voor een strakkere wegligging. Verder is de stuurinrichting iets directer afgesteld, wat resulteert in een scherpere en sportievere rijbeleving. De Koni FSD techniek is afkomstig uit de schappen van Alfa Romeo
Onder de motorkap van de Opel Grandland GSE vinden we een plug-in hybride aandrijflijn die 300 pk levert, een mooie balans tussen kracht en efficiëntie. In hybride modus is de combinatie van de benzinemotor en elektromotor goed op elkaar afgestemd, met voldoende vermogen voor vlotte acceleraties. De overgang tussen elektrisch en verbrandingsmotor verloopt soepel, wat bijdraagt aan een verfijnde rijervaring.
Al met al biedt de Opel Grandland GSE precies wat ik zocht: een sportieve, comfortabele SUV met een hogere instap, die een eerbetoon brengt aan het verleden, terwijl hij volledig klaar is voor de toekomst. Het vermogen en de technologie maken hem een aantrekkelijke keuze voor wie op zoek is naar een auto die zowel prestaties als comfort biedt.
De Grandland GSE zal zich nog wel op de lange termijn moeten bewijzen en zal ik (ondanks Opel liefhebber) kritisch blijven om een eerlijk review te schetsen.
Kraakjes (Ouch!)
- 13.900 km
De dealer gecontacteerd over (achteraf gelezen op vele fora's) krakende deurpanelen aan de voorzijde en een lichte kraak bij het openen en sluiten van de voorste ramen. Geluiden welke bij een vlaggenschip van Opel niet thuishoren en het imago niet ten goede komt.
Langsgeweest bij de dealer en daar hebben ze een garantie claim ingediend bij Stellantis, welke is goedgekeurd.
Immers is er een afspraak ingepland bij de dealer voor reparatie.
Helaas, Pindakaas
- 14.100 km
De rijervaring met de Opel Grandland GSe blijft heerlijk. Op een volle accu haal ik zo’n 40 kilometer rijbereik, al moet ik toegeven dat ik niet echt een eco-rijder ben. Ik hou ervan om een snelle auto ook wat vlotter te berijden. Tijdens lange ritten gebruik ik meestal de sportstand, wat me ook de kans geeft om de motor rustig op temperatuur te laten komen. In de stad schakel ik voornamelijk over naar de elektrische aandrijving, wat soepel en stil verloopt.
Toch zijn er na verloop van tijd ook wat minpunten naar voren gekomen:
- Helaas werkt de MyOpel app in mijn ervaring 9 van de 10 keer niet naar behoren. Verzoeken naar de auto, zoals het starten of uitstellen van het laden, mislukken vaak. Dit lijkt een veelvoorkomend probleem te zijn, aangezien meerdere gebruikers van de app soortgelijke klachten melden. Ondanks dat dit probleem al maanden speelt, lijkt Opel/Stellantis het niet te boeien. Dit is jammer, aangezien de app bedoeld is om handige functies te beheren, zoals het bekijken van de voertuigstatus, het plannen van laadmomenten en het vooraf instellen van de airconditioning.
- Navigatie en firmware: De navigatiekaart en firmware van het infotainmentsysteem waren verouderd. Dit heb ik zelf geüpdatet via een USB-stick, en dat proces verliep verrassend vlot.
- Krakend stuurhuis: Bij lagere buitentemperaturen merk ik een kraak in het stuurhuis, wat storend is, vooral tijdens het sturen in de ochtend.
- Problemen met de dodehoekdetectie: De dodehoekdetectie werkt niet altijd naar behoren en valt vaker uit dan gewenst. Volgens de handleiding van Opel moet er aan verschillende voorwaarden worden voldaan voor een correcte werking van dit systeem, waaronder:
- Alle voertuigen moeten in dezelfde richting rijden, binnen aangrenzende rijstroken.
- De snelheid van de auto moet tussen 12 en 140 km/h liggen.
- Bij inhalen mag het snelheidsverschil niet groter zijn dan 10 km/h, en bij ingehaald worden niet groter dan 25 km/h.
- Het systeem functioneert niet goed op slingerende wegen, in scherpe bochten, of bij het rijden met een aanhanger.
De handleiding geeft duidelijk aan wanneer de dodehoekdetectie niet werkt, zoals bij stilstaande obstakels, zeer langzame verkeersstromen, of tijdens ritten op bochtige wegen. Echter, zelfs onder normale omstandigheden ervaar ik dat de werking inconsistent is, waardoor dit ook als hulpmiddel niet te gebruiken is.
Reparatie fase 1
- 15.471 km
Vanochtend heb ik de auto bij de dealer afgeleverd voor de eerder benoemde klachten en reparatiepunten. Als leenauto kreeg ik een Opel Grandland 1.2 mee, wat helemaal prima was (verder bespaar ik de lezer de details).
Aan het einde van de middag kon ik mijn auto weer ophalen. Dit was het resultaat:
- Deurpanelen: Beide voorste deurpanelen zijn volledig vervangen en het gekraak is verholpen. Helaas heeft de monteur per ongeluk een diepe kras van circa 40 cm gemaakt op het binnenportier, waarschijnlijk met een schroevendraaier of ander gereedschap. De kras is nauwelijks zichtbaar wanneer de deur gesloten is, maar de dealer heeft aangegeven dat ik terug kan komen om de deur te laten spuiten, uiteraard op hun kosten.
- Dodehoekdetectie: Volgens de dealer functioneert de dodehoekdetectie naar behoren. Dit leidde echter tot een welles-nietes-discussie, zelfs nadat ik meerdere video’s toonde waarin duidelijk te zien was dat het systeem niet altijd goed werkt als veiligheidshulpmiddel. Desondanks bleef de dealer bij hun standpunt.
- Krakend stuurhuis: De dealer beweert dat het krakende stuurhuis is opgelost door vet aan te brengen bij de vertanding, een bekende oplossing voor dit probleem. Op menige fora is dit euvel bij de Grandland bekend en wordt het als bulletin door Stellantis teruggekoppeld dat een stage 1 reparatie het inspuiten van vet de oplossing kan zijn.
Krakend stuurhuis monster is terug
- 15.480 km
Helaas is de klacht met betrekking tot het krakende stuurhuis (het geluid lijkt op dat van een zaag wanneer je vanuit stilstand instuurt) weer teruggekeerd. Het invetten van de vertanding heeft niet geholpen en het probleem is weer merkbaar aanwezig.
Ik heb direct contact opgenomen met de dealer, die aangeeft dit opnieuw terug te koppelen aan Stellantis. Ze zullen de garantieclaimprocedure van Stellantis/Opel Nederland moeten volgen om tot een oplossing te komen.
Tussenstand
- 15.485 km
>>Wat mij tot nu toe bevalt:
Vermogen en koppel: Het vermogen is altijd beschikbaar, zolang de accu goed is opgeladen. Het vermogen wordt vaak onderschat door medeweggebruikers.
- Koni FSD-onderstel en vierwielaandrijving: Deze combinatie zorgt ervoor dat de auto, ondanks zijn gewicht, strak op de weg blijft liggen.
- Hybride aandrijving: De balans tussen elektrisch en benzine werkt voor mij perfect. In de stad rijd ik 90% elektrisch, en voor langere afstanden gebruik ik benzine. Het rijbereik in de sportstand ligt tussen de 540 en 650 km, afhankelijk van hoe zwaar je rechtervoet is.
- AGR-gecertificeerde stoelen: Op lange ritten bieden de stoelen uitstekend comfort en ik heb geen klachten over de zitpositie.
- Uiterlijk: De facelift van de Grandland springt er echt uit. Vooral in de GSe-uitvoering zie je dit model niet vaak op de weg, wat hem een unieke uitstraling geeft.
- e-Save-functie: Tijdens het rijden kan ik energie genereren om later volledig elektrisch te rijden in de stad. Dit gaat wel ten koste van de brandstofefficiëntie, maar is handig voor stedelijk gebied.
>>Wat mij tegenvalt:
- Geluidsinstallatie: Het geluidssysteem klinkt als een oude boombox, die moeite heeft om lage en middentonen goed weer te geven. Ik heb al een afspraak bij een inbouwstation om dit te upgraden met een subwoofer, omdat de dealer geen optie bood voor een fabrieksupgrade.
- - Opmerkelijk genoeg had de vorige Grandland X wel de mogelijkheid voor een Denon-geluidssysteem upgrade (Alleen af fabriek)
- Kwaliteitsissues: De vervelende kraakjes en kleine klachten horen niet thuis in een auto van dit kaliber. Dit wijst op slordigheden in de kwaliteitscontrole bij Opel/Stellantis. (Wordt aan gewerkt)
- Niet goed werkende dodehoekdetectie: Het systeem functioneert niet altijd zoals het zou moeten, wat frustrerend is, vooral gezien de veiligheidsfunctie die het moet bieden.
- Elektronische kofferbak: Tijdens het handmatig wassen van de auto wil de elektronische kofferbak soms spontaan openen. Ik heb dit opgelost door de auto tijdens het wassen op contact te laten staan en de voetsensor (voor het openen met een voetbeweging) permanent uit te schakelen.
Rijeigenschappen
- 15.508 km
Rijervaring
De Opel Grandland GSe heeft een sportief onderstel, maar door het hoge gewicht van 1.867 kg voelt de auto minder wendbaar op bochtige wegen. Echter compenseert de 4 wiel aandrijving het aan tractie. Hoewel de auto redelijk grip heeft, geeft de besturing vooral in de sportstand weinig feedback, waardoor de rijervaring een beetje eenzijdig is. De stuggere ophanging zorgt voor betere controle op hogere snelheden, maar vind ik persoonlijk oncomfortabel aanvoelen op hobbelige wegen.
Vermogen
Hier komt de Grandland GSe met 520NM koppel en 300pk niks tekort. De twee elektromotoren i.c.m. met de 1.6 turbo motor zorgen ervoor dat je makkelijk een sprint bij een stoplicht kan wagen of rijdend tot de 120km een geweldige accelaratie hebt.
Kofferbakruimte
De kofferbak van de plug-in hybride Grandland GSe wordt beperkt door de plaatsing van de batterij. In vergelijking met de benzine- en dieselmodellen daalt de capaciteit van 514 liter naar 390 liter. Hoewel dit beter is dan sommige concurrenten, zoals de Cupra Formentor PHEV, valt de capaciteit tegen ten opzichte van de Kia Sportage PHEV, die 540 liter biedt. Echter heb ik de Grandland GSE niet aangeschaft voor specifiek de kofferbak, hier heb ik mijn gezinsauto voor, een Volvo V60.
AGR Stoelen
De AGR stoelen zitten erg fijn en dat is op de lange afstanden zeker te merken. OOk
Ruimte achterin
De ruimte achterin is gemengd. Hoofdruimte is voldoende, maar langere passagiers zullen de beenruimte krap vinden. Het vlakke zitgedeelte maakt het comfortabeler voor een derde passagier in het midden. Jammer genoeg zijn er geen oplaadpunten achterin, wat onhandig is tijdens lange ritten, zeker voor gezinnen met elektronische apparaten. Wat dat betreft lijkt de Grandland GSe qua ruimte op een Astra Hatchback op hoge poten
Interior style, infotainment en accessoires
Het interieur van de Grandland GSe is stijlvol afgewerkt met Alcantara sportstoelen en glanzende zwarte panelen (Wel krasgevoelig)
Toch voelt het infotainmentsysteem wat verouderd aan met een 10-inch scherm dat niet volledig benut wordt. i.v.m. de klimaatregeling aan de zijde kanten. Positief is dat de klimaatregeling eenvoudig bediend kan worden zonder door het scherm te navigeren en zijn er een aantal sneltoetsen om snel te switchen naar bijv navigatie, telefoon etc..
Een andere gemiste kans vind ik dat er geen fabrieksoptie is voor een audio upgrade, zoals dit het geval was bij de Grandland X ic.m. een Denon Audio upgrade. Hiervoor staat er een afspraak gepland bij de audio inbouw zaak.
Garagebezoek
- 16.700 km
Weer bij de garage geweest om de binneportier (bestuurderskant) te laten spuiten op kosten van de dealer, ook zijn ze er achter gekomen dat het slot van de bestuurderskant los lag aan het binnenkant en rammelde?
Verder is er een stuurmodule/Airbaglint vervangen omtrent mijn klachten m.b.t. de geluiden tijdens het sturen.
Klachten terug + 1 extra issue
- 17.100 km
De klachten met betrekking tot het knarsende geluiden tijdens sturen zijn weer terug gekomen, ook ben ik erachter gekomen dat de sfeerverlichting aan de passagierskant niet meer werkt. (Stekkertje vergeten aan te sluiten?)
Contact opgenomen met Opel Nederland, zij geven aan dat ik voor een second opinion terecht kan bij mijn Broekhuis garage in de buurt. (Weliswaar geen Opel garage, maar wel in hetzelfde netwerk).
Zoals gezegd een afspraak gemaakt bij Broekhuis in de buurt om eens een diagnose te stellen naar mijn klachten.
Diagnose door Peugeot dealer
- 17.500 km
Samen met een monteur van de Peugeot dealer gekeken naar mijn klacht m.b.t. geluid tijdens het sturen. Binnen 10 minuten had hij het probleem gevonden en wees naar de veerpoot rubber. Doordat de rubber zich achter de parafaanplaat bevind, resoneert de geluid door naar de cockpit, wat resulteert in een nog hardere geluid. De Peugeot dealer heeft de bevindingen vastgelegd in het dealersysteem van Broekhuis.
Omdat de Peugeot dealer geen aanspraak kan doen op de Opel Garantie traject, een afspraak gemaakt bij een andere Opel dealer, ditmaal in Zwolle.
Ook gelijk gevraagd of er gekeken kan worden naar de sfeerverlichting welke niet meer werkt aan de passagierskant.
Piepende remmen en trillende stuur bij het remmen
- 18.400 km
TIjdens het remmen boven de 100km per uur, valt het mij op dat de hele auto zenuwachtig aanvoelt en het stuur begint te trillen, inclusief het interieur. Ook piepen de remmen achter, vooral hoorbaar tijdens het stapvoets rijden. Dit direct gemeld aan de Opel Dealer om hier ook diagnose op te stellen.
Bezoek aan de dealer
- 18.700 km
Ik heb een afspraak gemaakt bij de dealer vanwege de volgende klachten:
Gekraak tijdens het sturen/stuurhuis.
Trillingen in het stuur boven de 100 km/u tijdens het remmen.
Piepende remmen aan de achterzijde.
Defecte sfeerverlichting aan de passagierszijde.
Bij de dealer kreeg ik een leenauto, een Opel Corsa-E, waarvoor ik €35 moest betalen.
Aan het einde van de middag werd ik gebeld dat mijn Opel Grandland gereed was om op te halen. De bevindingen waren als volgt:
- Trillende stuur tijdens het remmen:
De monteur heeft de klacht niet kunnen waarnemen.
- Piepende remmen achter:
Deze klacht is niet onderzocht.
- Defecte sfeerverlichting:
De sfeerverlichting is hersteld. Zoals ik vermoedde, bleek een losse stekker de oorzaak te zijn.
- Gekraak tijdens het sturen:
Dit probleem is volgens de monteur opgelost door de rubbers van de veerpoten in te vetten. Echter, er kon niet worden gegarandeerd dat dit een permanente oplossing is. Mocht de klacht terugkomen, dan moet ik opnieuw contact opnemen voor een afspraak.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Opel Grandland
Had je deze auto's al gezien?

Opel Grandland X 1.6 Turbo Hybrid Plug-in Innovation
- 2021
- 44.651 km

Opel Grandland X 1.6 Turbo Hybrid Aut. *Elegance* | Camera | Carplay | Navigatie | Cruise & Climate Control | Half- Leder | Orig. NL |
- 2021
- 132.949 km

Opel Grandland X 1.6 Turbo Hybrid4 Ultimate
- 2021
- 62.000 km