Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX Cosmo (2011)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX Cosmo |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 3 km |
KM-stand laatst | 163.500 km |
1e verslag
- 15.000 km
Aangezien de lease termijn van de vorige Corsa was afgelopen, heb ik weer de keuze gemaakt voor de Corsa.
Ik heb eigenlijk alleen gekeken naar een 14% model in de “Corsa-klasse” , omdat de auto als 2e auto gebruikt wordt, en hij groot genoeg is om er 90% van de tijd in alleen in te zitten.
Andere modellen die we bekeken hebben waren o.a. Ibiza, Fabia en Polo BM. Deze zijn afgevallen omdat motorisch deze modellen t.o.v. de 95 pk in de Corsa toch wat tegenvielen.
Uitvoering
De keuze is gevallen op de Cosmo uitvoering, met verder alle opties erop.
Het navigatiesysteem Touch and Connect zit er niet in, omdat anders de climate control vervalt.
Ik heb liever het dagelijkse gemak van climate control dan het incidentele gebruik van een navigatiesysteem, maar dit is uiteraard persoonlijk.
Achteraf is er zwart leer ingebouwd. Dit is erg netjes gebeurt, zelfs de gaatjes voor de isofix zijn erg netjes afgewerkt.
De buitenkant is in de kleur Pepper Dust. Het is een beetje lichtbruin, maar soms lijkt het ook wat grijs.
Verder zit er AFL verlichting op, een quick heat verwarmingssysteem en verwarmbare stoelen en een verwarmd stuurwiel. AFL is erg nuttig, de lichtbundel draait mee in de bochten én tijdens scherpere bochten verlicht een extra lampje de berm mooi duidelijk. Dit extra lampje zit in de koplamp verwerkt, en ik moet zeggen dat dit beter werkt dan dat wanneer de mistlamp aangaat (zoals in onze Golf VI).
Zo’n mistlamp zit eigenlijk te laag en kan verwarrend werken voor medeweggebruikers.
De verwarming werkt prima, en ontwasemd beter dan de oude door de quick heat i.c.m. CC.
Alhoewel de echte winter nog moet komen, lijkt de kachel sneller warm te worden.
Wegligging / Comfort
Wat opvalt t.o.v. de vorige (2007) Corsa is dat het stuurgedrag behoorlijk verbetert is.
Het is nog steeds een beetje gevoelloos, maar voor een auto in deze klasse acceptabel.
Veercomfort is ook beter, oneffenheden worden beter verwerkt dan in de oude.
De motor is sterk genoeg, maar begint rond de 120 (2500 toeren) toch wat meer herrie te produceren.
Eigenlijk verdient de auto een zesbak (zat ook in de 90 pk pre faceliftversie). Door de lange schakeloverbrengingen valt de auto bij te vroeg opschakelen te ver terug in toeren, met een brommige motor tot gevolg. Dit valt me met name op t.o.v mijn 2007 Corsa, die was net wat beter gespatieerd.
Het is blijkbaar makkelijker om met een vijfbak (door de lange schakeloverbrengingen) de theoretische verbruikscyclus te halen, maar in de praktijk lijkt me 500 toeren minder bij 120 km/h wel zo prettig én zuinig.
Over het verbruik, gemiddeld over de 1e 15.000 km verbruikt de auto 4,1 liter op 100 km (1 op 24,3)
Ik moet wel zeggen dat dit bijna uitsluiten woon-werk is: 70 km enkele reis is, met name op 80 en 100 km wegen. Dus bijna geen stads- en snelwegkilometers.
Op de snelweg gaat het verbruik richting snel de 4,8 l/100 km (1 op 20,83)
Mijn vorige Corsa (1.3 CDTI 75 pk) kwam net op 1 op 20.
Kwaliteit
Het interieur is voldoende netjes afgewerkt, maar het plastic is nog niet op niveau van bijv. Polo. Wel rammelt en kraakt er nog helemaal niets, en dat is minstens zo belangrijk.
Bediening is probleemloos, waarbij de (extra) instellingen voor de climate control wat verder verstopt zitten in het menu.
Zo langzamerhand raak ik gewend aan de “stengels” aan het stuur, maar het blijft wat lastig dat het niet zichtbaar is in welke stand bijv. de ruitenwissers staan.
De gebruikte graphics van m.n. het display van de radio/boordcomputer ogen wel een beetje gedateerd. Het is wel allemaal duidelijk, maar die gele kleuren zien er niet zo modern meer uit.
De radio met de standaardspeakers krijgt een ruime voldoende. Het geluid is prima af te stellen en klinkt prima.
De stoelen zitten lekkerder dan de oude, wellicht dat deze wat verbetert zijn met de facelift.
Problemen
Na 15.000 km nog geen enkel probleem.
Wel werkte de carkit eerst niet lekker, er zat een hapering in tijdens het overgaan van luisteren naar spreken. Achteraf bleek de oude Nokia telefoon de boosdoener.
De af-fabriek carkit werkt nu zeer helder met de nieuwe Nokia Lumia 800.
2e verslag
- 30.000 km
We zijn ongeveer 1 jaar verder, en de km-stand is 30.000. De auto heeft vorige week zijn 1e onderhoudsbeurt gehad, waarbij geen bijzonderheden waren. Alleen twee nieuwe ruitenwissers.
Het verbruik ligt over de 1e 30.000 km op 4,4 L. Is dus 1 op 22,73. Ik rij meer snelweg sinds een half jaar, daardoor stijgt het verbruik wat.
Problemen: helemaal niets!
3e verslag
- 62.500 km
Inmiddels staat de digitale teller op 62.500. Ik moet zeggen dat de auto nog steeds prima bevalt. Geen enkele storing of wat dan ook, betrouwbaarheid is tot nu toe gewoon goed.
Vorige week heeft de auto de 60k beurt gehad. Naast het vervangen van ruitenwissers en mat bestuurderskant, zijn de remmen gereinigd en is er geprobeerd een rammel uit het dashboard te krijgen.
Problemen:
nou ja, probleem is een groot woord: er zit een rammel in het dashboard linksonder. De dealer heeft de rammel ook geconstateerd en heeft een onderplaat beter vastgemaakt. Helaas rammelt het nog steeds wat, maar wel minder.
4e verslag
- 92.000 km
Inmiddels ruim 90.000 kilometers gereden, and nog steeds erg tevreden. Auto is zuinig, snel genoeg en tot nu toe volkomen probleemloos.
Bij de 90k beurt is er wel een service actie uitgevoerd aan de motorkap. Er is een gaatje (aan de binnenkant uiteraard ;) gemaakt en er is een roestwerend middel ingespoten.
5e: verslag
- 123.000 km
Kort verslag:
De auto heeft nu 123.000 km op de teller staan. Tot nu toe nog steeds geheel probleemloos.
APK bij 116.000 km: alleen de remblokken voorzijde vervangen. Kon dus blijkbaar net niet meer tot de grote beurt bij 120.000 km
Grote beurt 122.000 km: 2 nieuwe achterbanden.
laatste ronde
- 150.000 km
De km-stand is nu ruim 150.000, en bevalt nog prima. Zoals de vorige keer gemeld zijn er twee achterbanden vervangen, type Michelin Energy Saver. Voor nog de originele Conti's Ecocontact 3. De auto is hierdoor wat onstabiel geworden op de snelweg. Bandenspanning achter verhoogd naar de ecostand) en werd iets beter.
Bij de 150.000 km beurt zijn de remblokken vóór weer vervangen ivm schokkend/trillend remgedrag. Ook zijn 2 van de inmiddels gemonteerde winterbanden vervangen. Nu weer twee verschillende banden voor en achter, Vredestein Snowtrac 3 voor en de Bridgestones achter, maar i.t.t. de zomerbanden rijdt de auto weer heerlijk.
Voor de rest rijdt ie nog als nieuw, geen rammels, olieverbruik nihil en nog steeds zuinig.
vervroegd afscheid
- 163.500 km
Ivm einde dienstverband, hebben we de auto 4 maanden eerder ingeleverd bij de leasemij.
De auto heeft zich tot op het laatst perfect gedragen. Geen enkele storing en
buiten de beurten om slechts twee keer extra naar de dealer geweest om een lampje te vervangen. Top dus.
Even met de gedachte gespeeld om de auto privé over te nemen, maar omdat we fors minder km's gaan rijden, toch maar niet gedaan.
Conclusie na bijna 164.000 km:
Wat is er goed:
- Verbruik
- Betrouwbaarheid
- er rammelt nog helemaal niets, en het interieur is nog als nieuw.
Wat kon er beter:
- Geluidsproductie boven de 120 km/h
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.