Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX 111 Edition (2010)

Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX 111 Edition (2010)

UitvoeringCorsa 1.3 CDTI ecoFLEX 111 Edition
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Opel Corsa ecoFLEX 1.3 cdti 5drs 111-edition (95pk

• 600 km

Voor aankoop
Nadat van onze vorige auto (Mazda 323 Fastbreak, op gas) de motor het begaf op precies 250.000 km en we tijdelijk in een Daewoo Matiz (!) rond reden, was het tijd om een andere auto aan te schaffen.

Omdat we tegen de 30.000 km op jaarbasis rijden leek een auto op diesel ons wel interessant. En met het belastingvoordeel al helemaal. We hebben nog nooit een nieuwe auto aangeschaft, maar zonder BPM werd een nieuwe diesel een goede optie t.o.v. een (grotere) tweedehands.

Toen wij onze zoektocht begonnen waren de volgende BPM en wegenbelasting-vrije auto’s beschikbaar in het B-segment:

- VW Polo Blue Motion
- Skoda Fabia Greenline
- Seat Ibiza Ecomotive
- Later: Fiat Grande Punto en Punto EVO

Na proefritjes in een VW Polo Blue Motion en Ibiza Ecomotive (beide met dezelfde motor) waren we er al snel achter dat dat niet was wat we zochten. De auto’s zien er mooi uit aan de buitenkant, maar motorisch waren ze naar onze ervaring erg onder gemotoriseerd en lawaaiig. Toch wilden we wel gebruik gaan maken van het belastingvoordeel. Precies op dat moment dat we wilden kiezen kwam Opel uit met een upgrade van de Corsa ecoFLEX waardoor deze precies 95g CO2 produceerde per gereden km en dus MRB-vrij werd. Helaas konden we de Corsa nog niet proefrijden omdat de nieuwe ecoFLEX pas in oktober geproduceerd zou worden. Een proefrit in een 75PK-versie welke al krachtiger aanvoelde dan de VAG-diesel deed ons overtuigen. Zodra er nog 20PK bij zou komen zou dit krachtig genoeg zijn.

Aankoop
Voor aanschaf van de auto zijn we bij meerdere Opel-garages geweest en hebben we meerdere proefritjes gedaan. Opvallend was daarbij dat bij 1 garage we een slechte Corsa 1.3 TDI (75 PK) met meer dan een ton op de teller meekregen om proef te rijden. Dat was geen succes. Bij een andere garage kregen we een nieuwe (28km op de teller) mee om proef te rijden welke lekker reed. Bij de garage met de scherpste prijs hebben we gekozen voor een Casblanca witte 5 deurs 111-edition met de volgende opties:

- 111-edition pakket (15” lichtmetalen velgen, mistlampen voor, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels)
- Dubbele laadvloer
- Armsteun
- Volwaardig reservewiel (i.p.v. een maat kleiner)

Op 15-11-2010 was het dan eindelijk zo ver dat we (trots) de auto konden ophalen. Het eerste wat we gedaan hebben zijn de stickers van de de dealer eraf halen, de nummerplaathouder aan de voorkant met de bumper mee laten lopen (die stak lelijk uit, doordat hij recht gemonteerd was). En de nummerplaathouder achter vervangen door een merk (en slogan) vrije versie.

Eerste 600 KM, eerste tankbeurt, eerste wasbeurt
Na nu ruim 600 km in de auto gereden te hebben en voor de eerste keer te hebben getankt kunnen we concluderen dat de auto ons goed bevalt. De auto is vlot te rijden, maar ook erg zuinig. Zodra de turbo actief wordt (boven de 1700 tot 2000 toeren), schiet de auto vooruit.

Het stop-startsysteem is even wennen, maar eenmaal gewend werkt het goed. De stoelen zitten redelijk hard, maar toch comfortabel. De auto helt weinig over in de bochten wat lekker sportief aanvoelt.
Bij de eerste regenbui werd al snel duidelijk dat we misschien beter spatlappen konden kopen. De auto was aan de achterkant en zijkanten erg modderig geworden. Na bij een lokale Opel-dealer langs te zijn gegaan bleek dat voor de spatlappen de banden er geheel af moeten. Een klusje voor komend weekend.
Tot zover onze ervaringen tot nu toe.

Problemen met de stuurbekrachtiging

26-12-2010:
Op eerste kerstdag hebben we problemen met de stuurbekrachtiging gehad. Na het starten reden we achteruit het garagepad af, om vervolgens de weg op te draaien. Dit ging echter bijna niet. Het leek alsof het stuur bijna vast zat. Na de auto een paar keer opnieuw gestart te hebben en een paar meter te hebben gereden bleef het stuur erg zwaar draaien. Hierop hebben we contact opgenomen met Opel Assistance, welke vervolgens de ANWB inschakelde. Tijdens het wachten kwam mijn broertje op het idee om de auto een paar keer met het contact aan en uit te zetten (4x achter elkaar snel volledig op contact, zonder te starten). Dit bleek een oplossing. Hierop hebben we de ANWB afgebeld.
Deze week zullen we contact opnemen met de dealer om te vragen of dit een bekend probleem is en of we verder actie moeten ondernemen.

27-12-2010:
Vanochtend trad het probleem weer op. Vanmiddag naar een Opel-dealer geweest en het blijkt bij de dealer een bekend probleem te zijn dat de stuurbekrachtiging niet altijd werkt bij het starten van de auto. Opel Nederland geeft echter niet toe dat het probleem bestaat, waardoor er ook nog geen oplossing is. Er is me gegarandeerd dat het probleem zich alleen tijdens het starten voordoet en niet op (bijvoorbeeld) de snelweg. Ik vind het uiteraard erg merkwaardig dat het probleem (nog) niet verholpen kan worden. Mijn gegevens zijn genoteerd en ik word teruggebeld als ze meer weten. Ik zal dit enige tijd aankijken, maar ga er wel vanuit dat er spoedig een oplossing komt voor dit vervelende probleem.

Nieuwe stuurkolom

Aangezien het ons niet lekker zat dat de stuurbekrachtiging af en toe niet werkte na het starten van de motor, heb ik hierover meermalen contact gezocht met Opel Nederland. In eerste instantie gaven ze niet thuis. Na enkele maanden heen-en-weer bellen heb ik een afspraak gekregen met de manager klantenservice. Hij wilde de auto graag ervaren en heeft er een ritje in gemaakt.

Aangezien het probleem slechts af en toe optreedt bleek er (uiteraard) niets aan de hand. Toch werd mij bij terugkomst meegedeeld dat ik een nieuwe stuurkolom zou krijgen. De volgende dag werd ik gebeld voor een afspraak en inmiddels zit er dus een nieuwe stuurkolom in. Sindsdien heeft het probleem met de stuurbekrachtiging zich niet meer voorgedaan, maar om volledig uit te sluiten dat het probleem verholpen is, zullen we het enige tijd moeten aankijken.

Wij vinden het jammer dat het zo lang heeft moeten duren, maar zijn uiteindelijk wel erg tevreden met de oplossing en gaan er vanuit dat het probleem nu volledig verholpen is.

PRIVATE LEASE Opel Corsa