Opel Astra Stationwagon 1.9 CDTi 150pk Cosmo (2008)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Astra Stationwagon 1.9 CDTi 150pk Cosmo |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand bij aanschaf | 50 km |
KM-stand laatst | 32.800 km |
ERVARINGEN
- 32.800 km
Nieuw: 21-01-2008 [265km]
Vandaag was het eindelijk zo ver, mijn leasewagen werd geleverd. Opel dealer van Kouwen kwam hem zelf hier op het bedrijf afleveren. Goede service.
Het gaat hier niet om de Cosmo uitvoering, maar de Business uitvoering.
Ik heb erg veel gekeken hier op Autoweek.nl naar alle reviews. Alle positieve en negatieve punten tegen elkaar afgewogen en het is toch een Opel Astra SW geworden i.p.v. een Seat Altea.
Ik had de volgende opties op deze Business uitvoering genomen:
- Zicht en licht pakket: Follow me home, regensensor, automatisch dimmende binnenspiegel
- Wagon beauty pakker: chrome dakrails, chrome sierlijsten, getinte ruiten vanaf de B-stijl.
- Electric Climat Control
- 12 volts aansluiting in kofferbak
’s Avonds op weg naar huis heeft het zicht en licht pakket zijn dienst al bewezen. Geen felle koplampen in je binnenspiegel. En bij het inhalen van een vrachtwagen ging de ruitenwisser was sneller wissen vanwege het opspattend water. Maar af en toe is de ruitenwisser wel iets hyper.
Deze business uitvoering inclusief opties komt aardig in de buurt van de Executive uitvoering. De reden waarom ik hier niet voor gekozen heb, is dat ik geen behoeft heb aan ingebouwde (dure) navigatie en de licht metalen velgen. Waarom (bijtelling) betalen voor iets als je het toch niet gebruikt of wilt hebben ?
Ik heb al enige minpunten gevonden:
- Opel heeft geluisterd en er zit nu eindelijk een bekerhouder in. Alleen ’Waarom onder de armsteun?’. Ik kan hierin niet fatsoenlijk mijn beker in kwijt.
- Automatische deurvergrendeling boven een bepaalde snelheid ontbreekt (speedlock). Er is een dealer die zegt het te kunnen activeren, daar ga ik dus binnenkort een afspraak mee maken.
Exterieur:
Het is geen unieke auto, maar zo in het zwart met getinte ruiten erg mooi. De 5-spaaks stalen velgen met bijbehorende 5-spaaks wieldoppen lijken net licht metalen velgen. Goeie zet van Opel. De type aanduiding 1.9 CDTi heeft een rode T en i.
Verder valt het me op dat deze Astra geheel zilvere koplampen heeft. Heb ze wel eens gezien dat ze binnenin zwart zijn (vind ik persoonlijk minder mooi).
Interieur:
Iedereen zegt het al, gebrek aan opbergruimte, maar ach. Bekerhouder is aanwezig, maar onder de armsteun en niet fatsoenlijk bruikbaar.
Verder is de afwerking binnen in netjes, strak en alles makkelijk binnen handbereik.
De cruise controle (CC) vraagt enige gewenning, gebeurd me wel eens dat ik per ongeluk mijn groot licht aanzet als ik de CC bedien. Dat had bijv Peugot beter voor elkaar door een extra hendeltje voor puur alleen de CC.
Wat me opvalt in de eerste kilometers is de rust in de auto. Geen nerveus gedrag van de motor. Geen rumoer van de motor. Bij mijn vorige auto, Seat Leon II (geweldige auto!), was dat wel anders, nu moet je het toerental eigenlijk in de gaten houden, want je hoor ’niks’.
Stoelen zijn hard, maar zitten toch lekker. Goed/voldoende verstelbaar. Achterin zijn de stoelen wat zachter. De ruimte achterin is goed. Als ik de bestuurders stoel in de goede positie voor mij (1.86m) heb, dan is er achter voldoende ruimte, ik kan dan vrij met mijn knieen achter de bestuurdersstoel zitten. Dat was bij een eerdere Peugot 307 SW niet het geval.
Het business model van 2008 heeft (gelukkig) electrisch bedienbare ramen achter, wederom een goede zet van Opel om dit een standaard van de te maken.
Motor:
Ik heb het motor vermogen (110kW, 150 pk) nog niet vol aangesproken. Volgens de Opel medewerker hoeft de auto niet meer ingereden te worden, maar omdat het mijn wagen eigenlijk niet is, ben ik er extra zuinig op en belast de motor de eerste 1000 km niet volledig. De auto had bij aflevering nog maar 50 km op de km teller.
De motor voelt soepel aan, geen gapend turbo gat, vermogen lijkt mooi verspreidt over het hele toerengebied. Maar ik zal hier later overterug komen als ik er meer in gereden heb.
Verbruik:
Te vroeg om hier iets over te zeggen, kan enkel melden dat de boordcomputer een gemiddelde van 7,8 L/100 km. Vind ik zelf nog wat aan de hoge, maar ik zal het bij houden.
Onderbouwing waarderingen:
Comfort: Stoelen zitten goed, stilte in de auto, genoeg ruimte
Prestaties: Voldoende vermogen
Betrouwbaarheid: Kan ik nog geen echte mening over geven, maar ga van goede betrouwbaarheid uit.
Gebruikerskosten: Het is een leaseauto, dus eigenlijk n.v.t.
Het is een review gebaseerd op een korte periode. Ik zal proberen hier regelmatig mijn ervaringen te plaatsen om zo een mooi en volledig geheel te krijgen.
Update: 27-01-2008 [823 km]
Foto’s toegevoegd.
Verbruik is al terug gelopen naar 6,3 l/100 km (na de eerste tankbeurt, 665,2 km op 42,3 liter), 1 op 15,7 km. Netjes dus.
Verder is me opgevallen dat de zijdelinge steun bij de voorstoelen wat weinig is. Een collega van me vindt de stoelen zlefs te hard en krijg er pijn van in zijn (toch al zwakke) rug. Ik vind ze heerlijk zitten. Dus smaken verschillen.
De kofferbak is ruim, erg ruim. Jammer is dat het afdekscherm net 3 cm te laag geplaatst, waardoor er geen twee (boodschappen)kratjes op elkaar passen met de afdekhoes dicht. Dit was is het vorige model (Astra G) anders.
Ondanks de kleine kritische puntjes ben ik toch overwegend erg positief over deze auto.
Update: 04-02-2008 [1.798km]
Barst in de ruit, zie ’probleem’-beschrijving onderaan.
De motor een paar keer flink op zijn staart getrapt en er is voldoende vermogen aanwezig. Het snelheidsgevoel wat ik bij de Leon II had, ontbreekt hier. Dit zal te maken hebben met de stillere motor en de betere verspreiding van het vermogen over het hele toerengebied. Enerzijds is dit positief, lekker confortabel, anderzijds negatief, omdat je snel te hard rijdt.
Update: 14-02-2008 [2.813km]
Sinds de barst in de voorruit is het dagelijks ’getik’ in de voorruit over. Ook nu de ruit vervangen is, is de voorruit weer stil. Zal toch iets te strak verlijmt zijn.
Afgelopen weekend in Duitsland geweest en de 220 km/h op de teller aangetikt. Tot de 200 km/h trekt hij vlot door, maar daarna wordt het minder. 220 km/h is echt de max, want het vermogen stort na de 4000 toeren echt in.
Bij de 200 km/h begint het windgeruis grotere vormen aan te nemen. Bij 190 km/h lijkt het nog steeds alsof je 120 km/h rijdt. Mooie cruise snelheid.
Update: 28-05-2008 [14.687km]
Niet zo heel veel te melden.
Had een probleempje met de airco, wat eigenlijk mijn eigen schuld was (zie probleem beschrijving onderaan). Ik heb de olie gecontroleerd, maar is allemaal nog in orde.
Verbruik varieert van 5.1 l/100 km tot 6.8 l/100km. Gemiddeld zit ik rond de 5.8 l/100 km.
Bij de opel dealer geweest en daar hebben ze helaas de speedlock niet kunnen actieveren. Erg jammer.
Heeft weinig met de auto te maken, maar heb een carkit voor aan de zonneklep gekocht. Werkt goed, waarschijnlijk mede door de ’stilte’ in de auto.
Heb ook nog een brillehouder bij de Opel dealer in bestelling staan, want wat heb ik nou aan dat handvat daarboven. Als ik hem nodig heb, dan ben ik bang geworden van mijn eigen rijstijl en is het tijd om even te stoppen ;-)
Update 25-11-2008 [32.800km]
Recentelijk de eerste grote beurt gehad (na 30.000 km). Eigenlijk geen bijzonderheden. Her kraakje achterin is door de garage (Fred Jansen, Hilversum) verholpen. Geweldige garage, ze nemen de tijd en rijden gerust een ritje mee om te luisteren of het echt verholpen is.
Tijdens deze beurt hebben ze de voorbanden met de achterbanden gewisseld. Moet nog eens 30.000 km mee kunnen.
Laatst een verbruik van 4.8 liter/100 km gehaald. Was wel op een zondag en mijn snelheid aangepast aan de andere zondagrijders (dus overal iets onder de maximale snelheid). Maar normaal is het verbruik tussen de 5,4 en 6,4.
Verder super betrouwbare en degelijke auto.
PROBLEMEN
- 32.800 km
Tijdens de drie weken dat ik deze auto heb, viel het me op dat ik af en toe een tik in/op de voorruit hoorde. Dacht aan steenslag, maar geen schade te bekennen. Maar de hoeveel tikken in de afgelopen drie weken staat niet in verhouding tot de rijperiodes met voorgaande auto’s, gewoon erg veel in drie weken..
Gisteren was het weer zo ver, weer een tik. En nu zag ik direct schade. Er reed geen auto voor me of naast me (eenrichtingsweg), maar toch een sterretje. Thuis gekomen even aan de buitenkant gekeken en lijkt toch een sterretje veroorzaakt door een steentje oid. Heel vreemd.
Vanochtend zat er een barst van ongeveer 10 cm, beginnend bij de a-stijl. Volgende week komt carglass de ruit vervangen.
Heb even contact gehad met de dealer (van Kouwen, Amstelveen) en die vroeg me of ik het na de vervanging van de voorruit in de gaten wil houden of er nog steeds tikken/kraken optreden. Dan willen ze het verder onderzoeken.
Voorlopig houd ik het dus op steenslag. En verwacht niet dat het iets met de auto te maken heeft.
12-02-2004: voorruit vervangen. Geen dagelijks getik meer in de voorruit.
13-05-2008: Naar de garage geweest om de airco te laten na kijken. De airco blies alleen de maar lucht van buiten naar binnen. En met het warme weer lukt het dan niet om de binnentemparatuur te koelen.
Met de airco was niks aan de hand, het bleek dat de airco in de ECO stand stond en dat hij dan de binnentemparatuur met de buitenlucht probeert te koelen. De ECO stand uitgezet en de binnentemparatuur is weer koel te krijgen.
Meteen gevraagd om de speedlock in te schakelen. Volgens de ene monteur kon dit alleen via TECH2, volgens de andere heel eenvoudig door de vergrendelings-knop 4 seconden in te houden. Uiteindelijk is het beide niet gelukt om de deuren automatisch te laten vergrendelen bij een snelheid boven de 12 km/h. Ik heb de hoop opgegeven dat dit nog gaat lukken. Dikke misser van Opel.
25-11-2008: Kraakje rechts achter. Verholpen door de garage.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.