Opel Astra 1.8i-16V Edition Cool (1997)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Astra 1.8i-16V Edition Cool |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1997 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
KM-stand bij aanschaf | 125.807 km |
KM-stand laatst | 188.000 km |
ERVARINGEN
- 188.000 km
Nadat mijn Lancia door roest niet meer door de APK kwam, moest ik snel een andere auto hebben. De keuze voor deze Astra was meer een \"lucky shot\" dan een weloverwogen keuze. Ik heb er geen spijt van gehad. Sinds enkele dagen heb ik hem helaas moeten weg doen, omdat er te veel reparaties aan zaten te komen.
Na jaar heb ik de auto aangepast naar mijn wensen, ik zal eerst mijn ervaringen met u delen voordat de tuning heeft plaatsgevonden.
Allereerst viel mij op dat je zo weg rijdt met de Astra F. De knoppen en schakelaars spreken allemaal voor zich. De 1.8-16V Ecotec motor is meer dan adequaat voor deze wagen. Ook met 4 passagiers, wat baggage en een volle tank heeft de motor voldoende kracht in huis om vlot met het verkeer mee te rijden (9.5 sec naar 100 km/u). Hij kantelt voelbaar in de eerste en tweede versnelling bij filerijden, maar ik vond het net niet hinderlijk. De motor daalt wel langzaam terug in zijn toeren, maar voldoende om op de motor te kunnen afremmen. De motor is pittig vanaf 3500 rpm, maar niet sportief.
Sturen is gevoelloos, en ronduit doods in de middenstand. Het stuur kan enkele graden (zeg maar op ongeveer 5 over of 5 voor 12 zetten) en er gebeurt niets. De bekrachtiging is prima en voorspelbaar.
De reminstallatie is goed, 4 schijven rondom maar helaas geen ABS standaard op dit model. De standaard 175/65R14 (Continental had ik) banden blokkeerden erg snel.
Qua wegligging en handling heeft Opel gekozen voor een veilige aanpak. 175mm banden slaan snel door bij vlot optrekken in 1 (en op nat wegdek ook in 2), de koets helt over. Op de limiet is er sprake van zich langzaam opdringende onderstuur, wat controleerbaar in \"lift-off overstuur\" is te krijgen. Al met al veilig en voorspelbaar (maar niet zo goed aan te voelen) weggedrag.
De versnellingsbak voelt stevig aan, maar is erg hakerig (zeker koud)als je van 1 naar 2 (of terug) schakelt.
Het interieur is voor zijn klasse prima, veel plastic maar stevig. De stoelen zijn veel te zacht en bieden geen zijdelingse steun. Voor de korte ritten prima, maar bij ritten van langer dan een kwarter op de snelweg merkte ik dat ik moest verzitten (ik heb een normaal postuur bij 1.75m). De schakelaars, draaiknoppen en elektrische installatie hebben geen haperingen vertoond (zie bij problemen wat er wel stuk ging). Ook na 11 jaar en 188.000 km (veel korte ritten) ziet het interieur er spik en span uit.
Tot zo ver een zorgeloze maar saaie auto.
Na een jaar heb ik in etappes het volgende aangepast:
- K&N 57i open luchtfilter
- Remus 2x90mm demper (gemodificeerd omdat die onder een Astra F 2.0 GSI 8v 1991-1994 kwam)
- Koni 1130 sportskit (verstelbare dempers, 4 cm verlaging voor, 2.6 cm achter)
- Motormanagement tuning (+11 pk/18 Nm)
- Veerpootbrug voor en GSI brug achter gemonteerd
- M3 style buitenspiegels met knipperlichten (en verwarming)
- Embleemloze grile
- Achterlichten door \"Lexus look\" units vervangen
- 195/50VR15 Borbet 5 spaaks velgen met Pirelli P6000
Door deze modificaties werd mijn Astra een GSI wannabe. De Koni\'s zorgden ervoor dat er nauwelijks bodyroll was en bij remmen en optrekken geen duilen of neigen. De besturing voelde directer aan met de bredere banden, maar de auto werd erg gevoelig voor spoorvorming. Het extra vermogen gaf net die extra \"oempf\" om zorgeloos inhaalacties van 80-120 km/u te maken. Ik heb 4 jaar met plezier 50.000 km afgelegd met bovengenoemde modificaties.
Aangezien ik denk dat de meeste autorijders hun wagens ongemoeid laten, geef ik mijn mening over deze auto in ongemodificeerde toestand.
Wat vond ik goed aan deze auto, of waarom zou ik u hem aanraden?
- Zeer gemakkelijk te rijden auto
- Hij startte altijd
- Verbruik ben ik tevreden over (1 op 15.6 op de snelweg, 1 op 12.8 over de 62.000 km die ik heb gereden)
- Lage onderhoudskosten. Er is weinig kapot gegaan buiten mijn schuld, en er zijn veel goede \"imitatie\" onderdelen voor te koop (GM Bougie 160 Euro Ex btw/ex montage, immitatie 100 Euro)
- 5 deurs is zeer practisch. Voldoende ruimte achterin voor 2 volwassenen en de kofferbak is voor zijn klasse ruim.
- Geen spatje roest te vinden (ook al heeft hij 12 jaar buiten gestaan/gereden)
- Cool Edition heeft een goede airco
- Erg onopvallende auto, hij zal geen aandacht trekken
Waar ergerde ik mij aan, of waarom zou ik u een andere auto aanraden?
- De ruiten aan de binnenkant beslaan zeer snel als het regent (vochtvreter en airco waren een uitkomst).
- De stappenmotor (apparaatje wat de motor stationair laat draaien in zijn vrij) is storingsgevoelig. Daardoor slaat de motor af. Ondanks een nieuwe (originele GM) stappenmotor en jaarlijkse reinigingsbeurt, bleef ik last hebben van een afslaande motor.
- Op hogere snelheid (meer dan 100 km/uur) dringen windgeruis, motorgeluiden, bandengeruis en windgeruis binnen. Op langere ritten vond ik dat erg vermoeiend.
- Stoelen vind ik te zacht en ze maken bijgeluiden
- Erg onopvallende auto, hij zal geen aandacht trekken
Al met al heb ik 5 jaar met plezier en vertrouwen in deze Astra gereden. Ik zou zeker geen negatief advies geven als iemand een Astra F zou willen kopen.
Op dit moment zou ik geen auto meer van hetzelfe merk kopen omdat ik iets unieks tegen het lijf ben gelopen (1999 Saab 9-3 Coupé 2.0t Abbott Racing tuned, ook van GM, ik weet het).
Foto\'s van de Astra volgen snel. Intussen ga ik genieten van de Saab, en deel ik mijn ervaringen met de Saab in een later stadium graag met u.
PROBLEMEN
- 188.000 km
- Geen problemen in de eerste 125.689 km, behalve standaard beurten en reparaties
- Vanaf de aanschaf piepen beide voorstoelen
- De motor slaat af (stappenmotor). Dit is een bekend probleem (vanaf 145.000 km ontdekt)
- Lekkende koppakking bij 135.000 km (onder Bovag garantie vervangen door garage).
- Dynamo vervangen bij 150.000 km (gelijk ook waterpomp en aandrijfriem vervangen)
- Stuureenheid van de startonderbreker (af fabriek gemonteerde) maakte kortsluiting rond de 140.000 km (of 8 jaar). Vervangen zou 600 Euro ex Btw kosten, dus dat heb ik maar zo gelaten
- Beschermingskapje van het slot aan de bestuurderszijde viel er al gauw af
- Verlichting van een deel van het dashboard viel uit na 140.000 km, en vervanging daarvan kost veel man-uren
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Lezersreacties (0)
Reageren