Opel Astra 1.6i Pearl (2000)

autoreview

Opel Astra 1.6i Pearl (2000)
Opel Astra 1.6i Pearl (2000)Opel Astra 1.6i Pearl (2000)Opel Astra 1.6i Pearl (2000)Opel Astra 1.6i Pearl (2000)Opel Astra 1.6i Pearl (2000)

Signalement

UitvoeringAstra 1.6i Pearl
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2009
KM-stand bij aanschaf134.000 km
KM-stand laatst312.500 km
Lezerswaardering: 92%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

  • 272.000 km

Nadat mijn in nog nieuwstaat verkerende Corsa B door eigen toedoen total-loss was geraakt moest er iets anders komen. Op dat moment had ik nog dagelijks een flinke reisafstand naar het werk, dus het moest een betrouwbare en zuinige auto worden. Ik heb ervaren dat een Opel betaalbaar in onderhoud en lasten is, dus het stond al snel vast dat het weer een Opel moest worden. Ik ben erg gecharmeerd van een Corsa. Het spaarvarken werd stukgeslagen en ik keek naar een Corsa C. Tijdens deze zoektocht viel op dat de Astra G voor hetzelfde of minder geld meer auto bood. Weliswaar een ouder model, maar dat vind ik niet zo'n ramp.

Al snel stond dus deze Astra 1.6i in Pearl-uitvoering voor de deur. Mijn Astra heeft de beschikking over de eigenlijk al stokoude, maar betrouwbare 1.6-motor met 75 pk. Met dit vermogen is de Astra geen strepentrekker, maar het is een aangenaam rustige krachtbron met keurige verbruikscijfers. Ik was wat huiverig voor de duurzaamheid en het olieverbruik van de zestienklepper. Daarom heb ik bewust voor de tragere, maar (hopelijk) meer betrouwbare achtkleps motor gekozen. Door de close-ratio versnellingsbak weet de Astra toch mee te komen in het verkeer. Heuvelachtig gebied heeft niet zijn voorkeur, met de auto trekt toch dapper door. Zelfs met ingeschakelde airco, een heel luxe voorziening op zo'n tweedehandsje van 10 jaar oud. Het interieur van de Pearl-uitvoering doet verhoudingsgewijs luxe aan. Dit komt door de dikke bekleding, drie hoofdsteunen en rolgordels achterin en de nette uitrusting van de wagen. Ook verzorgd is de geintegreerde radio met display bovenop het dashboard. Daarnaast gaat de binnenverlichting vanzelf aan bij het op afstand ontgrendelen van de auto. Zulke kleine voorzieningen zorgen ervoor dat een auto toch wat luxer aandoet. Schakelen, koppelen en remmen geven geen klachten. De bediening van zo'n Opel is wat afstandelijk, maar wel comfortabel. Ten opzichte van de Corsa B is de zitpositie vorstelijk, alles is verstelbaar. In de Corsa zat ik toch wat op de bok met het stuur op schoot. Dat valt eigenlijk nu pas op.

Wat zijn de mindere punten van deze auto? Ik vind de rugleuning van de voorstoelen wat minder goed van vorm. Het kan persoonlijk zijn, maar bovenaan lijken ze iets naar achter te lopen waardoor ik wat steun in de bovenrug mis. Niet storend, maar voor mij zou deze leuning beter kunnen. Ook moest ik wennen aan de dode hoek in de C-stijl. Waar de Corsa geheel te overzien was, moet ik nu toch wel twee keer kijken bij het achteruitrijden.

Wat is er aan de auto gebeurd? De aanschaf was bij 134.000 kilometer. Ik had een wat lagere prijs dan gebruikelijk bedongen omdat er wat zaken moesten gebeuren. Gelukkig is een familielid Opel-monteur en kon dit allemaal goedkoop gebeuren. Zo had ik voor niet teveel geld een royale auto.

134.000 aanschaf: D-riem, waterpomp, thermostaat vervangen.
137.000 motorkap en dak hadden last van bladderende blanke lak. Gespoten, ziet er weer keurig uit.
138.000 Originele mattenset gekocht, versleten pookhoes vernieuwd.

Verder vind ik dat de zwarte kunststofdelen enorm snel verkleuren. Na behandeling zijn ze snel weer lelijk grijs.

Update 7 januari 2011:
Ik had koelvloeistofverlies: lekke koppakking bij 160.000 km! Het zit bij de vierde cilinder, niet onbekend voor deze X16SZR motor. Overigens rijdt de auto er (nog) niet minder om, maar hij verliest langzaam koelvloeistof en dat ben ik nu toch wel zat. Ook zit er sludge onder de oliedop. Binnen enkele weken wordt dit aangepakt. Gelukkig kan een familielid het zelf, in de schuur. Bij de achtklepper schijnt dit makkelijker te zijn dan bij de 16V. Verder een trip naar de autosalon van Parijs achter de rug, dit ging prima. Ook zitten er winterbanden op, al veel profijt van gehad. Daarnaast tweedehands een paar Njoy-velgen voor de zomer gescoord. Ziet er een stuk vlotter uit. Kortom: still going strong maar wel een flinke ingreep op komst. Daarom betrouwbaarheid voorlopig van goed naar voldoende gezet. Wordt vervolgd!

Update 1 maart 2011
De koppakking is inmiddels vervangen. Dat had nogal wat voeten in aarde. Nadat de koppakking was vervangen begon de auto bij de eerste rit een beetje vanuit de motorruimte te roken. Het bleek dat de koppakking weer lek was! Koelwater kwam op warme delen waardoor rook en een nare lucht optrad. Wat was het geval? Ik heb er nog nooit van gehoord, maar volgens het bedrijf waar de kop is gevlakt waren de originele kopbouten in de fabriek te vast aangedraaid waardoor de nieuwe kopbouten niet goed afdichtten? In elk geval: auto in totaal 3 weken niet kunnen gebruiken. Gelukkig kan ik fietsen naar het werk. Mijn handige broer heeft het euvel met weer een nieuwe koppakking en het nodige precisiewerk opgelost. Het fijne weet ik er niet van, maar er moest iets aan het schroefdraad in het blok geboord worden? Het was een enorme operatie, waarbij elk foutje nare gevolgen voor het blok zou kunnen hebben. De operatie is echter geslaagd, nu rijdt de Astra weer beter dan voorheen. De auto is stiller, soepeler en verbruikt geen koelvloeistof meer. Tegelijk met de koppakking is de hele mikmak (weer) vernieuwd: distributieriem/spanrollen/waterpomp/thermostaat. Hopelijk kan ik er nu weer een ton bij rijden. Al met al gelukkig slechts 450 euro kwijt geweest.

Verder rijdt de auto prima. De Michelin Alpin winterbanden zijn prettige banden, al kijk ik wel weer uit naar het Njoy-lichtmetaal dat er straks opnieuw onder kan. Staat toch stukken beter dan de suffe wieldoppen. Op de planning staan nog Njoy-lichtunits, maar eerst maar eens genieten van mijn herstelde Opel! Rijdt als nieuw, maar dat mag ook wel na zo'n ingreep.

Update 19 mei 2011:
Inmiddels nadert de teller de 170.000 kilometer. Met de auto naar Parijs geweest, dat ging prima. Op de lange afstand valt de tegenvallende rugleuning gelukkig wel mee. Het verbruik bij snelweggebruik is 1:15,3 gebleken, erg netjes. Wel maakt de auto voor het mooie iets te veel toeren op de autoroute. Maargoed, met 75 pk moet je wel hoog in de toeren gaan om nog links te kunnen rijden. Zeker in heuvelachtig terrein. Auto is door de hoge toeren vlot zat op de snelweg. Ook heb ik een paar nieuwe donkere koplampen gekocht. Verder geen problemen. Olie- en koelvloeistofverbruik na de nieuwe koppakking 0,0. We sturen lekker door!

Update 24 juli 2011:
Er zijn weinig bijzonderheden te melden. Bij het tanken zag ik brandstof druppelen, een lekke tankontsluitingsslang bleek de boosdoener te zijn. De heldere koplampen zijn gemonteerd en dit staat erg goed. (merk Depo, past als origineel!) Ook komen er van de week opgelegde kentekenplaten op. Zo wordt mijn "standaard" Astra toch een wat chiquere verschijning. Inmiddels op de lange afstand 1:16 gescoord! Weliswaar zonder de airco, maar gezien het koele zomerweer was deze niet nodig. Toch netjes. Teller staat inmiddels op 171.000. Heb eens uitgerekend dat een klein dieseltje eigenlijk voordeliger is, maar de Astra is (zeker na de nieuwe koppakking in zo'n goede staat dat ik maar lekker doorrijd.

Update 25 september 2011:
De teller is inmiddels op 176.000 km aangeland. We zijn met de Astra naar de IAA in Frankfurt gereden. Dat ging prima, ondanks het geringe vermogen konden we nog aardig opschieten. Met dank aan de korte versnellingsbak. Alleen op heuvelachtige snelwegen merk je echt dat de motor net-aan is. Met tijdig anticiperen kan je toch goed meekomen. Verbruik bij snelheden tussen 130 en 160 km/h is 1:14,5. Keurig, gezien het hoge motortoerental. Er is een grote beurt uitgevoerd. Geen gekke zaken. Wel zijn de 2 stabilisatorstangen voor vervangen omdat de voortrein rammelde op klinkers en drempels. Dat is nu voorbij. Verder valt bij deze tellerstand op dat het interieur bijzonder slijtvast is. Geen instapschade of vale plekken op de bekleding. Bij regelmatig schoonmaken blijft ook het dashboard er netjes uitzien. Deze afwerking was bij Opel wel eens anders. Gezien het storingsvrije karakter de betrouwbaarheid weer naar vier sterren. Hopelijk blijft dit zo.

Update 13 december 2014:
Na jarenlang niet meer ingelogd te zijn op Autoweek.nl, bedacht ik mij dat ik nog een review heb staan. Het is leuk deze weer eens bij te werken. Ik realiseerde mij namelijk dat ik nog steeds in mijn groene Astra rondrijd. De teller staat inmiddels op 252.000. In het gehele jaar 2012 heb ik dagelijks 80 kilometer met de Astra gereden. Er is een middenarmsteun gemonteerd in 2012. Hierdoor is het zitcomfort enorm verbeterd. In januari 2014 ben ik verhuisd, verder van mijn werk af. Door deze verhuizing rijd ik nu dagelijks 100 kilometer met de Astra. Dit gaat nog steeds prima. Zomer 2013 heeft de Astra dienst gedaan als vakantieauto naar Lyon en vervolgens naar Barcelona. Dit ging geweldig, de airco heeft goede diensten bewezen en de 1500 kilometer naar ons vakantiehuis in Spanje vlogen voorbij. Ook ter plekke deed de toen 13 jaar oude Astra het uitstekend. Eind 2013 had ik een forse domper, vanwege een defecte thermostaat liep de motor warm op de A27 en lag de koppakking er (weer!) uit. Afgesleept door de ANWB en ik dacht dat de Astra naar de sloop kon. Immers, de tweede keer een lekke koppakking zal het einde wel betekenen, dacht ik. Mijn handige broer vond dit echter een uitdaging en heeft de motor weer open gehad, koppakking vervangen, kop gevlakt en de auto reed weer! Tot op de dag van vandaag rijdt de Astra weer prima. Het enige motorische teken van veroudering is de wat onrustigere stationairloop. Het blok heeft meer last van carterdruk dan voorheen. Ook beginnen de wielkastranden en de tankdop achter de klep wat lichte roestblaasjes te vertonen. De krukaskeerring wordt ook minder, waardoor er wel eens een druppeltje olie lekt. Kortom: de trouwe auto wordt ouder, maar is still going strong bij 252.000! Zolang doorrijden tegen niet al te hoge kosten mogelijk is doe ik dat. Een afweging daarbij is dat de auto er nog altijd keurig uit ziet. De groene kleur is nog mooi diep, het interieur ziet er nog als nieuw uit. Leuk is dat nu de auto ouder wordt, mensen meer complimenten maken over de mooie staat van de auto.

De motorische betrouwbaarheid is iets minder dan vooraf gehoopt. (waarom zorgt een goedkoop onderdeel als een kapotte thermostaat voor zoveel ongemak?) Ik had juist een achtklepper gekozen vanwege de vermeende betrouwbaarheid. Daarom de betrouwbaarheid naar drie sterren gezet.
Immers, ik heb een handige broer maar als je dit allemaal bij een garage moet betalen doe je de auto wel weg.

De Michelin-banden lijken wel onverslijtbaar, de dikke bekleding van deze Pearl-versie is niet stuk te krijgen en de remmen en koppeling blijven het maar doen. Op tijd onderhoud en een poetsbeurt en de Astra blijft maar gaan.

Op de motorische incidenten na ben ik na vijf jaar nog heel blij met de Astra! Hopelijk doet hij het nog een tijd, want ik ben best gehecht geraakt aan deze auto. Je komt met een oude, maar keurige auto voorrijden en daar krijg ik steeds meer plezier in.

Update 16 oktober 2015:
De teller vermeldt inmiddels 272.000 kilometer. Nog steeds rijd ik dagelijks zo'n 100 kilometer met de auto. De auto geeft geen krimp (afkloppen!). Het verbruik blijft positief opvallen, bij 110 constant op de spitsstrook verbruik ik 1:16. Auto is aan een kleine beurt toe. Verder geen klachten! APK is eind november, hopen dat ik nog een jaartje door mag. Er zal het komende jaar iets aan de olielekkage moeten gebeuren, er ligt af en toe een druppeltje onder de auto. De Astra wordt alleen nog ingezet voor snelwegritten naar het werk, als eerste gezinswagen hebben we nu een Focus diesel. Daarom maak ik geen stadskilometers meer, wat de levensduur van de auto verlengt. Af en toe lonken de modernere auto's, maar als ik dan in deze rijd ben ik weer van dat idee af.....

Update 20 januari 2016:
De Astra rijdt nog vrolijk door, maar wel twee reparaties achter de rug. Op een dag merkte ik dat het rempedaal wat "zompiger" werd en na enkele dagen begon het lampje van de remvloeistof te branden. Direct voorzichtig naar mijn broer (monteur) gereden en vervolgens niet meer verder gereden. Wat bleek: de ABS-pomp lekte remvloeistof...... Een gebruikte ABS-pomp gemonteerd, remvloeistof vervangen en weer gaan. Hierbij merk je echt het voordeel van een broer als monteur.
Een paar maanden later maakte ik na twee weken stilstand een rit naar mijn werk. Toen in de file de koelvin aansloeg, begon het te stinken in de auto. Diagnose ANWB: lagers dynamo kapot. Gereviseerde dynamo gemonteerd. Momenteel doet de auto het prima. De twee eerder genoemde reparaties zijn financieel jammer, maar kunnen voorkomen bij deze kilometerstand. De teller wijst inmiddels 277.000 kilometer aan en nog elke dag geniet ik van de goede staat van de auto. Preventief is een stuurkogel vervangen, echt nodig was het nog niet, maar bij parkeren "bonkte" de stuurinrichting wat. De auto stuurt nu weer stukken strakker. Voor mijn dagelijkse rit van en naar het werk voldoet de auto perfect. Ik kom alleen op buitenwegen+snelweg, waardoor ik minimaal 1:15,5 scoor. Bij 285.000 km zal de D-riem vervangen moeten worden, maar dat is bij deze conventionele motor geen grote ingreep. We karren weer lekker door!

We rijden nog vrolijk rond

  • 290.000 km

Nu de teller op de 290.000 kilometer is aangeland is het tijd voor een update. De auto was toe aan een grote beurt inclusief distributieriem. De kosten daarvan vielen me mee. Er mankeerde verder niets aan de auto. Aan sommige zaken is te merken dat de jaren nu echt gaan tellen. De wielkastranden achter beginnen meer roestblaasjes te vertonen, evenals het plaatwerk bij het rubber van de vulhals. De stationairloop is zoals eerder genoemd iets onrustiger geworden en de auto verbruikt wat meer olie dan voorheen. Dat doet niets af aan de bedrijfszekerheid van deze auto: elke dag weer starten en gaan, 50 kilometer naar het werk en 50 kilometer terug. Opvallend is de duurzaamheid van bepaalde onderdelen: de koppeling geeft nog geen krimp, de voorremmen zitten er al 130.000 kilometer op en nog lang niet versleten. Wel maak ik voornamelijk snelwegkilometers. De portieren sluiten nog net zo als op dag 1 en de wagen stuurt, schakelt en remt strak. Wel is de speling op de pook toegenomen. De voorwielen hadden wat onbalans, even balanceren en het was over. Ook het interieur vertoont nauwelijks gebruikssporen. De airco doet het nog naar behoren. Wel laat ik hem uit voorzorg elk voorjaar legen en vullen, omdat ik niet op een nieuwe aircopomp zit te wachten en airco absoluut een must vind. De roest is nog niet heel erg zichtbaar, dat laat ik nog een winter zitten. De achterbanden komen er wel aan. November is de APK, als de auto daar weer doorrolt ga lekker verder tuffen en ga ik me volgend jaar beraden wat te doen. Eerst maar eens een goede poetsbeurt, met name de beruchte plastic strips hebben weer aandacht nodig. Het wordt een uitdaging om te zien hoe ver we komen. Nog altijd happy met de oude Astra!

Een uit de hand gelopen hobbyproject....

  • 305.000 km

In april 2017 was het zo ver..... rijdend door Zeist begon de motor te ratelen, liep even op twee cilinders. Midden voor station Driebergen-Zeist vond de achtklepper het welletjes en bleef op twee cilinders ratelen. De Astra kon nog net in een parkeervak gemanoeuvreerd worden. Ik ben per trein naar huis gegaan. Mijn broer, monteur, werd opgetrommeld. Wat te doen? Het was al bekend dat de motor niet meer okselfris was. Mijn broer durfde het aan om de auto over de weg naar huis te rijden. Harder dan 90 km/h ging het niet en vlak voor het huis hield de motor er echt mee op. Eigenlijk wachtte alleen nog de sloop. Maar tsja, wat ziet de auto er nog goed uit he? Mooie wielen, mooie velgen, interieur als nieuw.....

Om een lang verhaal kort te maken: er werd voor 150 euro een motorblok aangeschaft. Mijn broer heeft deze in zijn vrije tijd compleet gereviseerd. Vanwege andere auto's zat ik niet om vervoer verlegen, dus het mocht even duren. En tsja, als je dan toch bezig bent, dan doe je het volgende er ook maar bij:

- Nieuwe koppeling
- Nieuwe aircopomp
- (uiteraard) nieuwe distributieriem en waterpomp
- Nieuwe carterpan
- Nieuwe motorsteunen (oude waren compleet gaar)
- Nieuwe keerringen en pakkingen
- Grote beurt

Een economische keuze is het natuurlijk allerminst, want de roest op de wielkastranden is er niet mee verdwenen en de remmen hebben de lange stilstand ook niet echt overleefd. De auto blijft wat trillend remmen.
Het totaalbedrag komt, zelfs met matswerk van broerlief, op een bedrag waarvoor je, inclusief het werk aan de carrosserie straks, een mooi Astra G uitloopmodel scoort.

Maar ja, als je de sleutel na het hele project omdraait en het achtkleppertje slaat zonder morren aan dan weet je waarvoor je het hebt gedaan. Het was een erg leuk project, veel gezellige momenten beleefd in de schuur met natuurlijk af en toe de onvermijdelijke tegenvaller. Een lekkende koppelingsslang, een carterpan die stuk blijkt, het hoort er bij. Ik heb weer veel plezier van mijn Astra die als nieuw rijdt. Het motortje klinkt werkelijk als nieuw.

Er rijden wel eens mensen mee die dan een blik op de teller werpen en een kreet van verbazing slaken, dat is erg leuk. Voor de auto is altijd goed gezorgd en dat betaalt zich nu uit in een smetteloos interieur en mooie glans.

Wordt vervolgd!

Project helemaal afgerond

  • 312.500 km

Inmiddels begon ik te twijfelen of ik oude delen van de review zou verwijderen, het wordt erg lang allemaal, maar ik heb toch besloten de hele historie te laten staan. Hiervoor vertelde ik over de technische revisie van de auto. Inmiddels zijn ook de randen van de achterwielkasten en de carrosserie om de tankdop heen professioneel vernieuwd en gespoten. De kosten vielen me met 660 euro alles mee. Wat resulteert is een nieuwe auto! Kleurverschil is er gelukkig niet opgetreden. De auto reed na de revisie echt als een nieuwe, maar de roestplekken gooiden nog wat roet in het eten voor het predicaat nieuw. Nu dat ook weer is opgelost, is het hele project ten einde en heb ik met 312.500 een nieuwe auto! Er is een kleine beurt uitgevoerd, verder geen bijzonderheden gehad het afgelopen jaar. Alle kosten bij elkaar opgeteld.... ik had ook een hele mooie Astra G of zelfs H kunnen kopen maar het plezier met deze auto is groot!
De bekleding en het interieur zijn bijzonder degelijk, er zijn nauwelijks gebruikssporen. Nu rijd ik dan ook niet met dieren of kinderen aan boord.
De Astra wordt in 2019 19 jaar oud. Het rijcomfort is goed, ook omdat alles functioneert en er geen rammels of andere hinderlijke zaken zijn. Vergeleken bij heel moderne auto's raakt de Astra wel wat ouderwets. Waar het benzineverbruik van deze Astra met oude Kadett-motor in 2000 erg goed was, is een 1.0 met turbo nu stukken feller en zuiniger. Ook het geluidsniveau is hoger dan tegenwoordig verwacht mag worden, vooral op de snelweg. Deze puntjes zijn voor mij geen reden nu een nieuwe auto te kopen. Ik houd van een beetje een rijdende tijdmachine en we gaan zien hoe ver we komen met deze nieuwe oude auto!

PRIVATE LEASE Opel Astra

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (7)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens