Opel Astra 1.3 CDTi 90pk Enjoy (2006)
Uitvoering | Astra 1.3 CDTi 90pk Enjoy |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Als voorloopauto tijdens mijn proefperiode bij mijn nieuwe baan kreeg ik onlangs de beschikking over deze Astra. Aangezien ik al bekend was met het design en dit me goed beviel was ik blij verrast met deze auto (de voorloopauto kon ik niet zelf kiezen).
Vervolgens kwam de eerste rit. Ik had bij het uitrijden van de straat de eerste euforie al verloren. Wat een traktor! Voor de turbo aangesproken wordt gaat de auto gewoon niet vooruit. De reaktie van het gas is zo traag dat je om een beetje vlot weg te kunnen komen bij een stoplicht al enige seconden voor het groen wordt flink wat gas moet geven om alvast in de buurt van het turbobereik te komen. Vooral fijn voor de niet-autorijders om je heen en lekker sociaal.
Doe je dit echter niet, dan word je er ook niet vrolijker van. Vooral met meer mensen in de auto is het onmogelijk om soepel en prettig te kunnen rijden. De eerst-gas-geven-en-dan-optrekken truc is niet echt prettig voor de nek, dus trek je wat rustiger op. Kom je dan echter in het turbobereik (vrij laat, zeker voor een diesel) dan schiet je ineens vooruit. Dit is met name te merken in de eerste drie versnellingen, stadsritten zijn geen pretje.
En wat gebeurt er in de file? Iedereen staat stil. Voor je begint men weer te rijden. Je gaat eerst met een traktorgang naar voren. Dan kom je in het turbobereik (lompe stoot) waardoor je weer in de remmen kan om je voorganger niet aan te tikken.
Het bochtenwerk heb ik nog niet besproken. Door het turbogeweld kun je niet normaal uitaccelereren uit een bocht. Je banden spinnen door zodra de turbo wordt aangesproken. Dus of met een traktorgang de bocht door of rally-stijl. De wegligging in de bocht? Maak eens een proefrit, ga een lange flauwe bocht in en stuur even iets heen en weer, een mooi schommeleffect niet? Zelfs de voor-vorige Scenic van mijn vader lag strakker op de weg.
Ik had al eens horrorverhalen gehoord over de stoelen die Opel hanteert. Nu moet ik zeggen, op het eerste gevoel zitten ze goed, minder hard dan boze tongen beweren. Echter, ik ben vrij lang, en na een rit van een uur of twee ben ik toch serieus blij om uit de auto te kunnen stappen. De rugleuning biedt weinig steun.
U begrijpt, deze Astra heeft niet mijn hart gewonnen. Misschien dat een wat betere motor helpt.
-Diverse malen motorstoringslampje voor niets, tweemaal een niet-startende auto tot gevolg die vervolgens na een half uur stil staan wel weer gewoon start.
-Olie bijvullen lampje brandt te pas en te onpas terwijl het oliepijl prima is.
-Melding ’pakking vloeistofpeil’ op de boordcomputer. Dit blijkt na wat zoeken de melding te zijn dat de ruitenwisservloeistof op is. Heel logisch, niet? (ik dacht zelf eerst dat ik misschien in een verwoede poging met het verkeer mee te rijden de koppakking kon hebben opgeblazen, maar eigenlijk kon ik me dat niet indenken)
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee