Opel Astra 1.4i GLS (1993)
Uitvoering | Astra 1.4i GLS |
Bouwjaar | 1993 |
Jaar van aanschaf | 2021 |
Woord vooraf
Even een woordje vooraf, mijn allereerste auto was een Opel astra f 1.4i van 1997 (van na de facelift dus) 5 deurs hatchback met 218.000 km op de klok in een soort bosgroene kleur. Ik had hem gekocht bij mijn lokale opel dealer voor €200 ergens in de zomer van 2018. En ik was er smoorverliefd op. Hij trok dan niet evenhard op als de golfjes 5 van de klasgenoten. En de wielkasten hingen onder de roest maar het was mijn auto. Mijn eigen auto. Onmiddelijk erna een Sony radiotje met bluetooth en dab+ en wat goedkope speakertjes en na de inschrijving en de verzekering was het geld dus grotendeels op. Maar toch dankzij een maandje bij de groendienst te werken had ik een prachtige set opel calibra 16v velgen kunnen scoren. Alleen de banden waren iets minder dus toch nog maar even gewacht met die erop te leggen. Op de astra zelf zaten toen nog redelijke rubbers van een merk waar ik nog nooit van gehoord had maar goed. Fast forward naar de winter van 2019. het had gesneeuwd en ik op naar school met mn 60 volle pk's ik reed in die tijd nogal "ambiteus" met mn oud astratje. En na een rallymanoevre dat Guy Colsoul in zn Manta nooit had kunnen nadoen, belande ik en mijn astra overkop in de sloot. Gelukkig was ik niet gewond maar mn astra had zwaar geleden. Te zwaar volgens de mensen van de verzekering en mn astra ging naar de schroothoop. Dus er bleef altijd een leeg plaatsje in mijn hart waar een astra f in hoort te zitten.
De testrit
En dan nu terug naar het hedendaagse, Ik rijdt op een rustige zomerdag langs de garage waar ik mn vorige auto had gekocht. Die hadden nogal wat interessant oud spul staan dus ik rijd daar regelmatig wel eens langs. Maar op die weg vind je ook garage bogaerts de garage waar mijn grootvader altijd heengaat. Nu stond daar een pracht van een astra f en al de prachtige herinneringen van mijn astratje kwamen terug omhoog. Al de mcdonald's chickennuggets die daarin verorberd waren, al de sigarettenrook van mij en mijn maten die naar een of andere fuif gingen zodat ik ze daarna allemaal terug naar huis kon voeren en zij net optijd de deur konden opendoen om hun maaginhoud eruit te gooien. Al die wilde ritjes naar school omdat ik weer al eens 10 minuten voor de schoolbel ging wakker werd. Maar helaas ook de leegheid van het gemis van die ronkende 1400 en die ietwat sponzige veren. Maar goed, ik wandel de garage binnen en vraag of ik eventueel eens een testrit kon doen, dat mocht zeker. Nadat ik het motortje gestart had en de eerste paar meters eropzitten had liet ik een klein traantje van geluk. De herinneringen die in mijn eerste astra zaten kon ik eindelijk allemaal terug beleven.
De aankoop
Nadat ik van de testrit terugkwam wist ik het zeker, dit moest en zou mijn auto worden. En nadat ik het aankoopbewijs ondertekend had en het geld had overgeschreven. Sprak ik nog even tegen de eigenaar van de garage. Die wist mij te vertellen dat de astra Nieuw bij hen was aangekocht in 1993. En deze was altijd van een oudere man geweest. Na zijn overlijden had zijn vrouw de auto nog enkele jaren in het bezit maar nu zag zij het nut niet meer van met de auto te rijden en kwam ze hem dus verkopen. Ook wist hij me te vertellen dat er 2000 km geleden nog een groot onderhoud was gebeurd, dus dat stelde me allemaal gelukkig.
Slappe deurklink
Wat me is opgevallen aan mijn astra f en eveneens alle astra's f, is dat de deurklink aan de bestuurderskant meestal redelijk slap aanvoelt. Alsof er een veertje inzit dat versleten is. Dit geld zowel voor de binnenkant als de buitenkant. De deur opent en sluit nog perfect. Ik ga eens uitzoeken hoe dit verholpen kan worden en dan post ik het hier
Helaas eindigd het verhaal 6 maanden later. Toch een beetje overtollig zo twee oldtimers. En ik heb er eigenlijk niets aan. Ooit kom ik nog wel eens terug op een kadett e en een astra f maar dat is toekomstmuziek.