Opel Agila 1.0 Edition LPG (2010)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Agila 1.0 Edition LPG |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 1 km |
KM-stand laatst | 25.500 km |
Opel - Agila 1.0 Edition LPG
- 25.500 km
Mijn vorige auto, een Scenic I ’97 was met bijna 300.000 km LPG redelijk aan vervanging toe. Dus ik ging me rustig oriënteren op een andere auto. Deze hoefde ook niet meer zo groot te zijn, wel op LPG.
Het thuisfront vond de nieuwe Opel Agila een leuk model met een ruime instap en hoge zit. Toen het tijdelijk actiemodel, de Opel Agila 1.0 EcoFlex op LPG, belastingvrij (geen BPM en geen MRB) er was kwam ook de prijs binnen het budget.
Het was een actieserie voor de Italiaanse markt, waar de Nederlandse en Engelse dealers mee konden liften
Ze stonden in de actuele voorraad in week 24 (2010) op de Opel website. Maar ze moesten nog worden gemaakt! En toen ze eindelijk in week 33 uit de fabriek in Hongarije kwamen, gingen ze naar de BRD Opel Special Vehicles in Rüsselsheim om de LPG-installatie in te laten bouwen, achteraf dus. Eindelijk in week 40 stond de auto bij de dealer. Dus actuele voorraad kan bij Opel een levertijd van 16 weken zijn….
De Edition uitvoering is zeer compleet, de LPG-versie of benzine, er is geen verschil alleen bij de pomp tijdens het afrekenen.
Het rijden in de Agila vind ik nog steeds prettig en vergeleken met de Scenic is er weinig comfort ingeleverd. Het zijn details zoals bijvoorbeeld de bediening zijruiten, dat die niet automatisch dicht gaat met een korte schakelaartik of het ontbreken van de temperatuurmeter koelwater en geen 24 uurs klok. De omgevingsgeluiden zijn goed gedempt; deze Agila is erg stil in zijn klasse.
Boodschappen was in begin lastig in de kleine opslagruimte maar ik vind het nu net zo makkelijk de achterbank snel plat te leggen en dan is het eigenlijk geen probleem meer.
Ook al een studentenverhuizing gedaan en verbaasde de omstanders hoeveel dozen er in pasten.
De Opel Service-intervallen: servicebeurten zouden met 30.000km of 1 jaar zijn en de onderhoudsbeurten met 60.000km of 2 jaar. Dat klopt niet!
Het bleek na aankoop de helft, dus de Service-intervallen zijn om de 15.000km. Kosten in de garantietijd worden verdubbeld (en service is niet gratis.)
Dat staat dus ook verkeerd op deze website vermeld.
Praktijk
File rijden (optrekken/stoppen) dan is het toerental soms meer dan tien tellen boven de 1500 toeren en gaat dan pas via een tussenstop op 1000 naar de 800.
Antwoord van de dealer:"Het terugvallen naar stationair toerental gaat vertraagd, dit is normaal en is tegenwoordig zo ingeregeld, anders zakt het toerental te snel en levert het eventueel problemen op met overschakelen (een dip of afslaan tot gevolg). Hier is softwarematig niets aan te doen volgens ETAC” (de technische dienst van Opel Nederland).
De dashboardklok liep per dag een minuut te hard en is onder garantie vervangen, alleen dan is de km-stand weer op 0 en je krijgt een andere geluid voor je richtingaanwijzer.
De auto is snel "bewasemd" aan binnenkant van de voorruit en ook als je de airco aanzet en alleen laat blazen op de voorruit, duurt het toch best lang voordat er goed zicht is. Want de kracht van de ventilatie opening van de voorruit is erg zwak. Maar daar zou niks aan te doen zijn.
Het motormanagement is niet te ‘updaten’, de ECU van de Suzuki K10B kan geen software (firmware) laden en is dus niet aan te passen met nieuwe instellingen.
De toerenteller is wel handig want op het gehoor is het moeilijk in te schatten wanneer je moet doorschakelen.
In het blaadje van de consumentenbond kreeg de Agila B voor het elektrische gedeelte een + (de rest was leeg).
LPG
Opel verkoopt het als af-fabriek LPG maar de Agila B is niet ontworpen voor LPG-gebruik maar later ingebouwd bij Opel Special Vehicles in Rüsselsheim. Daar is ook een speciale cilinderkop geplaatst.
Ik zou van een af-fabriek LPG verwachten dat ze de ECU (van de motor Suzuki K10B) aanpassen en echt laten samen werken met de ECU van de Landi Renzo LPG installatie of een echte af-fabriek ECU die LPG en benzine regelt: dat noem ik pas af-fabriek auto op LPG.
De verbruiksvermelding van de brandstof met de boordcomputer wijkt fors af, +/- 17% en is in de LPG uitvoering nutteloos. Ook daarom zou ik een andere ECU verwachten.
De gastank is een MultiValve systeem, wanneer de gastank vol is, slaat die bij vullen niet automatisch af maar maakt een enorme herrie, een machinegeweer geluid. Het beste is dan ook meteen te stoppen (vol is vol) en niet proberen er nog meer gas in te persen.
Blijkt niet goed te zijn voor de aansluiting, dat trillen.
Op de aansluiting van de minivuller moet een meegeleverde bajonetaansluiting geplaatst worden en zelf voor het buitenland aparte mini-koppelingen gekocht worden. Als in de meegeleverde bajonetaansluiting een inwendige schroefdraad zou worden gemaakt, dan zou deze als verloopadapter gebruikt kunnen worden voor “normale” koppelingen. (Tip voor Landi Renzo)
Ik heb met de Scenic genoeg ervaring opgedaan met Eurogas/Landi Renzo. Deze schakelde binnen 300 meter over van benzine naar LPG, de Agila B pas het na 3-4 km. Want de temperatuursensor geeft het sein pas bij 40gr C om over te schakelen. Volgens de Opel ETAC is dit niet te veranderen.
Een autogasinbouwer vertelde dat dit komt doordat de boordcomputer (ECU) tot die tijd extra benzine inspuit (rijk mengsel) en eerder overschakelen zou een ‘verzuip’ effect hebben op de motor (dus in verhouding te veel brandstof en te weinig zuurstof ) en valt dan stil.
Na een jaar berekend wat dat langere rijden op benzine nu kost tov van een verouderde Eurogas installatie in een Scenic I.
Als ik omreken naar 20.000 km is het verbruik:
Scenic: 1954 Liter lpg en 60 Liter benzine
Agila B: 1378 Liter lpg en 122 Liter benzine
De noodstartprocedure (dan kan je handmatig op LPG starten, contact aan, ca. 8-10 sec op LPG schakelaar drukken en dan pas de motor starten) die bij andere Landi Renzo installaties mogelijk is, ontbreekt bij de Agila op LPG af-fabriek. Anders zou je nog handmatig benzine kunnen besparen.
De LPG-schakelaar/tankinhoud heb ik moeten verplaatsen, want die zat op een plek die niet afleesbaar was achter het stuur.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.