Mitsubishi Space Runner 1.8 GLXi (1995)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Space Runner 1.8 GLXi |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1995 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 190.000 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
De Mitsubishi Space Runner is het kleinere, sportieve broertje van de grotere Space Wagon en leek me een prima auto voor iemand die wel ruimte en praktisch gebruik wenst, maar niet in een saaie stationcar of grote mid/full-size MPV wil rondrijden. Qua formaat vergelijkbaar met de Berlingo/Partner/Kangoo (de Runner is iets langer, maar minder hoog).
Allereerst een verfijning op de CarBase details (CarBase zegt over Runner GLXi 91-99: ’airco - ja, handbediend’): Een airco is NIET standaard op de modellen t/m 1997, vanaf 1997 wel standaard op in ieder geval de GLXi uitvoering (zie ook opmerking onderaan). Mijn versie (1995) is alleen op airco voorbereid (knopje op dash, ruimte achter de radiator, etc.). Een kantel/schuifdak was denk ik ook een optie en niet standaard. Standaard is er wel een airbag (bestuurderszijde, ik geloof bij latere modellen (vanaf 96?) ook aan passagierskant).
Eerste ervaringen in gebruik:
Binnenkant: Een relatief hoge auto met een hoge instap. Zelfs met mijn 1.87m hou ik nog zeer veel hoofdruimte over. Ook fijn is de stoelhoogteverstelling (in de GLXi). Typisch japans is dat de leuning van de voorstoelen gemakkelijk platgelegd kan worden (ook de rugleuning van de achterbank kan schuiner gezet worden) om zo een soort van bed te creeren.
Op de achterbank houdt het niet over. Met een voor mij comfortabel ingestelde voorstoel (niet helemaal naar achteren) pas ik er achterin net niet in - is ongeveer vergelijkbaar met de citroen ZX (die ik hiervoor reed). Verder niet veel bijzonders of het moet het uitermate lelijke grijze kunststof zijn waar het interieur mee is afgewerkt.
De leuning van de achterbank is in 2 gelijke delen neer te klappen. De hele bank kan (als 1 geheel) naar voren gekanteld worden om de laadruimte achterin te vergroten. Ook is de bank uitneembaar, maar dit vraagt wel wat spierkracht en behendigheid (bank komt er als 1 geheel uit, heeft geen handgrepen o.i.d.).
Met de bank verwijderd past er een grote fiets (28 inch, hoog stuur en bagagerek voorop) in. Misschien dat twee mountainbikes (26 inch wielen en laag, recht stuur) ook nog net gaat. Tildrempel is behoorlijk laag, maar niet helemaal gelijk met de vloer. Handig zijn de sjorogen in de bodem (4 stuks). Pas op met de achterklep: Geen stahoogte!
Buitenkant: De kunststof-flanken - daar moet je van houden. Maakt het model wel apart.
De Runner heeft alleen aan de passagierskant een schuifdeur. Lekker makkelijk bij krap inparkeren maar misschien in het dagelijks leven wat lastiger (iets even snel op de achterbank gooien kan alleen vanaf de passagierskant). Ook kunnen de ramen bij de achterbank alleen op kierstand. Misschien wel veiliger voor kinderen.
Rijden: Met z’n 122 PK toch vlot ondanks hoge gewicht (1190 kg). Sturen (bekrachtiging) en schakelen soepel / geen bijzonderheden. De vering is wat stugger dan de Citroen ZX - hobbels en drempels resulteren in een hardere ’klap’. De Runner voelt ook steviger aan in bochten dan de ZX, maar is niet perse beter (de ZX stuurt ook fijn).
De motor van de Runner is goed te horen, maar qua windgeruis en andere geluiden is de Runner stiller dan de Citroen ZX (of de Nissan Prairie 1988).
Stuurbekrachtiging, centrale deurvergrendeling, startonderbreker, toerenteller en klokje zijn standaard op deze GLXi.
Verbruik: Zie de CarBase gegevens. De Runner is niet echt zuinig. Als ik er wat langer mee heb gereden zal ik hier dagelijkse verbruikscijfers vermelden.
Onderhoud: nog geen ervaring.
Totaal: Als ruimte belangrijk is, maar motorprestaties en een aardige uitrusting ook meetellen is de Runner GLXi een goede kandidaat (en vaak goedkoper dan andere mini-MPV’s met mindere uitrusting en prestaties).
PROBLEMEN
Bij aanschaf een ’verse’ APK erbij gekregen. Daarbij is 1 (achter)wiellager vervangen (was hoorbaar tijdens rijden).
Verder is door de vorige eigenaar een grijze plastic deurflank vervangen wegens een scheur.
Een ’expert’ (autosloper) heeft me gewezen op mogelijke problemen met de versnellingsbak. Hier echter (nog) niks van gemerkt.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.