Mini Countryman Cooper D Edition (2012)

MINI Countryman Cooper D Edition (2012)

UitvoeringCountryman Cooper D Edition
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Countryman Kilometervreter

Na ruim drie jaar dieselen en nu 145K op de teller vond ik t tijd worden voor een review. Mijn vorige auto was een Mini Clubman cooper D en met name t verschil met deze auto is interessant om te lezen voor de Mini fans denk ik.

Ik rij momenteel ruim 60K per jaar en nog steeds stap ik met plezier in om weer een paar uurtjes te sturen. De auto rijdt als een mini hoort te rijden; stevige bediening, strak stuurgedrag en sportief onderstel. Maar vergeleken met de vergelijkbare generatie lage mini`s dan wel een stuk comfortabeler en met iets meer rust. Ook t stoterige van de voorzijde is niet aanwezig; de Countryman heeft echte demping ;)

Het verbruik van de auto ligt rond de 1:15 en samen met de vrij kleine tank van 45 liter vormt dit wel een nadeel voor de veelrijder. Vrijwel elke andere middenklasser komt een stuk verder met een tank.

Een ander nadeel is t trekvermogen; de trekhaak die ik heb laten monteren is zowat symbolisch met zn maximale trekvermogen van 500/750KG.

Het mini wired/connected systeem werkt goed, doet wat je verwacht. De extra apps via de smarthphone voegen weinig toe en ook muziek luistern via een app werkt niet echt soepel; klapt er vaak uit en ook t zoeken en bladeren werkt wat omslachtig via de centrale knop. De navigatie is wel vrij vlot en over t algemeen duidelijk.

De bouwkwaliteit van de auto is erg hoog; ook na 145K geen rammeltjes te melden. Alles voelt degelijk aan en blijft dit ook doen. De bestuurderstoel is nog in uitstekende staat ondanks veel gebruik en in- en uitstappen. Hier merk je dat de extra euro`s tov. een " niet premium" merk goed besteed zijn.

De prestaties van de auto zijn prima. De diesel heeft er altijd wel zin in en sleurt lekker aan de auto met een prettig geluid. In t algehele comfort zou ik t geluidsniveau wel als t minst goed beoordelen; rijgedrag, stoelen en bediening zijn verder dusdanig dat t makkelijk uren vol t houden is in de Countryman.

T verbruik is dus niet bijzonder gunstig te noemen bij doorrijden. Wel valt me op dat de banden een stuk langer meegaan dan bij mn clubman, bij gelijke rijstijl. Ik heb sterk t idee dat de Countryman ook meer grip heeft.
De mini dealer is en blijft een duur adres; gelukkig is de auto van de zaak. Tot op heden kent de auto maar 1 flinke storing; een tweedaagse software reset was nodig. Hierbij kreeg ik keurig een 3 serie als leenauto overigens en vergeleken met de Clubman is de auto probleemloos.

De ruimte is meer dan voldoende! Met name de achterbank is echt verrassend ruim. De kofferbak blijft hier wel een beetje bij achter, maar echt krap is t niet. De hoedenplank is niet bijzonder slim uitgevoerde en ik vind t verkeerde zuinigheid dat een vlakke laadvloer en 12V aansluiting in de kofferbak ontbreken.

Ik vind na drie jaar de auto nog steeds lekker smoelen en stap met veel plezier in; dit zegt veel. Sterker nog: ik moet bijna nadenken over de opvolger en op een guiletta na kan ik geen auto bedenken die zo lekker rijdt in deze klasse als de Countryman doet. Nog maar even genieten dus!

Update bij 175.000km;
Eigenlijk weinig toe te voegen. Geen klachten te melden. Wel vind ik dat de bekleding van de stoelen wat gevoelig is.

Einde van een tijdperk ;)

Na 240.000 hele lekkere km`s is de Countryman eruit.
Helaas zou ik erbij wilen zeggen, heb enorm genoten van deze auto. Bovengemiddeld goed product.

De auto zit oerdegelijk in elkaar, alle bedieningselementen zijn ook na zoveel kilometers stevig en stijf. Schakelen en sturen als vanouds scherp en met gevoel. Na elke huurauto of leenauto weer blij verrast geweest met de bediening en gevoel van de Cooper.
De stoelen zijn nog in prima conditie, al ben ik met mijn gewicht van 65kg misschien geen goede referentie hiervoor.
Enige probleem waar ik me enorm aan irriteerde was de bluetooth verbinding die meer niet dan wel goed koppelde. Erg irritant. Ook de wat verouderde graphics van het mini connected systeem tonen de leeftijd ondertussen.

Op lange reizen begon het windgeruis me op te breken tot op een punt dat ik af en toe met oordopjes ben gaan rijden. Hetzelfde geldt voor de kleine tankinhoud van 44 liter in combinatie met een verbruik van 1:16; je blijft tanken. Dit zijn kleine dingen die maken dat ik voor de opvolger geen Mini meer zag zitten. Je merkt dat ondanks dat het onderstel en rijgedrag erg volwassen zijn in dit soort zaken de Mini niet ontwikkeld is voor de veelrijder.

Ik rij nu 3 weken in een V40 cross country, heerlijke auto, maar ik mis het sturen met de Mini nog elke dag...!

7,5