Mercedes-Benz SL 400 (2017)
autoreview
Signalement
Uitvoering | SL 400 |
---|---|
Versnellingen | 9, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2017 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
KM-stand bij aanschaf | 11.000 km |
KM-stand laatst | 11.000 km |
Mercedes SL 400 R231 - facelift
- 11.000 km
De Mercedes SL was al sinds klein af mijn droomauto.
Na heel veel overwegingen dan toch de stap gemaakt. Heb heel wat testritten gemaakt en zowat alle reviews gelezen en filmpjes bekeken. Van zodra de R231 uitkwam de SL500 getest, het was een puur genot ermee te rijden, heel veel koppel, maar ja de CO2 uitstoot deed me twijfelen. Dan maar de SL350 gereden en dat was een echte teleurstelling! De V6 komt aardig van zijn plek in de stad, maar door het gebrek aan koppel, moet je hem steeds de toeren in jagen, niet echt wat je verwacht van een SL. De plannen gingen de koelkast in...tot de facelift aankwam.
Een nieuwe motor, een mooiere neus, een 9 taps versnellingsbak, Apple Carplay,... ik begon weer te dromen.
Testrit geregeld met een SL 400 in Amsterdam, dit was al veel beter. Toch weer aan het twijfelen t.o.v. de SL 500. Dan maar een SL Fascination tour geboekt bij Mercedes in Bremen, waarbij je een halve dag rondtoert in de verschillende SL’s (ja ook de AMG!). Op basis daarvan volgende conclusies : de SL 400 is de stilste van alle versies, de ideale alledaags auto. De SL 500 rijdt wel aangenamer vooral in Duitsland de betere keus. Het verschil boven de 120 is duidelijk merkbaar. De AMG SL 63, is een pret-machine, maar wel heel luidruchtig en de 7 bak nu ja soms niet zo comfortabel... Terug naar de SL 400:
De motor:
Genoeg power, zelf in de Comfort stand vlot, heel stil, maar heel sportief is het ook niet. Vervelend is wel dat de motor uprevt bij het opstarten, discreet is het niet. Geen idee waarom hij steeds overgaat naar comfort modus na een aantal uren stilstand. De Sport modus is echt heel leuk, er komt wat meer motorgeluid naar binnen en hij hangt heel goed aan het gas. In Sport+ verandert het karakter in een sport machine, bij het terugschakelen komt er zelf een geroffel uit de uitlaat. De modus die het zuinigst rijdt is echter niet de comfort modus. In de Curve tilting mode (optie) gaat de auto over in Gliding (loskoppelen van versnellingsbak) bij het uitlopen op de snelweg, ook start hij muisstil.
De versnellingsbak, met zijn 9 versnellingen, is echt heel goed en het is uitzonderlijk dat je de overgangen kunt voelen. Met de paddels achter het stuur kan je manueel schakelen, echter nog nooit gebruikt, zegt genoeg over de versnellingsbak.
Verbruik:
Eerst en vooral geen verschil kunnen vaststellen tussen open en gesloten, ook niet aan 130 km/u. Misschien wel op de autobahn, maar ja wie rijdt er 200 open? Zuinigste rit : 6,7 liter is mogelijk op nationale wegen aan 80. Stadverkeer nu ja rond de 11-12 liter. Langere afstanden op de autosnelwegen aan de maximum snelheden in NL rond de 8 liter. Je merkt het al, de rijstijl bepaalt alles. Eigenlijk heel aanvaardbaar en heel wat minder dan de SL 500. Zoveel was duidelijk tijdens de testritten.
Vreemd een grotere benzinetank was een optie, wel een aanrader. Wanneer je op de reserve rijdt is het echt wel heel spannend, de autonomie daalt vrij snel, dus kan je beter de meter in het oog houden. En zolang je niet op de cancel knop drukt op het stuur blijft de waarschuwing weergegeven en zie je de autonomie niet eens. Na een paar duizend kilometer had ik het pas door. Overigens de SL 400 smeekt naar benzine met 98 octaan gehalte, in tegenstelling tot de andere SL’s, echt storend is het niet.
Ophanging:
In de Comfort mode is de ophanging heel erg comfortabel, verschillende passagiers dachten dat het luchtvering is. Dat is het echter niet, gewoon hydraulisch. In Sport (en Sport+) modus komt de SL 1 cm naar beneden, dit merk je niet, de vering is wel een stuk harder. In Curve tilting mode is de afstelling net als in comfort, maar in de bochten helt hij in de bocht. Deze optie is echt de moeite waard, het verschil in comfort is enorm, het werkt schitterend! Bovendien laat deze optie toe om de auto tot 5 cm hoger in te stellen, wat heel praktisch is om schade te vermijden bij het in en uitrijden van garages. De overhang vooraan is echt heel lang, nu ja er moet ook een V12 motor in passen, waarschijnlijk niet meer bij de opvolger.
Assistentie-systemen:
Voor de SL zijn er een legio van assistentie systemen te bestellen. De autosteering (cruise control) werkt echt heel goed en zorgt mede voor een ontspannen rit...eens dat je het gewoon bent en vertrouwd. In het begin werkte het meer op de zenuwen, met de vele mini correcties en heb ik het ook vaak uitgezet. Nu blijft hij aanstaan. De adaptive cruise control is ook een aanrader, de afstand tot de auto voor je, kan eenvoudig ingesteld worden en remmen doet hij heel progressief echt comfortabel in de spits. Je handen van je stuur houden is nooit aan te bevelen en daar wordt je vrij snel aan herinnerd. Alternatief kan je een manuele boven limiet vaststellen, een paar keer geprobeerd maar ik gebruik liever de adaptive cruise control.
De Lane departure optie is uitschakelbaar, gelukkig maar want het biept heel defensief. Toch laat ik hem aanstaan je weet maar nooit, of is het zelfkwelling?
Het automatisch parkeren is misschien een leuke gimmick, echt essentieel is het niet.
De achteruitcamera is een aanrader, het beeld is heel scherp en klaar. Jammer dat een frontcamera niet te bestellen is. Net zoals de Lane departure zijn ook de radarsensors in de bumper heel defensief, dus heel veel heb je er niet aan. En met de lange motorkap is het niet makkelijk de afstand vooraan in te schatten.
Opties:
Magic Sky Control, bijna iedere journalist vindt dit een must have. In Bremen getest, nu ja niet echt onder de indruk, het rolgordijntje vind ik even goed en bespaart mij een Godsvermogen. Magic Vision Control vind ik dan weer wel nuttig, en zorgt er mede voor dat je nooit nat wordt bij het sproeien.
Airscarf is echt aangenaam, duurt wel even voor er warme lucht uitkomt. Samen met het elektrisch uitschuifbaar windschot en de verwarmde zetels, zorgt het ervoor dat je in de lente/herfst heel wat uurtjes open kan rijden.
Ambiance lighting nu ja, het staat erop, maar of het echt veel doet laat ik in het midden.
Binnenbekleding:
Uiteindelijk gekozen voor een interieur met Nappa leer, extreem zacht, zeker het aanraden waard. Toen ik in Bremen was vergeleken met extended Nappa (op het dashboard) maar heb het verschil met MB-Tex niet kunnen vaststellen, waarschijnlijk hebben ze zich vergist, nog steeds benieuwd of er een verschil is.
De multicontour zetels, zijn echt heel goed, heel makkelijk instelbaar, deels met toetsen op de deur en deels via de boordcomputer. Op de lange ritten is de massage optie een ideale manier om te ontspannen. In de bochten kunnen opblaasbare kussens je in de zetel duwen, bijna alle journalisten vinden dit de max, bij mij was dit het eerste wat ik gedeactiveerd heb, helemaal niet prettig.
Verlichting:
Heb gekozen voor de multibeam LEDs en deze zijn echt fantastisch, een zee van licht en het selectief uitdoven van de auto’s vooraan werkt perfect.
Comand Online:
De boordcomputer, al bij al vrij goed maar wel verouderd, veel knoppen, alles werkt wel, maar het kan beter. De bediening van het navigatiesysteem is echt heel verouderd. Gelukkig biedt Apple Carplay een oplossing, de iPhone moet dan wel met een USB kabel verbonden worden. Waarschijnlijk weten ze dit bij Mercedes ook, want zolang je iPhone met de kabel verbonden is kan je de Mercedes Navigatie niet meer gebruiken, een beetje vreemd.
Voor het geluid heb je de keuze: standaard Mercedes, een Harman Kardon of een Bang & Olufsen systeem. Persoonlijk was ik niet onder de indruk van de geluidskwaliteit van de Bang & Olufsen en vond de Harman Kardon kwaliteit vrij goed. Jammer dat er geen Burmeister of Bowers and Wilkins optie beschikbaar is. Vreemd is dat de achter luidsprekers niet gebruikt worden. In de US zijn er heel wat owners die een extra versterker hebben ingebouwd om deze te benutten en best tevreden zijn met het resultaat. Voorlopig laat ik het zo, niet ontevreden en wil voorlopig niet beginnen met de auto te verbouwen. Met de Harman Kardon equaliser kan je de geluidsbelevenis overigens beter afstellen dan de standaard settings.
Vreemd is dat de kwaliteit niet echt consistent is. Om een of andere reden vind ik de kwaliteit van muziek via de USB niet zo goed. De kwaliteit is opmerkelijk beter (heel goed) als je dezelfde muziek streamt via Bluetooth of afspeelt via Apple Carplay. Via Bluetooth kan je naar het volgende muziekstuk gaan, met Apple Carplay echter, kan je kiezen uit het menu.
Audiobooks kan je streamen via Bluetooth. Tot zover ben ik erniet in geslaagd om dit via Apple Carplay te doen. Moraal van dit alles, met uitzondering van Apple Maps navigatie kan je beter alles streamen.
Wat de radio betreft, geen opmerkingen. De overgang tussen FM en DAB+ is vlekkeloos en nu ja als je in DAB+ modus bent is de kwaliteit heel goed.
Praktische overwegingen:
De koffer is heel goed toegankelijk en heeft een behoorlijke inhoud. Voor de aankoop uitgekeken naar een custom koffer om achter de voorzetels te plaatsen. In de praktijk was dit niet nodig. Zelf met het dak open is er genoeg bagageruimte voor twee.
Overigens voor het poetsen rij ik hem gewoon de wasstraat in, volgens de manual helemaal geen probleem, als hij gesloten is tenminste.
Problemen:
Tot zover geen klachten. Ik vond dat er best wat rook uitkwam bij koude temperaturen. Volgens de garage is dit normaal en heeft dit te maken met de lange ontdubbelde uitlaat. Verder heb ik wel een lekke band gereden, door op een steen te rijden die op de weg lag. De Emergency knop was echt heel fijn om te hebben. De auto werd weggetakeld en moest enkel een nieuwe band betalen.
Conclusie:
Extreem tevreden, geniet van de auto. Nu ja er zijn wat verbeter punten, maar nog steeds de auto die het best voldoet aan mijn criteria. Ja de AMG GT is mooier maar minder praktisch en vooral veel minder comfortabel.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Had je deze auto's al gezien?
Lees ook
Mercedes-AMG test nu ook de airco van zijn elektrische ‘SUV’
Deze Subaru R2 was de eerste met de ‘vliegtuigneus’ – In het Wild
Toyota bZ4X Touring: krachtigste EV ooit van Toyota - Eerste Kennismaking
Plug-in hybride BYD Seal U veel populairder dan EV in Nederland
Genesis GV90 is voor wie een EV9 niet dik genoeg vindt
Lezersreacties (2) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.