Mercedes-Benz E 300 de Estate Business Solution AMG (2021)

Mercedes-Benz E 300 de Estate Business Solution AMG (2021)

UitvoeringE 300 de Estate Business Solution AMG
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2022

Mercedes na 30 jaar Audi gereden te hebben

Het was een bewuste keuze, mijn Audi a6 was na 6 jaar trouwe dienst zonder noemenswaardige problemen toe aan vervanging.
Alhoewel ik er liever nog een paar jaar mee was blijven rijden wist ik dat ik bij een volgende roetmeting (Diesel) de klos zou zijn.
Enfin, een nieuwe auto zoeken dus.

Mijn eerste keuze was toch weer Audi, en het liefst weer een A6. Het nieuwe design van de A6 kon mij echter niet echt bekoren, alles digitaal, zelfs de verwarming kon je niet eenvoudig met een schakelaar omzetten maar werkt alleen met een i-phone achtig haptisch scherm.
Best mooi allemaal maar ik was er huiverig voor.
Misschien dan toch maar eens kijken bij de andere merken.

Mercedes en Bmw waren voor mij de eerste keuze, het simpele feit dat ik deze merken al eerder in het verleden heb gereden en het betrouwbare voertuigen bleken, waren voor mij doorslaggevend.

Na lang zoeken een Mercedes E klasse DE gevonden die aan mijn wensen voldeed.
Geen 6 cilinder meer maar een 4 cilinder met hybride systeem.

Mijn vrouw wilde eigenlijk geen Diesel, temeer omdat in nederland de Diesel op dat moment publiekelijk werd afgemaakt, maar ik wist haar uiteindelijk te overtuigen van de souplesse in combinatie met de Caravan en de 20.000 km die we toch per jaar rijden.

:) en wat ben ik blij met die keuze.
Het hybride systeem met de zeer lage uitstoot maakt dat deze auto superzuinig is maar bovendien erg gunstig in de wegenbelasting en bpm.

Nu dan de auto zelf,

De E-klasse is het laatste model voor de nieuwe versie in 2023. Van alle gemakken voorzien en Bomvol met extra's
eigenlijk alles behalve de softclose deuren.

Nu 6 maanden in bezit en ca 12.000 km erbij op de teller kan ik zeggen dat ik zeer aangenaam verrast ben van de Benz. Wat een mooie auto en wat is ie zuinig!
Moeilijk te geloven dat een auto van pak m beet 2100kg met gemak een verbruik haalt van 1:20 oftewel 5liter per 100km.
Sterker nog, de eerste weken heb ik extra opgelet en haalde ik zelfs een verbruik van 4.7 Liter per 100km.
dit ZONDER te stekkeren.
Met opladen van het hybride systeem halen we met gemak een verbruik van 1:33 en zelfs 1:35

Eerder heb ik in een review gelezen dat het systeem bruusk aanspringt, maar daarvan is bij ons na 12.000 km niets gebleken. (met vakantie in de bergen toch een paar keer ervaren) maar wellicht heeft dat ook met de rijstijl te maken.
Het schakelen gaat zo soepel dat we het alleen als we de radio niet aanhebben soms, als je heel goed luistert heel zachtjes op de achtergrond horen terugschakelen, voelen dat de auto schakelt in een andere versnelling is bij normaal gebruik niet aan de orde.

Vakantie, en eindelijk tijd om de review wat aan te vullen.

Comfort en rijgedrag:
De Benz is comfortabel, zonder meer.
Maar er zijn voor mij toch wel wat verschillen met de Audi op te merken.
Hij is heel wat zachter in de vering als de S-line van Audi en dat merk je met name in het rijgedrag.
De Audi (getuned) een verkapte sportwagen, hard in de vering en superstrak in de bochten. waar de Benz veel meer een rustige Limousine is die wat meedeint als je een bocht neemt.

Ik merk ook dat ik met de Benz veel rustiger rijd.
Met de Audi wou ik nog wel eens wegrijden met launchcontrol, met de Benz denk ik, ik zie je wel weer bij het volgende stoplicht.

De stoelen (Elektrisch verstelbare lederen sportstoelen met velours in het zitgedeelte) moest ik echter zeer aan wennen,
De Audi S-line met lederen sportstoelen was toch wat ruimer in zijn zit, waar de Benz je veel strakker in de zetel laat plaatsnemen.

Ik had eerder proefgereden met de nieuwe C-klasse, maar daarvan vond ik de stoelen en zit nog veel krapper.
Kon mij niet bekoren, die van de E-klasse zijn een stuk ruimer en beter, maar voor mij persoonlijk drukt hij wat te veel in de flanken.
Mijn vrouw echter vind de stoelen geweldig en veel beter dan die van de Audi, waar ze voorheen op lange ritten pijn in de rug kreeg, stapt ze nu zonder problemen uit.

Het Elektronisch verstelbare gedeelte van de stoelen werkt prima en is beter geplaatst dan in de Audi (onder op de stoel) Benz (op de deur) er zit ook een soort van uitstaphulp op die je kunt instellen, waardoor je als je de deur opent automatisch wat omhoog komt en het stuur wordt ingetrokken.

Toegegeven, ik heb ook minder last van mijn zit, waar ik in de Audi nog wel eens vaker ging verzitten met een lange rit (lees 2-3 uur)
Kom ik hier zonder pijn uit mijn stoel.
Ook het niet volledig leder maar velours is een aangename verassing, in zowel zomer als winter.
Na een half jaar ben ik trouwens wel wat meer gewend aan de stevige steun van de stoelen…

Dashboard:
Het MBUX systeem werkt overzichtelijk en is een genot om te zien.
Ook het bedienen ervan is kinderspel,
Toegegeven, er zijn zeer veel functies, maar als je er even voor gaat zitten dan heb je het in no time door. Het aflezen van de schermen is ongelofelijk makkelijk en met een uitzonderlijk hoge resolutie, zelfs met de volle zon erop blijft het helder en zeer goed af te lezen.

HUD:
Niet eerder mee gereden, en voor mij was het een optie die ik zelf niet zou hebben aangevinkt.
Tot nu toe dan,
Nooit gedacht dat ik dit zo’n geweldige aanvulling zou vinden,
Op het moment van schrijven zijn we met de Benz op vakantie in Frankrijk (Alpen) en touren we veel door de bergen,
Met de vele bochten en geweldige franse chauffeurs met bijbehorende rijstijl wil je heel graag je attentie op de weg houden, de HUD is dan een zeer welkome add-on waar ik de meerwaarde nooit van had durven dromen.
Een absolute aanrader!

Volgende keer meer.