Mercedes-Benz 190 D Basic (1992)

Mercedes-Benz 190 D Basic (1992)

Uitvoering190 D Basic
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf2007

Spaarvarken op wielen

In februari 2007 wisselde ik van werkgever en tot dan toe had ik altijd gereden met diverse leaseauto's. Echter de nieuwe werkgever had de policy dat ik zelf een auto moest kopen. Niets mis mee! Na wat rekenwerk te hebben uitgevoerd en wat verschillende merkendealers bezocht te hebben, kwam ik tot de conclusie dat een reguliere middenklasser in dieseluitvoering met kilometerstanden van (ver) boven 100/150k nog gruwelijk veel geld moesten opleveren en vaak in een staat verkeerden, waar ik mij voor zou schamen als ik mijn laatste leasewagen zo had achtergelaten.

Het werd dus plan B. Op internet was ik eens bij toeval op een website terecht gekomen van Nijkamp uit Vaassen. Een youngtimer specialist met als core business Mercedes Benz. Van huis uit altijd goede ervaringen gehad met Mercedes. Dus maar eens naar Vaassen toe. Daar stond een prachtige 190D uit 1992 met 50000 kilometer op het klokwerk. Auto zag er goed gaaf uit en Erik Nijkamp had er geen moeite mee om even de groene platen op te hangen en mij met 190D en al de straat op te sturen. De regen kwam met bakken uit de lucht en de Benz voelde als thuis komen.

De koop werd gesloten en daar ging ik met een nieuwe en tegelijk oude auto!

Ik heb de 190D 18 maanden (best kort dus) in mijn bezit gehad en dat had twee redenen. Allereerst begon het gebrek aan vermogen mij wat te storen en ten tweede kreeg Nijkamp in september 2008 een plaatje van een Mercedes C250 D Elegance automaat (mijn huidige wagen) binnen.

De auto heeft in de 62000 kilometer dat ik er mee gereden heb geen enkele storing gehad. Letterlijk niets, nog geen kapot lampje!

De kosten:
Onderhoud 1,4 cent/km
Banden 1,1 cent/km
Wegenbelasting 2,1 cent/km
Brandstof (gem 1:17,2) 6,8 cent/km
Afschrijving 5,0 cent/km

Probeer daar maar eens een nieuwe auto voor te rijden!

Sterke punten:
Comfort: goede zit
Ook voor fors uitgevallen kerels goed ruim.
De rij eigenschappen zijn geweldig: superwegligging, zijwind heeft de auto absoluut geen last van.
Behoorlijke trekauto (niet snel, wel sterk)

Minpunten
Gebrek aan vermogen in de standaard diesel uitvoering
Uiterlijk een beetje gedateerd

Conclusie:

Een fijne reiswagen die erg zuinig met de centjes omgaat. Degelijk, betrouwbaar en (mits goed opgewarmd) niet stuk te krijgen. Je moet alleen geen haast hebben...