Mazda CX-5 2.0 SkyActiv-G 2.0 TS+ Lease Pack (2012)

Mazda CX-5 2.0 SkyActiv-G 2.0 TS+ Lease Pack (2012)

UitvoeringCX-5 2.0 SkyActiv-G 2.0 TS+ Lease Pack
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Eerste indrukken Mazda CX-5

• 300 km

Ik heb nog maar 300km op de teller staan, maar ik wil jullie niet mijn eerste indrukken onthouden.

3 Jaar lang heb ik een Volkswagen Passat station gereden. Daarvoor had ik een Peugeot 307 station. Dit keer wilde ik geen station meer, maar nog wel een wagen die redelijk wat laadruimte had.

Tijdens de introductie verleden jaar van de CX-5, werd ik meteen verliefd op deze auto. Ik was altijd al gecharmeerd van cross-overs. Ik vind de Kia Sportage en (in iets mindere mate) de Tiguan ook mooie auto's. Ik heb ooit al eens een Mazda gereden, dat was mijn allereerste auto, een 121. Je weet wel, zo'n bolhoedje.
De Mazda CX-5 had ik nog maar 2 keer "in het wild gezien". Je ziet hem nog erg weinig. Dat maakt de auto wel lekker exclusief! De VW Passat waar ik hiervoor in reed, zag je overal en dat maakt het toch net wat minder bijzonder.

De komst van deze CX-5 was voor mij op meerdere vlakken een feest, aangezien ik nu ruim 120 euro per maand minder ga betalen aan bijtelling tegenover de VW Passat station.

De indrukken (na 300km)

De CX-5 is een TS+ met leasepack. Hier zitten een hoop toeters en bellen op. Toch is het allemaal zeer makkelijk te begrijpen.

Navigatie/Radio

Ten eerste is mijn grootste aanwinst de Tomtom navigatie. Hiervoor had ik een RNS510. Dat ding was traaaag. Dat was niet het enige probleem van dat systeem. De traffic manager was heel traag. Soms kwamen de verkeersberichten pas het systeem binnen, terwijl ik de snelweg al was opgereden. Als je er op dat moment achter komt dat er een file staat en dat je beter een iets andere route had moeten nemen, dan is dat wel zuur en dan verwens je dat systeem een vroegtijdige kortsluiting toe. Verder vond het dievengilde de RNS 510 ook zeer interessant. 1 keer was hij al weggeroofd en 1 keer een poging gedaan.

De Tomtom navigatie is simpel in gebruik, snel en duidelijk. Je kan er heel erg veel voorkeuren instellen, maar de basis is ook al zeer bruikbaar. Je krijgt 3 maanden gratis Tomtom Live Services. Hiermee kun je kaartupdates downloaden en heb je toegang tot de Traffic manager (verkeersinfo), Flitspalen detectie en weerservices. Dat laatste is een leuke gimmick, maar voegt voor mij niet zo heel veel toe. De andere twee services vind ik wel heel fijn. Het kunnen verkrijgen van updates vind ik al een abonnementje van 59 euro per jaar waard. Ik heb zelf thuis een Imac en ook daarvoor is er Tomtom software om alles te kunnen doen.

Ook heb ik voor het display de auto dag en nacht detectie uitgezet en hem op dagmodus gezet. Ik vind de donkere kleuren irritant om te zien.

De spraaknavigatie is een leuke toevoeging, maar niet altijd even accuraat. Mijn dochter van 3 vindt het ook heel fijn om achterin de auto mee te praten als ik een opdracht geef, dus vaak snapt de navigatie het dan niet meer, tot veel genoegen van mijn dochter...
De radio vind ik wat minder prettig. Mp3's afspelen doet hij prima, maar de mogelijkheden van de geluidsinstellingen zijn beperkt. Je kunt alleen maar trebble en bass aanpassen en dat is het. Dat is een beetje jammer. De kwalitieit van de speakers (niet de Bose versie) vind ik matig. Het display vind ik ook niet zo mooi ingericht. De mappenstructuur en het huidige nummer zie je tegelijk in het display. dit zorgt ervoor dat alles wordt ingekort. Dit staat niet erg fraai. Het bedienen via touchscreen gaat prima en ik zie ook meerwaarde in het "joystickje" bij de versnellingspook. Het is een kwestie van voorkeur wat je wilt gebruiken.

Rijden

De auto rijdt heel prettig. Je zit lekker hoog, wat je veel overzicht geeft. De versnellingsbak schakelt heel kort. Ik vond hem wel ietsjes stroever dan de auto die ik reed tijdens de proefrit. Zal wel met nieuwigheid te maken hebben.
Het is voor mij wennen aan een benzineauto. Ik heb de afgelopen 10 jaar diesel gereden. Een ding wat mij opvalt, is dat ik minder vaak de 2de versnelling kan gebruiken. Ik was gewend om in mijn Passat na een vluchtheuveltje in z'n 2 op te trekken. als ik dit bij de CX-5 doe, dan gaat de auto een beetje schokken (tenzij ik flink gas geef). Dit gebeurt niet in z'n 3. Dit is dus meer een rijstijlaanpassing die ik mezelf moet aanleren.

Alle automatische systemen doen het lekker. De autostand voor de lichten is zeer relaxt. Overdag als er licht is, dan is de dagrijverlichting aan. Rij je een tunnel in, dan gaat de normale verlichting aan. Ben je de tunnel weer uit.... je raad het al, dan schakelt hij weer naar dagrijverlichting. Ook de automatische regensensor werkt prima. Evenals de dodehoek detectie en de Lane departure warning. Die laatste heeft wat negatieve invloeden op mijn rijgedrag, aangezien ik al een paar keer aan mensen heb laten horen hoe dat klinkt (de baan afgaan zonder richting aan te geven).
Het dashboard is duidelijk, ik heb wel de verlichting op max gezet (draaistaafje op het dashboard), dat was voor mij veel aangenamer. De stoelverwarming werkt ook beter dan gedacht, al wilde mijn vrouw het meteen weer uitgezet hebben bij de test omdat ze vond dat ze het gevoel kreeg alsof ze in haar broek had gezeken. De Dual zone Airco doet z'n werk ook prima.

De auto is, zeker op hoge snelheden, een stuk luidruchtiger dan mijn vorige auto. Ook constateer ik de trillende buitenspiegels. Het is geen onoverkomelijk probleem, maar het is niet wat je zou verwachten van een auto van meer dan 30.000 euro.

Conclusie eerste indruk

Ik heb nog maar weinig kilometers gemaakt, maar de eerste indruk is dat het een zeer goede auto is, waarin je echt plezier hebt in het rijden. Hij reageert fel en is ook redelijk krachtig. even inhalen op de snelweg kun je zonder moeite makkelijk voor elkaar krijgen. Alle toeters en bellen maakt het geheel af. Als ik hem vergelijk met mijn vorige auto, dan is het rijden hierin een stuk leuker.

De afwerking en het interieur is prima, maar ook weer niet spectaculair. Gewoon goed.
Wanneer ik wat meer kilometers heb gemaakt, zal ik mijn ervaringen kenbaar maken. Tot zover zeer tevreden met de CX-5!

Update na 1200 km

De auto bevalt nog steeds prima. Het wat stroeve schakelen waar ik het eerder over had gaat nu een stuk beter. Had dus echt met inrijden te maken.

I-stop heb ik uitgezet. Wat dit aan voordeel opleverde was zeer minimaal en vaak vergeet ik de auto in z'n vrij te zetten, waardoor het toch niet in werking treedt.

De wegligging van de CX-5 is echt fijn. Ik heb zeker niet het idee dat ik moet inleveren ten opzichte van mijn oude auto. Ik heb een eerste 1000km check gehad bij de dealer en alles was nog steeds prima. Ik heb van de optie gebruik gemaakt om de achterdeuren op kinderslot te zetten, door het palletje bij de deur om te halen. Toch wel een fijn idee, aangezien mijn dochter van bijna 4 het soms nodig vindt om zelf uit haar autostoel te komen....

Ik heb wel een andere telefoon, de Samsung Galaxy S3. Hiermee heb ik het probleem dat het toestel na de eerste pairing niet meer automatisch verbind. Alleen nog maar handmatig. Ik heb gelezen dat Android 4.0.4 de boosdoener zou zijn (RSAP). Ik ben wat oplossingen aan het proberen. Als ik het ei van Columbus vindt, dan meldt ik dat hier.

Ik ben inmiddels dikke vriendjes met mijn CX-5!

Oplossing gevonden Bluetooth probleem Samsung Gala

In Android 4.0.4. hebben veel mensen problemen met de Bluetooth connectie m.b.t. de carkit. De eerste keer pairen gaat prima, maar daarna wil de telefoon alleen nog de media-audio pairen en de oproep-audio niet. Ik heb in mijn geval een oplossing/workaround uitgevonden
, die wellicht voor meerdere types telefoons en carkits werkt. Je hoeft je telefoon niet te rooten om dit uit te proberen. Het enige wat de carkit moet ondersteunen voor het telefoonboek is meerdere profielen. Heeft je carkit dit niet, begin dan bij stap 7.

Het probleem dat hij niet automatisch wil connecten, ligt aan het feit dat de telefoon voor de tweede keer pairen geen toegang verleent aan je auto carkit voor het downloaden van de oproepgegevens (en andere data). Hierdoor dropt de telefoon de verbinding en krijg je niet automatisch een verbinding.

Ik zal mijn gevonden workaround stap voor stap beschrijven.

Mijn situatie:

Mazda CX-5 met Samsung Galaxy S3.

1. Ontkoppel alle bestaande bluetooth koppelingen in de telefoon en in de auto.

2. Pair de telefoon voor de eerste keer. Je ziet een code op het display van de auto en je telefoon. Accepteer deze.

3. Je telefoon stelt 2 vragen over toegang voor de carkit. zet het vinkje aan om niet nogmaals te vragen en kies toestaan bij beide vragen. Je telefoon gaat nu syncen.

4. De carkit vraagt hierna om het telefoonboek te mogen downloaden. Kies Ja. De telefooncontacten worden gedownload.

5. Als hij klaar is met downloaden verbreek je de koppeling op je telefoon (niet op je carkit!).

6. Geef je telefoon een andere Bluetooth naam.

7. Ga in je carkit naar bluetooth instellingen en kies voor nieuw toestel. (De oude laten staan als je carkit meerdere profielen ondersteund!)

8. Pair nogmaals de telefoon (met de nieuwe naam). Wanneer de telefoon toestemming vraagt om toegang voor de carkit, zet dan het vinkje aan voor niet nogmaals vragen en kies annuleren (voor beide vragen!).

(Je hoeft het telefoonboek niet meer te kopiëren, wat overigens nu ook niet kan, want die had je ervoor al gekopieerd en je hebt nu geen toestemming verleend.) Nu je geen toestemming hebt gegeven voor de carkit om de oproepgeschiedenis en andere zaken op te halen, zal hij automatisch connecten. Door deze truuk heb je nu dus je telefoonboek en/of kun je automatisch pairen.

Ik heb nog niet getest wat dit doet met Media-streamen met Bluetooth, maar dit gebruik ik verder ook niet, dus vind ik dat niet zo belangrijk. Er kleeft nog wel een ander nadeel aan. Je telefoonboek kun je niet makkelijk updaten. Als je dat wilt doen, dan moet je de hele procedure nog een keer uitvoeren.

Ik hoop dat mensen met andere toestellen en andere auto's hier ook wat aan hebben. Laat een berichtje achter als dit werkt of als dit niet werkt. Dan hebben anderen er ook wat aan.