Zo succesvol is de Mazda CX-5 al tien jaar lang

Belangrijk, ook los van het succes

Mazda CX-5
Mazda CX-5Mazda CX-5Mazda CX-5Mazda CX-5Mazda CX-5Mazda CX-5Mazda CX-5Mazda CX-5Mazda CX-5Mazda CX-5Mazda CX-5 2021Mazda CX-5 2021Mazda CX-5 2021Mazda CX-5 2022Mazda CX-5 2022Mazda CX-5 2022

Mazda viert de tiende verjaardag van de Mazda CX-5. Dat is zeker een feestje waard, want de CX-5 is al tien jaar erg succesvol en stond bovendien aan de wieg van de huidige designtaal en een succesvolle CX-modellenreeks. Een terugblik.

De Mazda CX-5 verscheen al in 2011 in beeld, maar verscheen pas begin 2012 in de prijslijsten. Dat betekent dat de auto nu, begin 2022, een decennium lang een vaste waarde is in het Mazda-gamma. Een heel belangrijke waarde, bovendien, want de CX-5 is wereldwijd nog altijd Mazda’s populairste model. Het mondiale succes ging meteen na de introductie van start en al in juli 2012 konden we melden dat Mazda de productie van de CX-5 vanwege de enorme vraag moest verhogen. Nog geen drie jaar later, in mei 2015, rolde de miljoenste CX-5 van de band.

In Nederland – en ongetwijfeld in veel andere Europese landen – moet de CX-5 inmiddels de iets kleinere CX-30 voor zich dulden in de verkoopstatistieken. Toch doet hij het ook hier vanaf het begin erg goed, met als (voorlopige?) hoogtepunt de 4.244 exemplaren die in 2018 van de band rolden.

Kodo

De Mazda CX-5 is niet alleen belangrijk vanwege het succes dat hij vertegenwoordigt, maar ook vanwege zijn design. Dit was in 2012 de eerste Mazda die getekend was volgens de zogenaamde Kodo-designtaal, en daarop borduurt Mazda tot op de dag van vandaag voort. Illustreren wat dat Kodo precies inhoudt, gaat het beste aan de hand van de CX-modellen die vóór de CX-5 in de showrooms stonden. Jawel: er waren er meer. Graaf maar diep … juist! Tussen 2009 en 2010 leverde Mazda hier de grote CX-9 en in de jaren ervoor, vanaf 2007, stond de CX-7 op het programma. Ook die auto’s zien er nog verrassend fris uit, maar zijn tegelijkertijd totaal anders gevormd dan de Mazda’s die we in de laatste tien jaar leerden kennen. De strakke lijnen en duidelijke vouwen van destijds zijn vervangen door een opgeruimde combinatie van wulpse lijnen en organische bollingen die bijzonder goed houdbaar blijken.

De voorganger van de CX-5, de Mazda CX-7

De eerste Mazda CX-5

De eerste generatie van de CX-5, die in feite de CX-7 opvolgde, hield het tot 2017 vol. Naar goed Mazda-gebruik werden er geregeld kleine wijzigingen doorgevoerd, van nieuw ingedeelde koplampen tot een andere grille en van een licht aangepaste transmissie tot gemoderniseerd infotainment. Toch is het verschil tussen een vroeg en een laat exemplaar van deze generatie nauwelijks te zien, want van een echte facelift was eigenlijk nooit sprake.

Dat gold tot voor kort ook voor de tweede generatie. Het model dat in 2017 aantrad, werd pas zeer recent voor het eerst wezenlijk gewijzigd. In deze frisse, maar toch ook zeer herkenbare vorm mag de auto nog jaren door, waarna er ongetwijfeld een echt nieuwe editie aantreedt. Wellicht komt er dan ook een variant met een laadpoort, want tot nu toe behaalt de CX-5 zijn succes geheel op fossiele, vloeibare energiebronnen.

Mazda CX-5 2022

Mazda CX-5 (2022)

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (74) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum