Maserati GranTurismo (2009)
Versnellingen | 6, Semi Automaat |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
Bucketlist (dreamlist)
De Giulia Q heeft een nieuwe eigenaar die er heel blij mee is en dat snap ik als geen ander. Ik heb altijd gezegd dat er ooit een Maserati Granturismo zou komen. Maar dan wel een gave, met een duidelijke historie. Als begin van een nieuwe hobby of verslaving.. dat zal blijken. Zakelijk ben ik overgestapt naar een BMW 5 Touring, een perfecte kilometervreter. Maar goed, het gaat hier om de Granturismo en daarvan zal ik regelmatig updates geven. Het is een heerlijk rijdende auto, machtig geluid (daarover zo meteen meer), heerlijke stoelen en die geweldige looks natuurlijk. Hij is groot en relatief comfortabel, het is geen sportwagen maar meer een echte GT zoals je ook in tests hoort. Uiteraard niet helemaal bij de tijd qua multimedia enz. Dat hoort bij de beleving van zo'n auto vind ik. Dan die motor, daar zit toch de emotie van deze auto, deze produceert een machtig mooi geluid en dat wordt nog eens flink onderstreept door de sportuitlaat die optioneel onder deze auto zit. Misschien net iets teveel van het goede, beetje sonoor en overheersend bij lage toerentallen. Daar moet ik OF aan wennen OF laten vervangen. Persoonlijk is dit in mijn ogen een prachtig ontwerp met weinig vouwen (lelijk bij nieuwe auto's) maar wel mooie rondingen. Niet te patserig, gewoon chique. Ben er superblij mee!
Een maandje Granturismo
Na een maand en pakweg 2000 kilometer ervaring leer je de auto goed kennen. Hij rijdt echt heel fijn en de leeftijd voel je niet terug in onderstel, motor of anderszins. Natuurlijk zijn er altijd zaken die je aandacht opeisen, zo ook hier. De hemel in de auto laat ik zeker strak maken, dat is een bekend issue bij de GT. Over de sportuitlaat denk ik nog na, heerlijk geluid maar ook wel erg dreunerig bij lage toerentallen. Tevens laat ik de versnellingsbak zeker spoelen bij de volgende beurt, dat heb ik bij vorige auto's ook altijd gedaan. Ik bespeur een miniem jankje bij 3000 toeren. Stap echter in, start the engine en de rillingen lopen over je rug. Veel duimpjes omhoog in het verkeer en mensen die hem willen horen. Da's leuk, genieten anderen er ook van. Verbruik is ongeveer 1 op 6 bij korte stukken en 1 op 9 of zelfs beter bij constante snelheid op de autosnelweg. Geen storingen, lampjes die aangaan, rammels, niks. Goede bouwkwaliteit. Ik ga de komende tijd verder genieten en update regelmatig.
Meer dan een jaar verder!
Ik kan na een jaar wel zeggen dat ik ervaring heb met de Granturismo. En wat kan ik melden? Allereerst is de auto volledig probleemloos geweest, ik ga na de vakantie een afspraak maken voor een beurt omdat ik goed onderhoud erg belangrijk vind. Het verbruik is afhankelijk van rijstijl en soort ritten die je maakt. Tussen 10 en 14 liter per 100 km is het gemiddelde. Het enige dat ik heb laten doen is een nieuwe hemel plaatsen, deze liet een beetje los wat een euvel is bij veel auto's. En dan het rijden, wat een overdosis aan beleving en sound. Nooit rijd je ongemerkt ergens voorbij, mensen spreken je aan of steken duimpjes op. Erg leuk! Soms denk ik dat ik liever alle kilometers (ook de zakelijke) met een Granturismo zou willen maken. Echter moet ik ook toegeven dat mijn zakelijke auto (5-serie 2021) een baken van rust is voor lange afstanden. Wat zijn de wensen voor de toekomst? Een Grancabrio? Een MC Stradale? Who knows... Voor iedereen die twijfelt, stop daarmee en spoil jezelf met zo'n gaaf ding.
Verslavend
De Maserati heeft geen steek laten vallen sinds mijn vorige update. Je zou bijna vergeten om de auto een beurt te laten geven... Toch is dat nu gebeurd. Ik wilde de auto naar een specialist in het zuiden des lands brengen maar een plaatselijke garage waar ik zakelijk regelmatig kom bood aan om de auto te servicen. Hij kreeg back-up van de Maserati specialist waar nodig en werd ook voorzien van de juiste originele onderdelen. Gewoon een grote beurt, sierlijstje op binnenkant van de deur vastzetten en de buitenspiegel een upgrade geven omdat in een smal straatje deze ooit was geraakt door een medeweggebruiker. (zijn spiegel spatte uiteen en mijn spiegel leek ongeschonden.... dat bleek niet helemaal waar, het spiegelglas zat niet meer goed gefixeerd, is keurig opgelost) Tevens de APK en daaruit kwam de opmerking dat de banden toch wel op redelijke korte termijn vervangen moesten worden. Meteen geregeld en het is of de auto nog frisser aanvoelt dan voorheen. En eerlijke gezegd was het onderhoud heel acceptabel qua prijs. Ik rijd weer verder met nog steeds een dikke smile!