Lexus LBX 1.5 HEV Business Line Pro (2024)

Lexus LBX
Lexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LS400 CT200h LBXLexus LS400 CT200h LBXLexus LS + CT + LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBX

UitvoeringLBX 1.5 HEV Business Line Pro
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2025

Precies wat ik verwacht

In augustus 2025 reed ik al enige tijd in een Toyota Auris Executieve uit 2017. De auto had net geen 100.000 kilometer op de teller staan, zag er nog piekfijn uit en er waren geen mankementen.
Ik was zeer tevreden over de auto op één aspect na, de lage in- en uitstap. De lage uitstap werd gezien mijn leeftijd (75+) een probleem vooral op momenten dat andere auto’s dicht naast mij stonden geparkeerd en het portier maar weinig open kon. De Auris moest er uit.

Gezien het feit dat er bij mijn appartement geen laadmogelijkheid voor een EV is en ik heel erg tevreden was over mijn Auris hybride ging in eerste instantie mijn aandacht uit naar de Yaris Cross en de Corolla Cross. Voor een jonge versie van deze modellen liggen de prijzen behoorlijk hoog.
Bij het invoeren van mijn voorlopige wensen zoals hybride, suv/crossover, jong, kwam naast de genoemde Toyota’s, de Renault Capture en de Kia Niro ook de Lexus LBX naar voren. De specificaties trokken mij aan en ik besloot tot een proefrit. De proefrit beviel erg goed. De kleurcombinatie met o.a. bekleding van een soort vega-leer met een poepkleur beviel helemaal niet. Bij een ander bedrijf ook een proefrit van ruim anderhalf uur.
De uitvoering van deze licht grijze auto met zwart dak en mooie stoffen bekleding beviel me erg goed en het royale inruilaanbod op mijn Auris kon ik gewoon niet weigeren.
Mijn LBX is van bouwjaar 2024 en had bij aankoop 17.000 km op de teller.
Inmiddels staat er ruim 21.000 km op en ben ik zeer tevreden met de auto.
Wetende van de accuproblemen bij diverse modellen van Toyota en Lexus had het bedrijf waar ik de auto kocht als service bij voorbaat een zwaardere accu geplaatst.

Ik vind de auto heerlijk stabiel en levendig rijden, precies en soepel sturen en nauwelijks overhellen in snelle bochten. Het is geen spannende auto, maar dat hoeft ook niet.
Hoorde ik bij stevig versnellen in de Auris de CVT regelmatig “loeien”, in de LBX hoor je dat niet, wel een roffeltje, maar dat stoort mij niet. En dat versnellen gaat in de LBX veel alerter en vlotter dan ik gewend was in de Auris. De computer kiest bij deze auto vaker en langere stukken voor geheel elektrisch rijden dan ik gewend was. De ontwikkelingen hebben bij Toyota zeker niet stil gestaan.

Over het verbruik ben ik tot nu toe tevreden: gemiddeld 1:20,4 over 4500 km. met fiftyfifty snelweg en bebouwde kom.

De afwerking is echt premium. Mooie en goede materialen die zorgvuldig zijn toegepast en de auto heeft een goede audio-installatie.

Is er niets dat beter kan? Jazeker.
Op het dashboard mis is de nodige fysieke knoppen. Voor teveel zaken moet je in het menu van het aanraakscherm zijn wat ik tijdens het rijden te gevaarlijk vind.
De aanraakgevoeligheid van het toetsenbord van de navigatie is minder en reageert traag, terwijl het aanraakscherm voor de overige functies gevoelig is en snel reageert.
In het begin van het leren kennen van de auto maakte ik nog gebruik van het navigatiesysteem en werd enkele keren met volkomen onbegrijpelijke keuzes van dat systeem geconfronteerd. Liever gebruik ik nu Android Auto en laat Google Maps het navigatiewerk doen. Dat werkt prima.

Voor passagiers is het openen van het portier van binnenuit even zoeken. Waarbij de meeste autofabrikanten kiezen voor een hendel waaraan je moet trekken om het portier te openen kiest Lexus voor een knop waarop je moet drukken. Dit is een “Lexus-ding” dat ik minder praktisch vind.

De ruimte op de achterbank is heel beperkt. Ik heb niet vaak passagiers op de achterbank en is dat wel het geval dan is het doorgaans voor kleine afstanden.

Graag had ik het aantal afleg- en opbergmogelijkheden royaler gezien.

De auto hangt helemaal vol met allerlei rijhulpsystemen die een toegevoegde waarde hebben maar er zijn onderdelen waar ik me aan erger en die iedere keer opnieuw moeten worden uitgezet in het menu van het aanraakscherm. Zoals de Lane Change Assist (LCA) en de Lane Departure Alert (LDA). Liever had ik hier een fysieke knop voor gehad.
Beetje lachwekkend is de bestuurderscamera. Ik ben brildragend en blijkbaar kan de camera niet goed vaststellen of ik mijn ogen open of gesloten heb. Om de haverklap verschijnt op de display de vraag, vergezeld van piepjes, of ik koffiepauze wil nemen. Ook dit zou je bij de persoonlijke instellingen kunnen wijzigen. Maar het “hoe” heb ik nog niet gevonden. Het heeft ook geen prioriteit.
De verkeersbordherkenning meldt zich geregeld bij het overtreden van de (vaak vermeende) maximum snelheid met een zacht zoemertje. De ergernis hierover verdween snel.
De blinde hoek monitor (BSM) en de achteruitrijcamera zijn onmisbare functies daar de C-stijl erg breed is en weinig zicht naar achteren geeft.
De automatische portiervergrendeling bij naderend verkeer (fietsers!) vind ik een fijne voorziening. In het verleden ben ik op de fiets ooit met volle vaart op een plotseling geopend autoportier geklapt. Ik weet hoe ernstig het letsel kan zijn.
Een rijhulpfunctie die ik erg op prijs stel is de adaptive cruise-control. Heel comfortabel, buiten de bebouwde kom, maar ook daarbinnen.

Ik rijd 12 à 15 duizend kilometer per jaar dus frequent zal er geen update van deze review zijn.