Lexus IS 250 Business (2006) #2

Lexus IS 250 Business (2006)

UitvoeringIS 250 Business
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Afscheid van een Bolide

Meteen verkocht was ik toen de nieuwe IS in de loop van 2005 op internet werd onthuld. Daarvoor moet je misschien al wel een liefhebber van het Japanse materiaal zijn. Voor ons was de Lexus een superauto. Ik vind hem er nog steeds heel goed uitzien. Natuurlijk werkt het zo niet, maar wat mij betreft zou de IS qua looks nog beste een paar jaar mee kunnen.
Maar veel belangrijker hoe bevalt zo'n auto in het dagelijks gebruik. Het gemiddelde verbruik met de 2,5 liter V6 automaat was ongeveer 1:11. Dat viel na de Kia zeecontainer niet eens niet tegen. En met de Lexus gebeurt er wel iets als je gas geeft.
Een Lexus hoort vooral ook een comfortabele, luxe auto te zijn waarmee je op acceptabele snelheid heerlijk en in alle rust kan cruisen. Bij voorkeur gebruik je daarbij de cruisecontrole. Maar je even los gaat dan zet je de automaat in de sportstand en dan kun je ook geweldig raggen met deze auto. Vooral bij acceleratie uit stilstand brengt de achterwielaandrijving de krachten dan gemakkelijk op het wegdek. Een wat oudere Porsche 911 en ook Clio V6 moesten in de IS automaat hun meerdere erkennen en dat voelde best lekker. De Porsche-rijder was zichtbaar teleurgesteld. Vooral de automaat had hierin een groot aandeel. Daarbij gebruikte ik niet de bekende flippers achter het stuur maar liet de automaat in de sportstand zijn werk doen. Niks mis mee. Wij hebben de flippers sowieso bijzonder weinig gebruikt. In onze huidige automaat mis ik ze totaal niet.
Onze rijstijl kun je omschrijven als normaal tot rustig maar de IS kreeg zo nu en dan ook best de sporen. Prachtig daarbij is dat de oranje en later rode ring rondom de snelheidsmeter oplicht zodra een bepaalde snelheid werd bereikt. Dat kun je zelf instellen. Rood werd hij bij ons pas bij 200 km/u. En ik heb die rode ring toch regelmatig zien oplichten.

Niet foutloos.
Wij hebben gedurende de 4 jaar dat we de IS bezaten een technische storing meegemaakt. De stuurbekrachting gaf de geest. Auw. Dat is pijnlijk in een Lexus. Vanzelfsprekend werd het snel en soepel opgelost.

Een ander probleem waar ik last van had en waar de Lexus niets aan kon doen was dat ik er nog al zuinig mee was. Dat betekende op de parkeerplaats bij de supermarkt ver weg parkeren en vooraf bedenken of ik de Lexus zou meenemen of toch maar liever de andere auto. Daar heb ik met mijn Toyota Auris veel minder last van gehad.

Of ik nog een keer een Lexus zou kopen? Ik vind het een prachtig merk wat voor mij niets onder doet voor de premium Duitse merken. Ik sluit een Lexus in de toekomst zeker niet uit. En ik heb ook wel iets met Japanse auto’s. Wij hebben wel ontdekt dat we liever wat hoger zitten. De CT200h sprak ons niet erg aan en zo zijn we bij de Auris uitgekomen. Inmiddels wordt ook deze binnenkort vervangen voor een iets hoger en zeldzamer paard uit ongeveer dezelfde stal…