Lexus CT 200h Hybrid Business Line Pro (2011) #7
autoreview
Signalement
Uitvoering | CT 200h Hybrid Business Line Pro |
---|---|
Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
KM-stand bij aanschaf | 135.442 km |
KM-stand laatst | 242.041 km |
eerste indruk
- 142.000 km
Na ruim 7.000km kan ik een goed oordeel over de Lexus vellen. Wat ik mis (of is dat premium?)
- geen 3x knipper bij 1x tikken
- geen bochtverlichting
- zolang het geen luxury line is, goede maar geen geweldige stoelen en minder goede afstelmogelijkheden
- enorme tellerafwijking
Wat is pré (en premium)
- mooie kwaliteit leer
- mooie materialen (zoals leerstrookjes op middenconsole en dashboard)
- traploos instelbare stoelverwarming
- geluidsinstallatie (geen M/L) met standaard subwoofer in de kofferbak
- hyperzuinig ondanks veel snelweggebruik (5,1 liter 100/110 km/u tot 6,1 liter 130/140 km/u)
- mooie diepglanzende lak
- hightech aandrijving
- EV rijden
- achteruitrijcamera (en toch; ik mis parkeersensoren)
Daarnaast is de auto erg gevoelig voor cuppen. Direct na aanschaf heb ik twee nieuwe banden gekocht ivm cuppen. De auto rijdt heerlijk. Hij is stevig maar niet hard.
Op de lange rit (1,5 uur plus), bieden de stoelen weinig lage ondersteuning. Deze auto heeft geen lendensteun en amper instelmogelijkheden (vooruit/achteruit, omhoog/omlaag, rugleuning). Ik mis kantelen en de lendensteun.
Het rijdt prettig en onthaastend. Je kunt opschieten, maar hier moet je niet teveel van verwachten. Het gillende ouwe wijf onder de motorkap zorgt vanzelf dat je anticiperender gaat rijden.
Ik gok dat ik nu nog één van de weinige particuliere bezitters ben. Echter kan ik het iedereen aanraden. Je rijdt een behoorlijk luxe auto met een prima uitstraling tegen lage running costs.
Wel is een ruimere auto ernaast aan te raden; wij houden de Saab 9000 als ruimtewonder erbij.
Vakantie
- 148.000 km
Zoals verwacht een probleemloze vakantie. Op en neer naar het Gardameer.
Het valt op dat, wanneer je vaste snelheid aan kan houden, ook op de autobahn de Lexus een fijne en stille auto is.
De "problemen" ontstaan wanneer je af moet remmen, en weer terug wil naar je kruissnelheid. Dan begint de motor weer te krijsen. Omdat het een vaststaand producteigenschap is, stoor je je er op een gegeven moment niet langer aan.
De top is begrensd op de teller 190 km/u, echte km's 180. Met een kruissnelheid van 160 km/u was het langdurig gemiddeld verbruik op 1.200km 7,6 liter op 100 km. Een ongelofelijk goede score als je het mij vraagt!
Met het langdurig rijden op hogere snelheid valt daarnaast de stabiliteit van de auto positief op. Hij gaat niet dwalen, je hoeft niet te corrigeren. Hij blijft als geheel solide aanvoelen.
Ondanks dat ik had verwacht lage rugpijn te krijgen, hebben de stoelen bewezen supercomfortabel lange afstanden aan te kunnen.
De auto heeft mij gedurende de bijna 3.000km zeer positief verrast. De geweldige audio, fijne stoelen maar ook de stoelverwarming zijn zeer prettige metgezellen op een lange reis.
Nadeel blijft, vooral op lange snelwegritten, dat er niet is gekozen om het knipperlicht automatisch drie keer te laten knipperen bij één aanraking... Voelt erg '90s aan.
Japanse degelijkheid
- 216.477 km
Er valt maar weinig af te geven op de Lexus. Het is een ongelofelijk betrouwbare en fijne metgezel. Ook voor de hogere jaarkilometers. Inmiddels heb ik de auto bijna 3 jaar en ben 80.000km verder. Omdat ik alleen maar snelwegkilometers maak, wordt de 15.000km oliebeurt overgeslagen. De 30.000km grote beurt wordt bij de Lexus-dealer Louwman uitgevoerd. Deze was 650 euro bij 180.000km en 450 euro bij 210.000km
Tot nu toe heb ik nog nooit een probleem of storing met de auto gehad. Ik heb nog nooit zo probleemloos gereden. De auto is nu 7 jaar oud en heeft meer dan 2 ton op de teller staan. Omdat je bij Lexus altijd een identieke leenauto meekrijgt, durf ik te zeggen dat mijn auto gewoon nog rijdt als een nieuwe.
Het is geen spannende, maar wel ongelofelijk goede auto. De runningcosts zijn belachelijk laag. Het langdurig gemiddelde verbruik over 80.000km is 5,9 liter. De onderhoudskosten zijn om te gillen.
De bandenslijtage lijkt welhaast onbestaande te zijn. Na 30.000km heb ik nog 6mm op mijn winterbande Nokian WR D4. Andere slijtageonderdelen zoals bv remschijven en remblokken zijn nog niet vervangen; bij anticiperend rijden rem je gewoon af op de elektromotor.
Alles meegerekend (onderhoud, afschrijving, brandstof en banden) kost deze auto 21 cent per kilometer.
Iedereen die op zoek is naar een goedkope maar luxere manier van vervoer in een C-segment zou ik de CT200h aanraden. Vooralsnog blijf ik er lekker in rondtuffen, ik kan me niet voorstellen welke andere auto ik zou kunnen rijden voor vergelijkbare kosten (of desnoods iets meer) zonder in te boeten op kwaliteit en betrouwbaarheid. Ik heb mezelf voorgenomen eerst de 3 ton aan te tippen, maar sluit niet uit dat dit een auto wordt die ik op minstens 5 ton wil rijden. Gewoon om te zien wat er gebeurt.
Minpunt? Ja... Dat er geen sporttourer van het formaat Auris station van is. De ruimte in de kofferbak blijft een dingetje met 2 kleine kinderen. Voor vakanties is dit nu opgelost met een dakkoffer van Mont Blanc (origineel Lexus).
Ingeruild
- 242.041 km
De Lexus is na bijna 4 jaar trouwe dienst en meer dan 100.000km ingeruild. Dit was by far de meest zorgeloze en goedkope ervaring die ik met een auto heb gehad.
Gemiddelde kosten: 22 cent per kilometer. Dat is compleet inclusief afschrijving. Spotgoedkoop!
Minpunten: te klein voor een C-segment. Als gezinsauto prima voor erbij. Dit is ook de belangrijkste reden van inruil. Het is allemaal net iets te krap met 2 kinderen.
Pluspunten: absurd betrouwbaar en hele lage running costs. Mooie uitstraling en heerlijk luxe en comfortabel.
Mijn auto staat nu te koop in het occasion circuit. Het is er één die je met een gerust hart kan aanschaffen, maar check wél even de airco op z'n werking en de aircopomp op bijgeluiden ;)
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.