Lancia Delta 1.4 T-Jet 150pk Platino (2009)
| Uitvoering | Delta 1.4 T-Jet 150pk Platino |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2019 |
| KM-stand bij aanschaf | 149.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
De Delta 3
Nog even wat neerpennen over de Delta 3.
Hiervoor altijd Delta 2 gereden en die heb ik nog steeds. Als dagelijkse auto ging dat even niet meer, dus moest er iets anders komen.
Enfin het werd een beige Platino met 150pk T-jet motor. De motor was een must, aangezien ik geen zin had ik de multi-air.
Wat kan ik erover zeggen? De looks is ieder voor zich. Ik vind het sjieke bak, met een zeer uitgesproken eigen karakter aka geen eenheidsworst. Je vindt het mooi, of verschrikkelijk.
Praktisch:
Ruime auto. Met de verschuifbare achterbank kan je achterin zitten als een koning, of juist kiezen voor meer bagageruimte. De bagageruimte is wellicht niet helemaal super bereikbaar ivm de vorm van de achterklep. De bank kan plat, maar helaas geen vlakke vloer.
De leren stoelen zitten op zich goed, ware het niet dat ze best glad zijn. In je campingsmoking is het wat lastiger om op je plek te blijven.
Praktisch minder handig designpunt: de voorbumper. Heeft wat veel overhang aan de voorzijde waar je wel rekening mee mag houden bij drempels en inritten.
Het rijgedrag:
De motor heeft voldoende power om lekker mee te komen. De bak schakelt prima. Al zie ik absoluut geen meerwaarde in een 6-bak ipv 5-bak. Het chassis is merkbaar stijver dan zijn voorganger, wat een pluspunt is. Maar dan: de ASR is middels een knop uit te zetten. De praktijk leert echter dat het absoluut niet helemaal uitgaat. Daar kwam ik achter toen mijn accu zwak werd en het dash in een kerstboom veranderde. Toen pas was echt alle rijhulp uit. Iets dat ik een groot nadeel vind van modernere auto's.
Onderhoud:
Het meest bizarre onderdeel van deze auto. Waar bij de vorige 2 generaties Delta HF de nokkenassen van peperkoek waren, had men besloten hier een versnellingsbak van peperkoek in te zetten. Ik hoorde een beginnend geluid van lagers die aan het overlijden waren. Op de brug verder geluisterd en kwam uit de bak. De mens die niets met auto's heeft, had waarschijnlijk niets gemerkt en gewoon doorgereden. Ik was er ruim op tijd bij. Niets bleek minder waar. Het kostte 2 bedrijven en 4x terugkomen om de bak gereviseerd te krijgen. Fijn weer die zogenaamde experts. Ik heb ook altijd geluk met zulke dingen.
Voor al het andere onderhoud ben je niet echt veel geld kwijt. Bij aanschaf de dbriem en alle vloeistoffen gedaan. Er is een keer een veer gebroken. Uiteindelijk rondom de veren vervangen, voor nieuwe schokbrekers er preventief op. Niet alle onderdelen zijn lekker makkelijk voorhanden. Crossreference met de Bravo kan daarbij helpen.
Je ziet ze op moment van schrijven met kmstanden van richting de 3 ton te koop staan. Dat betekent dat de motor betrouwbaar is en bij deze generatie het chassis niet snel wegroest.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

In Italiaanse en Franse sferen: deze fraaie occasions koop je voor €5.000 tot €10.000

Praktijkervaring Lancia Delta (2008-2015): klaar voor terugkeer?

Occasion koopadvies: Alfa Romeo Giulietta - Lancia Delta - Seat Leon

Lancia Delta 1.8 Di Turbo-jet Sportronic (2010)