Lancia Delta 1.4 T-Jet 150pk Oro (2009)
Uitvoering | Delta 1.4 T-Jet 150pk Oro |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Italiaanse schone
Na allerlei boeiende lease auto's (V90, Tesla3) en eerder een eigen wat saaie auto (Octavia) is het tijd om voor iets bijzonders te kiezen. Omdat de Lancia Delta in Nederland zeker geen succes is en was zijn de prijzen redelijk laag, Het merk bestaat inmiddels alleen nog in Italië met de Ypsilon.
De Delta is gebaseerd op een Fiat Bravo, maar met een 10 centimeter verlengde wielbasis. De levert extra beenruimte op die benut kan worden met een verschuifbare achterbank. De leuning kan eveneens versteld worden waardoor het best 'een business class' ambiance heeft. Uiteraard kost dit wel wat bagageruimte. De lange wielbasis past ook uitstekend bij deze luxe, comfortabele auto. Wat het rijden bijzonder maakt is dat je niet in de stoel zit maar op de stoel. Op een soort bolling zonder zijdelingse steun. Een gigantisch contrast met de oer-Delta die met groot succes werd ingezet in het Wereldkampioenschap Rally. Het leer in de auto is van Poltrona Frau. Een vermaard Italiaans merk dat alleen het beste in Italiaans design biedt waarbij hun geheime stappen leiden tot een product van ongekende kwaliteit (onder meer toegepast in interieurs van Ferrari, Maserati en Bugatti en dus ook van deze Lancia Delta).
Je merkt als dat ik voor deze auto gekozen heb omdat deze Italiaanse (voor mij) van een zeldzame schoonheid is en volop stijl ademt met haar subtiele vouwen, rondingen en details. Zelfs het dashboard is met het prachtige Poltrona Frau leder bekleed. Met dit design zou de Delta natuurlijk nooit een allemansvriend zijn. Dat velen mijn smaak en mening niet delen blijkt ook wel uit het feit dat er in totaal nog geen 1.500 exemplaren verkocht zijn tussen 2008 en 2014. De Lancia was een spectaculaire mislukking. Begin juni 2014 gooide Lancia het bijltje erbij neer omdat Fiat-baas Sergio Marchionne geen toekomst meer zag in het merk. Dat maakt de auto voor mij extra bijzonder en en de lage verkoopaantallen maakt haar van zelf exclusiever. Onbekend maakt onbemind, onbemind betekent minder restwaarde. Of zal het een klassieker worden?
Als we de Italiaanse schone van buiten van dichtbij bekijken is het een designfeestje. De eigenzinnige grille heeft de vorm van het logo, het ‘Delta’-logo dat zelfs terugkomt in de knipperlichten, de prachtige achterlichten van de Thesis en bovenal het dak. De rand van het dak en de C-stijl namelijk raken elkaar nét niet waardoor het net is alsof het dak zweeft. Al bekroning heeft Lancia op die plek een klein logootje gemonteerd.
De Delta is positief onderscheidend ten opzichte van zijn concurrentie door zijn luxe, comfort en ruimte en de betrouwbaarheid. Wat? Ja, volgens de ANWB zijn er heel weinig storingen bekend en is het een beetje jammer dat niet meer mensen weten hoe goed en hoe fijn deze Delta’s in het gebruik zijn. Negatief onderscheidend zijn de niet altijd even keurige afwerking, de stoelen die mooier zijn om naar te kijken dan om op te zitten. De rij-eigenschappen zijn doorsnee wat mij betreft. Het verbruik is sterk afhankelijk van de rechtervoet. Omdat de auto niet uitnodigt tot sportief rijden haal ik tot nu toe 1:18. Maar zoals eerder aangegeven ben ik gezwicht voor de schoonheid. Dit combineer ik met de wetenschap van de hoge betrouwbaarheid en het grote praktische nut door de ruimte in de auto. Ik vind het nu ook leuk om in een auto te rijden die je niet vaak tegenkomt.