Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV 100pk DynamicPlusLine (2023)

Kia Stonic
Kia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia StonicKia Stonic

UitvoeringStonic 1.0 T-GDi MHEV 100pk DynamicPlusLine
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

Nieuwe auto

Als opvolger van de Peugeot 208 (2021) gekozen voor een Kia Stonic.
Een nieuwe 208 zou een stuk duurder worden voor hetzelfde model, en uiteindelijk was er een goede deal via een aanbieding van de ANWB.
Het is weliswaar wederom duurder geworden, maar dat blijf je toch houden.
Een goedkopere auto in de private lease is er amper nog te krijgen, een 108 is niet meer te krijgen en een Picanto is bijna net zo duur als de Stonic.

Ik vond de 208 helemaal geen fijne auto om te rijden.
Dat rare stuurtje, hij reed als een vrachtwagen. Elke keer een soort afblaas geluid van de turbo, er zat naar mijn idee weinig vaart in, hij schakelde moeilijk, ik vond het maar niks. Het model was wel leuk. Maar nu na 3 x een Peugeot 208 gehad te hebben, is het zo wel goed geweest.

We hadden toch al iets met Kia en eerlijk gezegd vond ik zo'n Stonic wel een leuk model.

Deze keer ben ik wel zelf gaan proefrijden, maar bleek dat zo'n Stonic toch een vlotte auto is, een beetje vrolijk zelfs, niet zo serieus.

Het model staat een beetje hoger op zijn wielen, maar al met al vind ik hem best een sportieve uitstraling hebben.

Nu hebben we de Dynamic Plus uitvoering, dat is eigenlijk de meest luxe uitvoering op de GT-line na, die eigenlijk alleen wat ander bumper werk heeft, de rest is gewoon hetzelfde.

Dit is de 100 pk uitvoering. Het viel me meteen op hoe vlot de auto is. Je rijd er ook makkelijk mee weg terwijl het in de Peugeot "zoeken was".
Hij trekt vlot op, met een ietwat merkbare "turbo lag", maar niet hinderlijk.

Van binnen is het iets meer hard plastic, maar de delen die je aanraakt zijn wel gewoon zacht.
Alles is vanbinnen ook net wat ruimer; en je hebt tenminste een normaal dashboard. Die 3D cockpit van de Peugeot dat vond ik helemaal niks.

Je kan er lekker vlot mee rijden, is redelijk comfortabel, niet stoterig, heeft niet per se sportieve asperaties, maar het is in principe precies goed. Mijn ervaring is dat nieuwe auto's altijd zo stug en stoterig zijn, dat is bij deze niet.

Ik geloof dat de Stonic binnenkort uit productie gaat, wat eigenlijk jammer is. Ik denk dat het model best nog wat langer door kan, het oogt wat mij betreft niet ouderwets, en zowel jong als oud zou er mee kunnen rijden, afhankelijk van de kleur.
Wij hebben een fel blauwe dus dat is automatisch al lekker vlot, in het zwart of grijs dan oogt het allemaal wat bedaagder, de kleur maakt veel uit.

Er prijkt een mooie vrij grote ronde uitlaatpijp uit de achterbumper, er zit een spoilertje op en mooie vrij grote lichtmetalen wielen voor het model auto, ik vind het prima zo.

Lekker strak

Inmiddels staan hier ook wat meer kilometers op.
Elke keer als ik er in rijd, dan denk ik toch, wat een fijne auto het eigenlijk is.
Voor een vrij simpele auto, is het ding gewoon weg snel. Het sturen gaat ook lekker precies en geeft ook veel gevoel. De versnellingsbak die schakelt ook gewoon prima, een beetje een klik-klak versnellingsbak. Ook lekker bijterig in de remmen.
Verder werkt alles ook gewoon prima. Alles zit eenvoudig in elkaar. Navigatie is bijvoorbeeld best eenvoudig, maar werkt gewoon goed. Het geluid uit de speakers, is ook gewoon prima te noemen. Ik gebruik altijd Apple CarPlay, en ook dat, werkt gewoon prima. Ook is ie vrij zuinig, 1:20 is makkelijk haalbaar. Niet tegen mijn vrouw vertellen, maar qua topsnelheid gaat ie er toch aardig vandoor, ik denk dat tegen de 200 (op de teller) mogelijk is. Hij trekt ook lekker vlot door.
Het zal vast geen circuit auto zijn, maar al met al, klopt het plaatje wel gewoon.

PRIVATE LEASE Kia Stonic