Kia Rio 1.2 CVVT Super Pack (2012)

Kia Rio 1.2 CVVT Super Pack (2012)

UitvoeringRio 1.2 CVVT Super Pack
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Eerste ervaringen

• 120 km

Na jarenlang diverse lease Ford Mondeo's te hebben gereden was ik toe aan een prive auto.
Aangezien de (prive)autokosten van een Mondeo nogal hoog zijn ben ik alternatieven gaan zoeken.
In eerste instantie viel mijn keuze op een Toyota Prius, bouwjaar 2009 (nieuw model 1800cc). Deze heb ik ruim 1 jaar gereden.
Op zich een prima comfortabele auto, lekker goedkoop qua verbruik (1:20) maar overgaan naar een nieuw model vind ik veel te duur.
De verwachting is dat de autokosten de komende jaren alleen maar zullen stijgen, dus ik was op zoek naar een alternatief.
Mijn keuze is gevallen op een Kia Rio, ik vind deze bijzonder fraai er uit zien en gezien de positieve ervaringen van andere berijders en 7 jaar garantie leek mij dat een goede keuze.
Mijn keuze was een Rio 1.25 CVVT met Super Pack.
Afgelopen maandag 26 nov 2012 is deze auto aan mij geleverd door Autoromme in Roosendaal.
Deze aflevering verliep uiterst correct maar bij het wegrijden viel het me op dat het niet warm werd in de auto.
Dinsdagochtend reed ik al vroeg weg maar het bleef ijskoud in de auto, dus dinsdagmiddag ben ik tegelijk teruggereden naar de dealer.
De auto moest daar blijven en deze kon ik na enkele uren weer ophalen, gelukkig het werd wat warmer in de auto.
Woensdag tijdens mijn eerste rit was het het weer koud in de auto, ik voelde wel dat de verwarming "iets" deed maar het was niet warm te krijgen in de auto.
Dus woensdagmiddag weer terug naar de dealer.
Vrijdagochtend kon ik de auto weer ophalen, het bleek dat er een temperatuur-sensor defect was.
Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat deze auto door de eind-controle van Kia is gekomen en tevens door de afleverings-controle?
Niets ten nadele van Kia Autoromme in Roosendaal, ik werd steeds uiterst correct behandeld, men vond het ook ontzettend vervelend.
Alleen mijn vertrouwen in deze auto is tegelijk bij de start al niet hoog te noemen, termeer daar deze uitvoering een groot nadeel heeft. (Super Pack met Climat-control)
Het automatische ontwasemsysteem lijkt een eigen leven te leiden, tijdens een rit als de auto op temperatuur is komt dit ontwasemingsysteem in werking, schakelt de airco in terwijl ik dit niet wil.
Dit is softwarematig te overbruggen met bepaalde toetsen in te drukken maar dat kan je tijdens het rijden wel vergeten!
Dit vind ik een zeer groot nadeel, ik wil dit zelf bepalen.
Uiteraard heb ik dit met de dealer besproken, dit probleem blijkt bij Kia Nederland bekent te zijn. Of er iets aan kan gebeuren is nog maar de vraag.
Verder zijn de rijeigenschappen van de auto prima te noemen, geen strepentrekker maar een prettige stille motor, prima schakelverhoudingen, schakelt en stuurt lekker licht.
Al met al ben ik (nog) even niet zo blij met de kia Rio.
Ik hoop meer vertrouwen in deze Kia te kunnen krijgen en hoop dat het probleem met de automatische voorruitontwaseming wordt opgelost.
Ik blijf mijn ervaringen hier vermelden.

Wat een ellende!

Inmiddels 4 maanden in de Kia Rio gereden, ik moet zeggen dat de rij-eigenschappen van deze Kia Rio prima zijn.
Behalve....de verwarming...opnieuw is de verwarming uitgevallen.
De vorige week in de ochtend was het weer erg koud in de auto, dus onmiddellijk weer de garage gebeld.
Dat is inmiddels 4 dagen geleden en de auto staat er nog steeds. (inmiddels heeft de auto totaal al 8 dagen in de garage gestaan)
Nu blijkt het waarschijnlijk weer aan het bedieningspaneel te liggen, deze wordt vervangen.
Inmiddels is dus het kachel-probleem vanaf dag 1 nog steeds aanwezig!
Uiteraard heb ik mijn ongenoegen geuit naar de Dealer, deze denkt dat alles opgelost gaat worden.
Het vertrouwen in deze Kia heb ik niet meer en heb dan ook gevraagd om een "regeling" te treffen.
Mijn keuze was een nieuwe auto dus voor betrouwbaarheid en dat heb ik helaas niet.
Of ik met deze Kia Rio door blijf rijden weet ik nog niet, of ik vertrouwen heb ik Kia zullen ze moeten bewijzen.
Ik blijf mijn ervaringen hier vermelden!

Inmiddels 10.000 km

Ja het is er toch van gekomen, inmiddels 10.000 km met deze auto gereden.
De kachelproblemen zijn niet meer opgetreden, maar met 30 graden op dit moment gebruik je die ook niet...
Ondanks alles ben ik niet tevreden, zowel wat betreft de auto als de dealer.
Gezien de problemen die ik in het begin gehad heb is mijn vertrouwen in deze auto gewoon weg.
Dit heb ik uiteraard besproken met de dealer (Romme in Roosendaal) en ik had gehoopt enige coulance te krijgen maar dat blijkt niet zo te zijn.
(ondanks de overlast, het vele heen en weer rijden etc, feit blijft dat er op het afleveringsformulier afgevinkt is dat de verwarming gecontroleerd is)
Als ik opnieuw een Kia Rio wil moet ik de volledige prijs betalen, inclusief alle bijkomende kosten.
Natuurlijk ga ik daar niet op in.
Men had nog een demo ProCeed staan, die 18.000 km had gereden en natuurlijk ouder was.
Daar zou ik eventueel mee kunnen ruilen.
Als ik naar de dagwaarde kijk blijkt die auto ongeveer €1750,- minder waard te zijn.
Dus dat is ook niet interessant.
Afgesproken is dat als er een gelijkwaardige Kia Rio binnenkomt men mij alsnog zou benaderen.
Ik hoor helemaal niet meer...
Het ziet er naar uit dat ik voorlopig met deze auto ga doorrijden, maar nogmaals zonder vertrouwen.
We zijn met deze auto naar Frankrijk geweest, dus hebben nu wat meer km gemaakt boven de 100 km/uur.
Wat me bij hogere snelheden opvalt is dat de auto zeer zijwind-gevoelig is, bij 130 km/uur "zwabbert" de auto over de weg.
Ligt dit aan de banden of hebben alle Rio's dit?
Wel blijft het vrij rustig in het interieur.
Het euvel van de automatische voorruit ontwaseming is ook niet opgelost.
In de zomer speelt dit natuurlijk minder maar in de winter vind ik dit een groot nadeel.
Kortom, als deze auto aan vervanging toe is (dat zal nog wel even duren) denk ik niet dat de volgende weer een Kia wordt. (ondanks de 7 jaar garantie waar men volop mee adverteert)

6,5