Kia Niro 1.6 GDi PHEV DynamicPlusLine (2024) #2
autoreview

Signalement
Uitvoering | Niro 1.6 GDi PHEV DynamicPlusLine |
---|---|
Versnellingen | 6, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
KM-stand laatst | 12.000 km |
Lekker trekpaard
- 12.000 km
Na vijftien maanden wachten werd onze Niro geleverd. De laatste maanden waren spannend omdat met een specificatiewijziging t.b.v. een iets lagere uitstoot het maximum aanhangergewicht van 1300kg naar 1000kg werd gereduceerd. Bij ons ging het nog net goed. In Korea heeft men kennelijk geen idee van Hollanders die met een witte doos achter de onder caravanners populaire Niro op vakantie gaan.
Wij reisden met onze Biod 420, beladen ongeveer 1200kg, naar de Provence. Een PHEV met een caravan noopt tot oplettendheid. De auto start altijd in de elektrische modus (EV). Wil je de accu sparen dan moet er na iedere stop aan gedacht worden over te schakelen naar de hybride modus (HEV). Rijdend in de sportmudus wordt de accu wat beter bijgeladen, vooral als er handmatig naar een lagere versnelling wordt teruggschakeld. Helaas schakelt de automaat vaak snel weer op.
Met onze extreem gestroomlijnde Biod is het op weg van Luik naar Luxemburg makkelijk om de accu half vol te houden. Op de Route du Soleil van Lyon naar het zuiden is dit lastiger. Op de vaak vlakke weg maakt de automaat het handmatig terugschakelen meestal snel ongedaan. Evengoed is er altijd voldoende elektrische energie voorhanden om vlot de weg op te rijden of een vrachtauto in te halen.
Hoe het is om met de combinatie bijvoorbeeld de Simplonpas te beklimmen weet ik niet. Wel weet ik uit ervaring met auto's met een bescheiden vermogen dat het ook zonder elektrische ondersteuning mogelijk moet zijn.
Een aardige ervaring hadden we, zonder caravan, op de Mont-Ventoux. Bovenop de 1920 meter hoge berg daalden we met een lege accu af naar Malauscène. Beneden aangekomen was er weer een saldo van 40km op het dashboard te lezen.
Qua rijeigenschappen is de Niro dik in orde. De caravan volgt de anderhalve ton wegende trekker zeer gewillig, mede doordat een flinke kogeldruk (max. 100kg) is toegestaan. Wij houden het op zo'n 75kg. In een afdaling is zelden het rempedaal nodig. In de EV-en HEV-modus kan de snelheid altijd voldoende beperkt worden door regeneratief remmen. De accu wordt dan zienderogen bijgeladen.
De rijhulpen waarvan de Dynamic-Plus-Line uitvoering is voorzien worden slechts gedeeltelijk uitgeschakeld als er iets aan de haak hangt. Vooral de cruise control die de auto automatisch afstand laat houden is op de snelweg comfortabel.
En dan het verbruik: Onze vorige auto, een Peugeot 2008 met een 1200cc driecilinder van 110pk, deed met de Biod 13 tot 14 km met een liter. De 250kg zwaardere Niro PHEV deed minimaal 15km met een liter benzine, terwijl er onderweg geen laadpalen zijn bezocht. Netjes dus!
O ja, nu het wat wintert is stoel- en stuurverwarming echt lekker. Het schuif- kanteldak draagt 's-zomers flink bij aan een prettige reiservaring.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Kia Niro
Had je deze auto's al gezien?
Lees ook
Goedkoop zijn ze niet meer, wel hybride: Dacia Duster vs Kia Niro - Vergelijkende Test
Dit zijn de beste hybride auto’s tot 35.000 euro
Praktijkervaring Kia (e-)Niro: hoe goed is de tweede generatie?
Kia Niro Hybrid - Afscheid duurtest
Kia Niro Hybrid - Welkom Duurtest
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (9)
Reageren
Wat kunt u hierover zeggen?


Wij hebben met de combinatie afdalingen in Noorwegen gehad, waar we eenmaal beneden vooral even de remmen van de caravan moesten koelen. De auto had nergens last van.

Verder heeft de uitstoot niks met het trekgewicht te maken.
Niet iedere niro wordt tenslotte een trekker.
Enige wat enigzins invloed heeft op de uitstoot zijn af fabriek accessoires zoals een trekhaak of grotere wielen.



De accu volhouden lukt dan wel, maar dan moet je in de sportstand 90 (op GPS) rijden, waarbij je afwisselend in zijn 4 (om te laden) en zijn 5 (om weer te ontladen) rijdt. Zet je de CC op 100 (op het display, dus 96 GPS) dan loopt de accu zelfs in zijn 4 langzaam leeg.
Als je de auto in de automatische stand laat staan is de accu sowieso na 20km leeg, want dan rijdt de combinatie continu in zijn 6.
Het is heel jammer dat het trekgewicht terug gegaan is naar 1000 kg. Dat maakt dat de volgende auto zeker geen Niro meer kan zijn.

Verbruik Davos – Davos over 132km en 2 keer Fluëlapass (met zelfde % batterij in Davos) bereken ik een verbruik van 4.54 LphKm of 22 kmpL. De mediaan waarden van die trips huis – huis: 1838Km en 76,8L voor 4,3LphKm of 23,2KmpL (na aftrek 58 Km elektrisch).

Een vraag of een opmerking? Laat het ons weten met een reactie.