Kia EV6 77.4kWh Plus Advanced (2023)
Uitvoering | EV6 77.4kWh Plus Advanced |
Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
Rijdt formidabel maar bereik…..
In maart 2023 werd mijn Kia EV6 afgeleverd, ruim 7 maanden na verwachte leverdatum, dit mocht de pret niet drukken want eindelijk elektrisch en dat met volgens de dealer een praktijk range van tussen de 400 en 450 km afhankelijk van het weer.
Bij de dealer mijn rijgedrag uitgesproken en aan de hand daarvan is de keuze op deze mooie auto gevallen.
Ik rijd gemiddeld 40.000 km per jaar waarvan ook regelmatig grotere afstanden naar het buitenland.
De eerste kilometers is het even wennen maar al snel ervoor gekozen met maximale weerstand te rijden i-pedal dit rijd heerlijk, zelden tot nooit remmen en alle snelweg kilometers op de cruise control.
Mijn rijstijl is vlot, 110 waar 100 mag en in de avond 130 waar dit toegestaan is.
Maar het bereik….. wat een domper, na enkele weken reeds terug naar de dealer om hier navraag naar te doen, destijds werd gezegd dat een gemiddelde over 20 ritten berekend wordt.
Eenmalig bereik 430 km gezien bij 100% volladen daarna wordt dit heel snel heel veel minder.
Na een jaar komt de praktijk in Nederland neer op een bereik van maximaal 300-350 km bij een 100% opgeladen accu.
Ga je dan in Duitsland rijden cruise control 150 km/h dan is ca 200 km het maximaal haalbare.
Dit komt erop neer dat naar het buitenland je gedwongen wordt langzamer te rijden dan dat je eigenlijk wilt, tevens betekend dit in praktijk elke 1,5 a 2 uur laden.
De laatste buitenland rit ca 850 km heen koste daardoor ca 10 uur (laden bij een warme auto kost ca 35 minuten naar 80%)
Dezelfde rit werd gelijktijdig door een kennis van mij gereden en die deed dit in 6,5 uur. Totaal tijd om te laden ca 2,5 uur kwijt en rustiger rijden om nog enigszins bereik te hebben.
Nu na ruim een jaar de auto in mijn bezit te hebben is de frustratie hierover helaas dermate hoog dat er volgende week een proefrit in een hybride gemaakt gaat worden.
Als aanvulling op de reacties, De rit naar Duitsland als beschreven is een voorbeeld.
Bij normaal gebruik in Nederland komt de range in de winter op 300 en bij temperaturen boven de 15 graden op ca 350 uit, Zoals reeds duidelijk vermeld ik rijd op de acc met lane assist (werkt perfect) met zodra het kan de airco uit omdat dit ook in verbruik scheelt.
Het jammere aan het hele verhaal is dat je een heerlijke rijdeursauto hebt die uitnodigt om over de wegen te zoenen, de opties zoals vooraf via de app je auto verwarmen in de winter, voorverwarmen van de accu werkt goed, de stoelventilatie en stoelverwarming top.
Alleen bij elke optie die je gebruikt zie je de range afnemen, opvallend ook hoeveel ev's dan ook met hun verlichting uit rijden, maar ook dat scheelt gewoon ca 10 km range dus dat begrijp ik.
Het verhaal achter de EV in het algemeen is dat de verkopers en advertenties het doen voorkomen alsof het hetzelfde is als rijden met een brandstof auto en feit is dat dit niet zo is.
Het comfort, de afwerking, de opties en het rijgedrag is subliem en dat is ook de reden dat ik toch nog een jaar heb genoten van deze auto.
Rijd je voornamelijk in Nederland en zeker niet al te veel snelweg kilometers dan is deze auto super en zal je op vele punten verbazen.
Ben je een kilometer vreter rijdt je vaak lange stukken en vind je het fijner om met het verkeer mee te rijden dan met 90 op de rechterbaan te blijven hangen, wacht dan nog enkele jaren met het aanschaffen van een EV tot de range echt vergelijkbaar wordt met een conventionele brandstofmotor.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
PRIVATE LEASE Kia EV6

Kia EV6 77.4kWh GT-Line - 20 inch LM velgen - 360 graden camera - Elektr. stoelen - Elektr. schuifdak - Fabrieksgarantie tot december 2029
- 2022

Kia EV6 77,4kWh 229pk RWD GT-Line | Schuif/Kanteldak | Stoelkoeling | Stoel/Stuurwielverwarming | 360 Camera | Memory |
- 2021

Kia EV6 GT AWD 77.4 kWh 585PK panorama|trekhaak|leer|hud|acc|cam|lmv21