Kia EV6 77.4kWh Plus (2021) #6
| Jaar van aanschaf | 2023 |
| KM-stand bij aanschaf | 39.000 km |
| KM-stand laatst | 39.000 km |
Kia EV6 - mixed feelings
Na een hybride Nio dacht ik vol (duurzame) overtuiging in te stappen in de EV. Gezien de grootte van het gezin moest het categorie Enyaq, ID4/5, Ioniq 5, Kia EV6, Tesla Model X/Y zijn. Alle grote EV's van chinese afkomst of VAG concern vielen af door oa te duur of langzaam snelladen. Prijzen waren best hoog in die tijd en demo modellen eo 1-2 jaar oude exemplaren dun gezaaid. Een Model X als te kostbaar geacht gezien die al 5 jaar oud zou zijn, veel verhalen over problemen en geen garantie op batterij bij aanschaf. De Ioniq 5 viel af; sprak me niet aan. Nog even proefgereden in de nieuwe eNiro, echter daar zat ik steeds met mijn rechterknie tegen de middenconsole aan, dus door naar de EV6. Na proefrijden eigenlijk wel direct verkocht: wat reed dat fijn en wat is die auto stil aan boord.
Toen internet op om een geschikt exemplaar te vinden met mijn wensen; uiteindelijk vond ik een mooie in gravity blue metallic, Plus Advanced uitvoering (uit Spanje) wat feitelijk bijna een GT uitvoering is op 20 inch lichtmetaal.
Gekocht bij een Kia dealer met 12mnd Bovag garantie en daarbovenop dus eerst 7 en inmiddels 10 jaar garantie. Dat voelt goed t.a.v. evt. batterij problemen.
Pluspunten:
- De auto heeft een speels RWD karakter, heerlijk vlot in het dagelijks verkeer, one pedal drive is fantastisch,
- Verbruik is okay en is rond de 19kWh/100km (50-50 tav stads- en snelwegkilometers).
- Overzichtelijkheid valt me alles mee (relatief korte neus; hoge achterkant) maar ik heb ook het 360° camerasysteem.
- Voorwarming (auto, stuur en stoelen) is echt ontzettend fijn in koude dagen, net als de koelingsmogelijkheid op warme dagen.
- Comfort van de stoelen is goed; elektrisch is de stoel verstelbaar naar wens incl lendesteun en ik sta na een lange rit van een paar uur nog fris uit de auto.
- Headup display is een leuke gimmick; echt nodig is die niet maar het biedt gemak want je hoeft niet meer naar je dashboard te kijken.
- Adaptieve cruise control is een heel prettige en nuttige functie op de snelweg, zeker in de file.
- Over de air updates van de auto (incl navigatie) werkt goed.
- Kids zijn erg blij met de vele USB oplaadpunten en de 220volt stopcontact bij de achterbank
- Apple carplay werkt goed
- De EV6 laadt echt snel op bij de snelladers, waarbij we tijdens zomervakantie telkens binnen 20minuten weer op pad waren met een 80% volle accu
Zover de positieve punten, want er zijn ook een aantal minpunten:
- Stoelzitting te kort voor lange Europeaan (ikzelf ben 1.90m)
- Ontzettend irritante assistentie alarmen, bv ingrijpen van lane keeping die je meer links dan midden op de weg dirigeert en/of het stuur los alarm terwijl je het stuur helemaal niet los hebt of bij achteruitrijden ziet de auto ergens iets/iemand en grijpt in met noodrem terwijl die persoon op de stoep aan de overkant van de weg loopt en sta je midden op de weg stil
- Adaptieve cruise control ziet regelmatig iets waardoor die snelheid mindert terwijl er niet direct iets is (lijkt erg gevoelig afgesteld oid)
- Bandenvreter, vooral de achterbanden en dan ben ik helemaal geen scheurder maar in 2 jaar tijd nu 2 nieuwe sets achterbanden en 1 set voorbanden nodig gehad bij 22.000km/jaar rijden (1 20 inch kwaliteitsband kost 220 euro)
- reparatiegevoeligheid van elektronische onderdelen: de auto heeft me nu 3 keer laten staan wat ik nog nooit gehad heb met mijn eerdere auto's. 1 keer in buitenland op vakantie de kleine accu 'op' (bekend EV6 probleem) die dus als startaccu wordt gebruikt waardoor je die altijd nodig hebt om de grote accu te ' starten'. Nadien accustarter in de auto gelegd maar gelukkig nog niet hoeven gebruiken. Volgend probleem was een onverklaard gedrag van het stuurwiel dat zijn eigen leven ging leiden bij bepaalde stand; daarvoor is gehele stuurhuis (onder garantie) vervangen en probleem heeft zich vooralsnog niet meer voorgedaan. Meest recente probleem was een defecte omvormer (schijnt bekend probleem te zijn) waardoor ik de auto met lege accu niet meer kon gebruiken; deze is onder garantie vervangen
- plastic interieur is krasgevoelig
- irritant dat het batterijvoorverwarmingssysteem alleen werkt als je in de navigatie van de Kia een laadstation als bestemming selecteert (je kan ook een reis plannen en de auto een laadstation uitzoeken, dan doet die het ook, echter dan heb je niks te zeggen over wat voor laadstation dat is). En wil je echt snel laden want dat kan die, dan moet de batterij voorverwarmd zijn.
Een ander belangrijk minpunt geldt voor lange achterpassagiers (mijn oudste zoon is inmiddels bijna 1.90m) waarbij de lage zithoogte van de achterbank i.c.m. hoge bodem voor een onprettige zithouding zorgt met name bij lange ritten. Nu gedeeltelijk opgelost door een extra zitkussen maar dat biedt volgens zoon maar matige verbetering.
Ook de bagageruimte is voor een reis met 5 personen zeker niet ruim en hebben elk jaar bij vakantie de dakkoffer nodig. Gelukkig zijn er speciale dakdragers want de EV6 heeft geen dakrails.
Nog wel het meest schokkend is de enorme afschrijving die de EV6 heeft; in mijn bezit schrijft de auto 11k per jaar af!!! Over zijn hele leven is dat op dit moment 56% over 4 jaar. Dat is echt een serieus probleem; ik had rekening gehouden met een verhoogde afschrijving gezien het segment waarin de EV6 opereert, maar toch echt niet in deze orde.
Ooh ja, nog een positief punt: de auto trekt met speels gemak aanhangers ed; oppassen geblazen want je rijdt zo te hard; verbruik stijgt dan naar 25-27kWh/100km, afhankelijk van wat je achter je meezuilt.
Kortom, de EV6 is vooral voor de voor- en kleinere passagiers een heerlijke reisauto (inmiddels staat er >90.000km op de teller), echter de afschrijving en mankementen maken wel dat ik op dit moment de auto liever kwijt dan rijk ben; alleen ben ik dan enorm veel geld kwijt
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Kia EV6 58kWh Air (SOH 94%) - Navigatie - Camera - Stoel- en stuurverwarming - Fabrieksgarantie tot 06-2029
- 2022

Kia EV6 Air 58 kWh All Season Banden, Dealeronderhouden, Stoel/Stuurverwarming, Apple Carplay/Android Auto, Enz...
- 2022

Kia EV6 GT-Line 77.4 Kwh SOH 100% Pano HUD-AR Meridian Camera Warmtepomp
- 2021

Populaire EV's Tesla Model Y, Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 als occasion richting €25.000

'Te vroeg om na verhoging MRB al conclusies te trekken over tweedehands EV-markt'

Zo ver komt de Kia EV6 77,4 kWh in de praktijk

Kia EV6 - 2021 - 121.000 km - Accudegradatietest