Kia EV6 58kWh Air (2022)
autoreview
Signalement
Uitvoering | EV6 58kWh Air |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2022 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
KM-stand bij aanschaf | 12 km |
KM-stand laatst | 16.375 km |
Keuze auto en aflevering
- 81 km
Na ruim 5 jaar en 160000 km in volle tevredenheid een Volkswagen Golf Variant 1.0 TSI (zie andere review) gereden te hebben gaan we nu de uitdaging naar EV rijden aan.
Opties/keuzes waar we mee zochten:
* 100% EV, verwachte reiskosten zal hier door >2500 euro per jaar afnemen (op basis van 32000 km per jaar)
* Ruime auto ivm jong gezin
* Catalogusprijs onder 45k euro ivm particuliere koop en SEPP regeling (2022: 3350 euro)
* Goede laad capaciteiten, voornamelijk DC voor langere afstanden
* Bereik minimaal 240 km verwacht over 5 jaar tijd in de winter
* Adaptieve cruise control
* Automaat
* Automatisch dimmende binnenspiegel
* Climate control
* LED verlichting rondom
* Privacy glass
* Parkeer sensoren, voor en achter
* Regeneratief remsysteem
* Stoelverwarming, ivm besparing verwarming energie in de winter
* Stuurwiel verwarming, ivm besparing verwarming energie in de winter
* Trekhaak, minimaal 750 kg
Na diverse berekeningen, offertes van verschillende merken en typen. Viel de keuze toch op een Koreaanse EV auto. Volvo, VAG alles viel af ivm ontbreken van diverse opties, laad capaciteiten en/of prijs.
De strijd ging uiteindelijk tussen Hyundai Ioniq 5 en de Kia EV6. De Hyudai Ioniq 5 kwam met onze opties boven de 45k euro en viel daardoor uiteindelijk af. Aangezien in de Kia EV6 air al onze keuzes zaten is het deze geworden.
Specificaties en genomen opties:
* Kia EV6 air 58kWh, standaard metallic kleur Runway Red. 11 kW AC lader 180 kW DC lader
* Trekhaak, ivm kleine aanhangers (bagage, vouwwagen, motor, boedelbak oid)
* Warmte pomp, ivm besparing verwarming energie in de winter
Hiermee tikte hij net niet de 45k euro aan :)
Mid-januari besteld en nu 5 maanden later is hij afgeleverd.
Nu op naar de praktijk en ervaringen (wordt vervolgd)
Eerste ervaringen
- 1.551 km
Zoals beloofd wordt het nu tijd voor een korte update voor de eerste ervaringen met de auto.
Prestatie:
Zeer goed, met zijn 125kW en 350 Nm kan de auto redelijk snel optrekken en versnellen. Ieder geval sneller dan vorige auto. De snelheid wordt mooi lineair opgebouwd.
Bochten kan je snel pakken, wel voel je in vergelijking vorige auto meer het gewicht en schuif je over je zitting. Maar het vertrouwen geeft de auto hierin wel.
Comfort:
De auto is een stille reisgenoot. Op snelweg hoor je heel licht wind en banden. In de stad hoor je meer het typische elektrische geluid (moet men wel radio uitzetten en/of ramen open zetten). Hij is zeker stiller dan onze vorige auto.
Zittingen zijn goed verstelbaar en zitten goed, echter mis ik de zijdelingse steun van sportstoelen. Zodat men in bochten wat beter op zijn plek gehouden wordt.
Voor klimatiseren ik wil niet anders meer, wat een super genot om in een auto te komen welke een aangename binnen temperatuur heeft.
Automaat en adoptieve cruise control een werkelijk genot. Super fijn om dagelijkse kilometers mee te maken. Toch zou ik willen dat je afstand nog iets korter kan zetten nu duiken er wel eens auto's tussen zodat de auto abrupt afremt. In eco stand versnelt de auto dan wel langzamer terug naar ingestelde snelheid dan in normaal of sport stand.
Autonome rijbaanvolgassistentie/snelwegassistentie/actieve rijbaanassistentie, ben ik nog niet over uit wat ik er van vind. Ik gebruik het wel. Maar het lijkt niet helemaal in het midden van de rijstook te rijden. Ook moet je de gehele tijd licht naar een kant sturen anders begint de auto te piepen dat je het stuur moet vast houden. Zal denk ik kwestie van gewenning worden/zijn.
Regeneratief rijden of te wel "one pedal drive", dit is de oplossing wat superfijn zeg. Je hoeft nagenoeg je rem niet meer te gebruiken. Wel even wennen wat de vertraging is. Zodat je goed kan anticiperen op het verkeer.
Jammer dat je telkens bij starten auto of na/in achteruitstand dit weer op maximaal moet zetten ipv standje 3. Maximaal is nodig zodat de auto helemaal tot stil stand komt. In stand 3 blijft hij zachtjes rollen. Even uitzoeken/vragen of dit anders kan.
Het lijkt wel of de parkeer sensoren het alleen doen als je auto eerst in zijn achteruit heb gezet. Dit is wel even wennen. Zou fijn zijn als ze onder 15km/u actief zijn. Voorals men in nauwe ruimte/bochten (parkeerplaatsen/garages) moet sturen en vooruit aankomt. Dit dient wat nader onderzoek.
Het is weer een genot om een achteruitrijd camera te hebben. Die heb ik wel op een paar auto's stiekem gemist. Vooral voor aanhanger aankoppelen of in een krappe plek parkeren ideaal.
De vering is goed en comfortabel zowel in de bebouwde kom als er buiten. Het valt me op dat ik niet zoals vorige auto met de neus over de drempels schraap, dus dat is super. Echt slecht weg dek nog niet gereden dus ben benieuwd.
Bediening:
Stuurwiel bediening altijd een genot gevonden en eigenlijk wel een must voor de veiligheid. Telefoon, radio, cruise control goed te bedienen.
Na het analoge tijd perk nu een digitaal scherm voor je neus. De weergave is wel wennen, maar in feite met de stuur bediening en getoonde informatie kom je niets te kort. Veranderd ook als men de mode van de auto veranderd.
Het touch screen zit eigenlijk iets te ver weg om goed te kunnen bedienen. Het systeem is overzichtelijk, snel, logisch en makkelijk te bedienen. Je ziet er ook al wel de bekende vette vingers op.
Het switchen voor dag en nacht modus kan alleen op tijd instellen en/of vaste modus. In tunnels doet ie dat modus op basis van licht sensor dit zou ik altijd op basis van licht sensor willen. Eens uitzoeken of dat kan en hoe dat moet.
Ondanks standaard radio systeem en niet Meridian Premium Sound Systeem, prima kwaliteit van muziek/carkit.
Jammer dat Apple Carplay of Android Auto alleen maar met een kabel werkt. Overigens gebruik ik het nog niet veel.
Voor de rest fijne/goede/solide bediening van alle overige functies op plekken waar je ze verwacht.
Nadeel is de Kia Connect App, functioneert niet altijd 100%. Schijnt met bereikbaarheid van auto te maken te hebben. Soms accepteert hij pas na 2 of 3 keer de opdracht (gebeurt gelukkig niet heel vaak zeg 2 op 100)
Verbruik:
Dit is toch wel een beetje waarom we voor deze auto hebben gekozen. Iedere dag moet ik zo'n 120 kilometer woon- werk verkeer rijden, hiervan is het grootste gedeelte snelweg.
Gemiddeld zit ik nu op zo'n 15,6 kWh per 100 kilometer aangegeven in de auto.
De app zegt echter weer 14,38 kWh per 100 kilometer.
Op basis van laden zit ik op 16,7 kWh per 100 kilometer (hier zit dan wel weer voor klimatiseren bij). Ik denk dat dit laatste het meest reële verbruik vertegenwoordigd.
Hoe dit nu allemaal zit geen idee later nog maar eens uitzoeken.
Overigens vind ik het verbruik absoluut niet tegen vallen.
De afgelopen kilometers zijn wel in ideale omstandigheden gereden. Ritten zijn overdag gemaakt, dus; 90% snelweg, 104 km/u op cruise control op de snelweg, 18-25 graden buitentemperatuur, auto staat eco stand. Lichte files.
Dit zou nog iets zuiniger kunnen als men zijn best zou doen, zoals rustiger optrekken en airco/ventilator/verwarming minimaal en/of uitzetten. Maar voor het moment meer dan prima.
Ruimte:
Binnen in de auto een zee van ruimte zeker ook op de achterbank. Voldoende aflegplekken en grote bak in middenarmsteun voor en dashboard kast.
Afneembare trekhaak en reguliere laadkabel liggen onder dubbele bodem in de achter bak, hierdoor houdt je veel ruimte over voor de rest. En kan je nog steeds relatief makkelijke de laadkabel pakken. Zou iets meer dan 500 liter moeten zijn.
Mobiele opladers 230VAC en 400VAC, gevaren driehoek/hesjes/EHBO doos voor in zogeheten frunk gelegd deze gebruik je toch niet vaak maar wel handig om bij je te hebben. Dit is toch een ruimte van 52 liter voorzien van een led lamp! En handig voor dit soort dingen.
Elektrisch laden:
Laadplafond ingesteld op 80% dit zou de verwachte leeftijd van het accu pakket ten goede komen. Ondergrens houd ik 20% aan. Met de overige 60% kan ik precies 2 keer het werk op en neer zonder te laden (totaal 240 km). Hierdoor niet gelijk laad stress als het thuis of op het werk niet lukt. Ook kan ik naar onze andere vestigingen zonder tussen door te laden.
Snel laden probeer ik te mijden en heb ik ook nog niet gedaan. Dit zou slechter voor je accu zijn dan via regulier laden. Snel laden zal dus ook alleen gebruikt worden in nood of lange afstanden. Zeker gaan we dit nog wel eens proberen om te zien wat de auto kan, dat zou 180 kW moeten zijn. Toch wel benieuwd naar.
Regulier laad ik de auto bij het werk op kosten circa 0,25 euro/kWh. Hier kan de auto beter kwijt dan thuis en is er altijd eigenlijk wel plek. De lader is geschikt voor 11kW.
Thuis zal de auto regulier bij een openbaar laad punt kunnen laden voor 0,32 euro/kWh via Kia Charge Pass. Tot nu toe nog niet gebeurt.
Totale reiskosten over afgelopen 1551 km is een kleine 65 euro aan elektriciteit. Dit is dan zo'n 30% van wat het aan benzine gekost zou hebben. Een zeer goede besparing.
Voor nood doeleinden, via internet een mobiele 11kW oplader met 10 meter kabel type 2 voor de auto gekocht zodat ik hem op een 400VAC 50Hz 5P 16A stopcontact op kan laden. Wat goed is voor 11kW laden. Scheelt zeker minimaal 600-700 euro (exclusief installatie) met aanschaf van een wallbox oid (zie bijgevoegde foto's). Thuis heb ik dit stop contact toch. Bovendien kan je een wallbox ook nog niet eens mee nemen.
In geval van nood kan ik het gebruiken zonder uren te hoeven wachten, thuis of ergens anders. Met deze mobiele oplader kan de auto namelijk van 0-100% in kleine 6 uur (65 km/u) laden ipv 16 uur (20 km/u) op 230VAC.
Voorlopige conclusie:
Goede stap voorwaarts, wel een nieuwe manier van verplaatsen. Ruime auto met vele gadgets en mogelijkheden. Reiskosten minimaal 60% lager dan voorheen.
Als je laad wanneer je kan is laad stress ver weg. Het neemt 5 minuten extra in beslag met parkeren om de kabel aan te sluiten en laden te activeren en vervolgens deactiveren en opruimen. Het is mijn optiek gewoon een mind set. Je hoeft immers nauwelijks meer naar een benzine pomp onderweg.
Zeer geslaagde keuze mag ik wel zeggen.
De kleur is eens weer wat anders, het brengt wat kleur op de weg. In plaats al het saaie zwart, wit of grijs waar driekwart van Nederland in schijnt te rijden.
Nu eerst maar eens wat meer ervaring met alles op doen en kijken of ik antwoorden op mijn huidige punten kan krijgen om het genot naar een nog hoger level te brengen. (wordt vervolgd)
6 maanden verder
- 16.375 km
En dan zijn ze we zomaar 6 maanden en 15000km verder.
De auto bevalt nog steeds goed. Een stille en betrouwbare reisgenoot.
Inderdaad kon ik de parkeersensoren onder 15 km/u activeren dank voor de tip hiervoor.
Hoe bevalt het elektrisch rijden eigenlijk?
In een woord super.
Hebben we laadstress gehad, zeker met zo'n kleine batterij (58kWh)?
Nee, totaal niet. Slechts maar 2x snel hoeven laden wat rond de 175kW (zie foto) maximaal en gemiddeld 131kW, Hierdoor ruim binnen de 20 minuten (tussen 10-80% SoC) en kon ik weer ruim 250 km verder rijden. De rest is gewoon AC aan de openbare laadpaal (thuis) of op het werk geladen maximaal 11kW (tot maximaal 80% SoC)
Wat waren nu de totale laadkosten?
660 euro totaal, wat op circa 4 eurocent per kilometer neerkomt.
Wat is nu de range (100% SoC)?
Mijn referentie is snelweg met CC op 105km/u. Dit rijd ik 90% van de tijd ivm woon-werkverkeer
Met koud weer rond vriespunt en lager circa 290km bereik, verbruik 5,4 km/kWh -> 18,52kWh/100 km
Met warmer weer 15 en hoger circa 395km bereik, verbruik 7,4 km/kWh -> 13,51 kWh/100 km
Impact van een kleine bagage/motor aanhanger, 25-30% minder bereik, verbruik 5,2 km/kWh (warmer weer) -> 19,23 kWh/100 km
Impact van 135km/u tov 105km/u op CC, 20-25% minder bereik, verbruik 5,8 km/kWh (warmer weer) -> 17,24 kWh/100 km
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.