Kia EV5 81.4 kWh GT-Line Business Edition (2026)
| Uitvoering | EV5 81.4 kWh GT-Line Business Edition |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 13 km |
| KM-stand laatst | 5.000 km |
nieuw
Een nieuwe leasebak... Uiteraard wel een feestje om een auto van 50k te mogen uitzoeken! Aangemoedigd door de overheid en het bedrijfsbeleid om de strijd tegen de opwarming van de aarde aan te gaan daarom dit keer een volledig elektrisch exemplaar.
Shortlist: Enyaq 85- MY LR- EV5 - E-5008.
Uiteindelijk is 't de Kia EV5 geworden (GT-line B.E. in Ivory Silver).
Korte samenvatting van de vergelijkende warentest:
- MY rijdt veruit het sportiefst en heeft de beste wegligging. Is technisch en qua software (nog steeds) superieur. De long range premium (dat is dan wel de uitvoering die ik/je wil(t)) is wel prijziger. Voorgaande leasert was een model 3 LR en ik ben eigenlijk een beetje uitgekeken op vooral het uiterlijk en interieur van de Tesla's; ik wou wel een keer iets anders...
- 5008 is het ruimste (gek genoeg is de EV5 op de achterbank ruimer!), maar rijdt en voelt als een busje in vergelijking met de anderen. Range met het kleinere accupakket is minder ten opzichte van de andere shortlisters en het grote accupakket is fors duurder. Bovendien is de E-5008 (allure pack) prijziger in de lease: allemaal details. De (hoge) zit positie in de 5008 (met dat kleine stuurtje en de klokken die daar dan boven zouden moeten staan) was voor mij de belangrijkste reden om even een deurtje verder te kijken.
- Enyaq is samen met de EV5 de gulden middenweg. Enyaq heeft een klein plusje qua wegligging, iets meer vermogen en iets meer range ten opzichte van de EV5 (in de praktijk +30km). EV5 vind ik overall een betere aanbieding, is zowaar ruimer in interieur, en subjectief vind ik 'm mooier. Bovendien staat de hele plas hier al vol met Enyaqs. De EV5 is ongeveer 5000 euro goedkoper met vergelijkbare uitrustig t.o.v. de Enyag.
Eerste indruk EV5: Dit is echt een grote auto! Hoewel hij qua fysieke afmetingen net zo groot is als een Enyaq lijkt de EV5 groter. In de EV5 heerst een zeer ruimtelijke sfeer. Je voelt je niet opgesloten tussen de middenconsole, dashboard en deur zoals ik dat wel vond in de 5008 en de Enyaq.
Het zicht rondom (grote ramen) in combinatie met het grote glazen schuifdak, veel hoofd en bewegingsruimte en het laaggeplaatst dashboard dragen hier ook aan bij. Er is heel veel aflegruimte en voldoende vakjes om dingen uit het zicht veilig op te bergen.
De zit in de kunstlederen stoelen is echt goed. Je kunt heel snel de juiste zitpositie vinden en je zit wat dieper / lager in de auto in vergelijk met de MY, Enyaq en 5008. De stoelen in de nieuwe model Y en de Enyaq bieden nog net iets meer ondersteuning vind ik (sterk afhankelijk van je lengte en postuur), maar het zitcomfort an sich is zeker gelijkwaardig.
Vooral de ruimte op en voor de achterbank van de EV5 (is voor mij belangrijk) is fantastisch. Er is echt een zee aan voet en beenruimte, zelfs als je lang bent en de voorstoelen wat verder naar achteren hebt staan.
De achterbank zit prettig qua hoogte en (knie)hoek en er zit stoelverwarming in! Je kunt de hoek van de achterbank aanpassen (van haaks / rechtop tot standje slapen). In de voorstoelen zitten USB-C aansluitingen voor de telefoons van de kids en onder de middenconsole zit een handige lade.
Als je de achterbank neerklapt is er een volledig vlak laadruim van dik 2m diep. De kofferruimte is praktisch erg bruikbaar, onder de afdekplaat is ruimte voor laadkabel, hesje, kentekenplaat, trekhaak etc... deze kun je ook in de thrunk doen voorin overigens. deze is groot genoeg en netjes afgewerkt / stofvrij tot dusver.
Door de rechtopstaande achterklep en de vierkante carrosserievorm heb je vooral in hoogte veel ruimte (praktisch meer als de MY en iets meer als de Enyaq. De 5008 is echt wel wat groter nog).
Rijden doet de EV5 ook goed. Wegligging voelt vertrouwd en stabiel maar nodigt niet echt uit tot sportieve aspiraties. Het geheel is wat meer gericht op comfort. De EV5 is absoluut niet week of deinend! (strakker als de Enyaq, minder strak als de MY). In vergelijking met de andere (test)auto's, is het in de Kia stiller. Je hoort bijna geen windgeruis of bandengeluid. op de lange baan is de auto stabiel en filtert oneffenheden echt goed weg. Besturing in de "normaal" stand is relatief ligt en iets afstandelijk, maar niet dood; prima voor dagelijks gebruik en snelweg! (Zelfde als de Enyaq zo ongeveer), in de sport modus komt er wat meer weerstand en stuurt de EV5 iets directer.
Bij normaal gebruik merk je geen verschil tussen de achterwielaandrijvers en de voorwielaandrijving op de EV5; de EV5 kan het vermogen echt prima kwijt op de voorwielen. Je hebt in de praktijk ook echt meer dan genoeg vermogen tot je beschikking. In de vier verschillende drive modes (eco - normaal - sport en de My drive optie waarin je zelf kunt configureren) zit niet heel veel verschil (ca. 10km verschil in range per stand) Ik gebruik de standaard normaal stand. In de sport stand reageert de EV5 wat sneller op het gaspedaal en op het rempedaal en zit er wat meer weerstand in het stuur. in de eco stand trekt de EV5 wat rustiger op (nog snel zat, lijkt iets vertraagd). Wat me wel opvalt is dat de standaard gemonteerde Nexen zomerbanden niet echt mijn ding zijn. De Continental 870P winterbanden die ik erop heb later zetten sturen en rijden stabieler en strakker!
I-pedal van Kia is fantastisch; Je kunt regeneratie/ afremmen op de motor instellen in 3 niveaus. in niveau 2 en 3 is one pedal rijden mogelijk (komt helemaal tot stilstand en blijft ook staan), niveau 1 is fijn op de snelweg als je de auto iets wilt laten uitrollen. Dit systeem werkt zeker net zo goed als het systeem in de Tesla's.
Opladen vooralsnog alleen nog aan de 11/22kw laadpalen, 99% laad je het voertuig daaraan op tijdens kantooruren of op de oprit. Die paar keer per jaar dat je langs de snelweg aan de snellader hangt is 150kW voldoende en is drie kwartier rust wel even lekker na 3 uur rijden met de kinderen achterin.
De range die ik heb gehaald de eerste 5000km (februari - maart 2026 met lage temperaturen) is praktisch tussen de 360 en 400km (90% vol tot 10% leeg) . Verbruik zit rond de 20.4 gemiddeld. De MY LR en de Enyaq 85 van collega's zijn iets zuiniger maar niet schokkend veel zuiniger. Met de iets hogere temperatuur van afgelopen week (12 - 16 graden) kruipt de EV5 onder de 18. Ik rijd ca. 80% snelweg en 20% binnen de kom.
Wat tegenvalt zijn de piepjes van de beveiligingssystemen in de auto. Dit is overigens van toepassing op alle nieuwe auto's, alleen is het nogal verschillend hoe fabrikanten daarmee omgaan. In de Kia kun je met een voorkeursknop op het stuur (sterretje) in het menu komen van de veiligheids,- en rijsystemen. In dat menu kun je de DAW (houd je ogen in de gaten tijdens het rijden) uitzetten. Op het stuur (maar ook in dat menu) kun je de "zijstreep overschrijdingscontrole" uitschakelen en kun je de piepjes van de snelheidscontrole uitschakelen door een paar seconden op de betreffende knopjes te drukken. Dit moet elke rit opnieuw.
Het opstarten van de software duurt dan best lang... Je krijgt eerst een welkomsscherm met een veiligheidstekst en een bevestigingsvraag of "jij" het bent (waarna je telefoon wordt gekoppeld) waardoor je in de praktijk (mag niet uiteraard) tijdens de eerste 500m rijden pas in dat menu zit.
De instellingen van de onboard software zijn heel erg uitgebreid. Van de kleurtjes in het interieur, de visualisaties op het dashboard tot aan instellingen van het geluid, alles is goed overzichtelijk en vrij logisch te vinden en te bedienen.
Het standaard geluidssysteem in de EV5 is op zich wel goed genoeg en is sneller in de juiste verhouding te krijgen als het JBL systeem in de duurdere versies (bass op -6!). Geluidskwaliteit en software in de MY is overigens superieur, alleen de fysieke knoppen in de EV5 (ook in de Enyaq) werken op langere termijn makkelijker en fijner wat mij betreft.
De EV5 moet je nog ouderwets aan en uitzetten met een fysieke knop achter het stuur. Je telefoon kun je niet gebruiken als activeringssleutel zoals in de Tesla. De auto staat dus niet al aan als je instapt en gaat niet uit als je uitstapt. Met de Kia app kun je uiteraard wel de deuren op slot doen, de ramen sluiten en openen, klimaat regelen, laadsnelheid regelen en navigatie instellen enz... (eigenlijk alles wat je ook met de tesla app kunt doen; alleen is die Tesla app wat overzichtelijker).
Wat opvalt is dat de EV5 in deze GT-line buss. edition uitvoering niet automatisch de portieren vergrendeld als je wegloopt met de sleutel... Je moet de portieren nog ouderwetsch met het knopje op de sleutel dichtdoen. De portieren gaan daarentegen wel automatisch open als je het voertuig nadert met de sleutel en je kunt instellen wanneer de deuren vergrendelt worden als je wegrijdt.
De eerste 5000km heb ik deze auto leren kennen als een zeer prettig rijdende en praktische ruime gezinsauto; nergens grote frustraties of irritaties (behalve misschien de piepjes).
In diverse testen hoor je mensen zeggen dat deze auto "alles" gewoon erg goed doet. Dat kan ik wel onderschrijven inmiddels: Hij "scored" gemiddeld overal een 8, soms een 9 maar nooit een 10 en soms een 7.5 maar nooit een 7....
Wordt wellicht vervolgd.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Kia EV5 - GT-Line Business Edition 81.4 kWh - Panoramadak met schuif-/kantelfunctie - Stoel-/Stuurverwarming - Apple Carplay/Android Auto - Elektrische Achterklep - Fabrieksgarantie tot 2033
- 2026

Kia EV5 GT-Line Business Edition 81.4 kWh - Schuif-/Kanteldak - Stoel-/Stuurverwarming - 1200KG Trekgewicht - Apple Carplay/Android Auto - Achteruitrijcamera - - Fabrieksgarantie t/m 2033
- 2026

Kia EV5 GT-PlusLine 81.4 kWh | 360 Graden camera | Head-up Display | Stoelventilatie | Schuif/kanteldak | Dodehoekcamera |
- 2026

De Citroën ë-C5 Aircross is goed maar de Toyota bZ4X en de Kia EV5 blijken nog beter

Test Kia EV5 - Slaat zich dapper door Nederlandse winter, vanaf nu wordt het alleen maar beter

Test: Kia EV5 - Skoda Enyaq mag zich zorgen maken

Wouter Nieuwveld (73) betaalt de garagerekeningen van zijn Jaguar XJ8 met liefde