Kia Ceed 1.0 T-GDi DynamicLine (2021)

Uitvoering | Ceed 1.0 T-GDi DynamicLine |
Bouwjaar | 2021 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Kia Ceed 5 drs van 2021.
As donderdagmiddag (25-04-2024) krijgen we de sleutels van onze nieuw aangeschafte Kia Ceed 5 drs uit 2021 uitgereikt.
Wij zijn geen mensen die om de twee a drie jaar een auto inruilen om weer in een iets jonger exemplaar te gaan rijden. De reden waarom dat we toch deze mooie Ceed hebben gekocht is omdat onze oude auto niet meer voor een redelijk bedrag door de APK te krijgen is. Wellicht voor velen herkenbaar.
Onze inruiler is een taaie Mitsubishi Colt 5 drs half automaat van 2005 met 266000 kilometers op de teller.
We hebben deze Colt sinds 2010 gereden en we kijken terug op 14 jaar vele plezierige familie kilometers.
Het einde van het rijden in onze Colt heeft nu geleid tot de aanschaf van deze mooie donker grijze Kia Ceed 5 drs met iets meer dan 20000 kilometers op de klok.
Voor ons betekend dit een hele voorruitgang in vrijwel alles. Toen wij de Colt kregen bestond er bv nog geen scherm op het dashboard waarin van alles op zit en op aan kunnen aansluiten. Ook qua rijbeleving gaan we er behoorlijk op voorruit. Alle veiligheidssystemen zitten er op en eraan. Wij waren al blij met airco op onze Colt die het overigens al een paar jaar niet meer werkte.
Tot zover de start van deze nieuwe review.
Ik wil graag proberen om één keer per jaar iets te melden in het review. Mocht er eerder aanleiding zijn om iets te melden zal ik dit uiteraard doen.
Kia Ceed 5 drs van 2021.
Het is zaterdagavond 3 mei.
Afgelopen 25 april is het een jaar geleden dat we de sleutels kregen uitgereikt van onze Kia Ceed 5 drs.
Deze Kia is geen originele Nederlandse auto maar komt uit België.
Het kenteken is dus niet van 2021 maar van 2022.
Op zich vonden we het geen probleem dat de Kia uit België komt. We rijden namelijk ook nog een blauwe Mitsubishi Colt bj 2011 welke uit Duitsland komt.
Deze Colt rijden we al een aantal jaar zonder problemen.
Voor deze Colt schrijf ik trouwens ook een review.
We wilde graag een Kia Ceed 5 drs en omdat de Kia bij een dealer in de buurt stond hebben we hem gekocht.
Achteraf kwam ik erachter dat de lage kilometerstand (20000 in drie jaar tijd) kwam omdat hij bijna twee jaar heeft stilgestaan bij diverse autobedrijven. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn maar vreemd is het wel.
Wellicht een tip voor mijzelf en aan anderen om dit vóór de aanschaf te checken. We hebben overigens geen spijt van onze aankoop en rijden met veel plezier onze kilometers.
Een week of drie geleden hebben we een onderhoudsbeurt laten uitvoeren bij de Hyundai dealer waar we de Kia ook hebben aangeschaft.
Naar mijn idee goed verlopen maar wat ik wel een beetje vreemd vond is dat als je in de ochtend je auto komt brengen voor de onderhoudsbeurt dat je gelijk te horen kreeg wat het ging kosten én dat je op voorhand daar ook voor moest tekenen. Nou is het voor ons de eerste keer dat we bij een merkdealer een onderhoudsbeurt laten uitvoeren. Wellicht is dit gewoon en bij andere merkdealers óók het geval.
Dit even ter zijde, hoe is de Kia ons het eerste jaar bevallen.
Het verschil in rijbeleving ten opzichte van onze vorige auto (Colt bj 2004) is groot. Het afgelopen jaar is prima verlopen.
Geen grote problemen wél een paar kleine kanttekeningen die overigens wel goed zijn verholpen bij de onderhoudsbeurt van een aantal weken geleden.
Wat volgens mij een algemeen Kia Ceed probleem is is de sluiting van de tankdeksel.
Deze zit met een soort magneet sluiting en kan soms niet goed aansluiten op de carrosserie. Hierdoor sluit de takdeksel niet meer en kan je hem gewoon openen als de auto gesloten is.
Ook heeft mijn vrouw twee keer problemen gehad dat de auto niet startte. Achteraf zou dat te maken kunnen hebben met het niet ver genoeg intrappen van het koppelingspedaal tijdens het starten. Dan wordt de startonderbreker niet vrijgegeven. Daarna heeft mijn vrouw dit probleem niet meer gehad. Het laatste probleem wat we hebben gehad afgelopen jaar had te maken met het scherm. Verschillende keren was deze niet meer te bedienen. De fysieke knoppen wel maar op het scherm zelf drukken werkte niet.
Zowel mét als zonder aangesloten Android telefoon. Erg vervelend ook omdat het onregelmatig voorkomt. Zo een paar weken geen probleem en zo waren we aan het rijden en bleef de radio zelfs op AM staan en lukte het niet meer om het scherm te bedienen. De volgende dag was er weer geen probleem en werkte het scherm prima. Erg vervelend en frustrerend.
Hiervoor ben ik een aantal keer bij de garage geweest. Bij de laatste onderhoudsbeurt heeft de garage een reset van het scherm uitgevoerd en de laatste update erop gezet. Tot nu toe geen problemen meer gehad.
Ik ga er vanuit dat het allemaal goed werkt nu.
Dat moet ook wel want we gaan komend zomer een rondreis maken door noord Italië. We gaan diverse plekjes en steden bezoeken en ik schat in dat we wel boven de 5000 km gaan uitkomen.
In mijn volgende verslag zal ik daar uitgebreid op terugkomen.