AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI PHEV N Line Sky (2023)

autoreview

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI PHEV N Line Sky (2023)

Signalement

UitvoeringTucson 1.6 T-GDI PHEV N Line Sky
Versnellingen6, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023
KM-stand laatst43.000 km
Lezerswaardering: 75%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Mooi, fijn en dan vooral voor wie niet ver hoeft te zijn

  • 5.800 km

Bij deze de eerste review na 6 weken en bijna 6000 km in de Plug-In PHEV Tucson.
Ik meet 1,87 m en zat meteen prima. Dat gebeurde me bij voorgaande wagens (Skoda, VW, Ford, ...) minder snel.
Dus voor mij is het zitcomfort alvast prima, ook op lange afstanden. Ik woon op 200 km van kantoor en bezoek veel klanten waardoor er toch enige zitervaring opgedaan is na 20 jaar in deze job.
De auto rijdt ook fijn. Lees: als op rails met de elektrisch gestuurde ophanging, vlot, snel, bij opgeladen batterij ook erg stil en bij lege batterij nog steeds voldoende stil. Dat stil slaat wel op het motorgeluid.
De rijgeluiden zijn helaas een tikkeltje luider dan bij mijn voorgaande wagens. Dat ligt niet aan het deels elektrische rijden wat, zoals gezegd, stiller is, maar ik doel op regen, inhalend verkeer, slecht asfalt enz. Geluid van buitenaf dus. Tot 100 km/h is het dik in orde, boven de 120 hoor ik toch meer rolgeluid en het andere verkeer.
Aan hedendaagse snufjes geen gebrek: stoelverwarming, stoelgeheugen, stoelverkoeling, afstandsregelaar, camera's rondom, ook vooraan, parkeren op afstandsbediening enz.
Bij dat laatste stop je in een parkeergarage of voor een grote plas of een andere heikele parkeerplek, stap je uit en laat je de auto 'op afstandsbediening' zelf inparkeren door een simpele druk op de sleutel. Andersom werkt het ook wanneer je weer komt aanlopen.
Dan open de klep zich tevens automatisch door gewoon enkele seconden achter de wagen te blijven staan met je handen vol spullen. Handig!
Ik kom uit een Superb en dan is er minder binnenruimte. Je bent ook niet meer met een binnenschip op wielen onderweg. De koffer van Tucson is voldoende ruim, de zitruimte ook.
Wat erg vreemd is, is de gordelinstallatie. De voorste gordels zitten niet in de deurstijlen ingewerkt, maar gewoon met een bout op de vloer. Dat zag ik niet meer sinds de 2 pk van mijn moeder, 40 jaar geleden. De kinderen of andere achterpassagiers trappen zodoende voortdurend op je gordel en dat is enerverend.
Al bij al zou ik op dit ogenblik, gezien onze budgetten en merkenkeuze (lease), sowieso weer voor deze auto gaan.
Daarnaast raad ik iedereen aan om niet twijfelen wanneer je deze wagen overweegt, tenzij je status- en merkgevoelig bent.
Over het hybride ben ik kort: super voor wie rond de kerk rijdt en snelwegen mijdt. Collega's uit bijvoorbeeld Antwerpen rijden na 50000 km al aan 4 l / 100 km of 1 op 25. Ik doe dagelijks snelweg en zit aan 6.3 l of 1 op 18 naar ik schat.
Daarnaast is er laaddrang: zoeken naar palen en voortdurend inpluggen. Niet uit zuinigheid maar omdat een enigszins geladen batterij zorgt voor beduidend meer rijplezier.
Meer volgt....

3 maanden laden en lossen

  • 12.000 km

Met een volle tank doe je 500 km, tenzij je regelmatig stekkert. Dat is uiteraard de bedoeling maar voor mij niet dagelijks haalbaar omdat ik niet thuis, noch in de onmiddellijke omgeving kan laden.
Tussendoor tracht ik dat onderweg wel te doen. Het gevolg is dat ik flink verder parkeer dan gewoonte en dus enkele honderden meters per dag wandel!
Een ander gevolg is dat het laden algauw een kwartier tot een halfuur van je tijd vraagt. Dan bedoel ik niet het zitten wachten tot de batterij vol is, want dat duurt minstens 3 uren. Ik bedoel dus het omlopen, de kabel uit de kofferbak halen. Deze vaak 3x opnieuw inpluggen vooraleer hij “pakt”, het kaartje lezen en bij vertrek hetzelfde in omgekeerde volgorde.
De wereld redden kost dus tijd. Veel tijd.

En dan is er de tweestrijd. Want ondanks het regelmatig laden, lijkt dit maar een druppel op de hete plaat.
Het verbruik is niet bepaald laag en de batterij is absurd snel weer leeg. Ondanks alle moeite en tijd. Je vraagt je voortdurend af waarom er geen grotere batterij in de wagen zit. En vervolgens vraag je je af waarom er een verbrandingsmotor in zit en niet gewoonweg een heel grote batterij.
En daarna zie je in dat een plug in voor dagelijks gebruik meer laad-/tanktijd vraagt dan een volledig elektrisch exemplaar.
Wie wat afstanden maakt, zoals ik, moet meermaals per week tanken en dagelijks meermaals opladen. Dat voelt zeer bedrieglijk. Pure nonsens is het.
Voorlopig besluit ik daarom dat plug in vooral interessant is voor wie pak em beet tot 20.000 km per jaar doet.
Wie veel rijdt, is beter met een gewonen benzine/diesel of volledig elektrische wagen. Die moet je dan ook vaak opladen maar hij brengt je wel al gauw 300 km ver.
Met 2x laden zijn er dat 600.
Om dat te halen moet ik tanken en wel 5x laden.
Het onderhoud kost je ook meer tijd aangezien de beurten om de 15.000 km vallen. De eerste beurt komt er dus over enkele weken aan!
Qua rijden een korte update: de auto rijdt enorm aangenaam. Stabiel (ook aan zeer hoge snelheden), redelijk stil, … De auto rijdt ook leuker bij opgeladen batterij. Dat motiveert dan weer om nóg vaker te stekkeren en zo is de cirkel weer rond.

Bijna 1 jaar en zeer tevreden

  • 43.000 km

Nog 3 weken en ik rij deze wagen 1 jaar. Op heden bedraagt de km-stand 43.000.
Vreemd genoeg heb ik niets te melden.
De auto rijdt erg goed: hij is snel, redelijk zuinig, flink ruim, comfortabel, voorzien van een overdosis handige snufjes, enz.
Persoonlijk bevalt de hoge zit me erg goed, al heeft dat niets met deze auto op zich te maken. Het is mijn eerste SUV. Voorheen koos ik steeds voor auto's met sportophanging. Ik moet dus toegeven dat vanuit de hoogte, met een rechtere zithouding cruisen leuker is dan met gestrekte armen en benen stuiterend naar de nummerplaat van je voorligger te staren.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Hyundai Tucson

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (5)

Reageren