Hyundai Ioniq 5 77.4kWh Connect+ (2023) #4
Uitvoering | Ioniq 5 77.4kWh Connect+ |
Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
Fijne auto, maar af en toe toch wat mankementen
De I5 is een heel fijne en veilige reisauto. Stap er dagelijks met veel plezier in. Er zijn veel positieve reviews waar ik me volledig in kan vinden.
Ter aanvulling wat zaken die opvallen en het positieve beeld wat nuanceren.
De veiligheidssystemen vind ik prima werken. Alleen de afstand tot een voorligger had wat korter gemogen. Door de grote afstand tot een voorligger voegen mensen vanaf de linkerbaan in waardoor de I5 nogal sterk afremt. Dat veroorzaakt bij achterliggers regelmatig ergernis.
Waar de vorige I5 alleen problemen kende met snelladen in de winter en een altijd ondoorzichtige achterruit, heeft deze I5 er nog wat meer probleempjes bij.
Begin 2024 is de auto een paar maal bij de dealer geweest voor sw updates om het snelladen te verbeteren. Ik kan niet zeggen dat het laden hierdoor verbeterd is. We leven er maar mee.
De dealer in Nijmegen doet overigens goed werk. Nemen alle zaken serieus op, hebben goed vervangend vervoer en blijven optimistisch.
Begin 2024 was ook opeens de 12V batterij leeg. De auto moest met de mechanische sleutel geopend worden. En een collega met een dieselauto was zo vriendelijk zijn startkabels uit te lenen. Komt vaker voor lees ik. Niets gevonden bij de dealer.
De zitting van de bestuurdersstoel zakt in. Het schuim is ingedeukt en veert niet meer terug. Wordt voor garantie binnenkort vervangen.
De meest recente ervaring is een defecte ICCU. De oplaadunit die ook het opladen van de 12V accu regelt overleed eind december met een knal. Auto is afgevoerd naar de dealer. Die heeft inmiddels bevestigd dat hiervoor een onbekende levertijd staat.
Deze ICCU gaat schijnbaar vaker stuk. De dealer doet zijn best en heeft vervangend vervoer geregeld
Ik hoop mijn eigen auto toch weer snel terug te krijgen.
Auto rijdt inmiddels weer sinds midden februari
Mijn auto rijdt weer sinds midden februari. De dealer had een extra ICCU besteld. Dat was een goede actie.
Intussen had ik een I6 te leen gehad. Rijdt op zich ook goed, maar de I5 is handiger met z'n ruimte en de trekhaak.
De stoelzitting is ook vervangen. Zit weer prima.
Met winterbanden (Pirelli, niet de meest zuinige banden) w as het verbruik de afgelopen weken nog wat hoog met 17,5-19,5 kWh/100km. Met de zomerbanden en temperaturen rond 10 graden is het verbruik weer naar 14,5-16,0 kWh/km.
De I5 is en blijft een heel fijne auto. Wat moet je meer vertellen?
Ervaringen met andere auto's wellicht?
Inmiddels even in een Kia EV3 gereden. Dat zou wellicht een wat lichtere (1650 kg) en goedkopere opvolger kunnen worden in 2026. Wat betreft stoel/bankruimte vrijwel vergelijkbaar met de I5. Achterbak wat korter maar meer vierkant. Rijdt erg soepel. Verbruik onverwacht hoog bij 5 graden: 22,5 kWh/100km. Geen warmtepomp leverbaar in Nederland (wel in Duitsland). Een wat lager aanhangergewicht. Opladen ook wat langzamer dan de I5. Maar de I5 haalt in praktijk ook maar zelden 200 kW.
Ford E-explorer. Ook best een goede kandidaat. Rijdt wat minder soepel over hobbels en klinkers dan de I5. Multimediasysteem heel anders ingericht dan bij Hyundai. Verbruik was wel hoog met 20,5 kWh/100 km bij 5 graden. Gewicht vergelijkbaar met I5. Aanhangergewicht 1000 kg
PRIVATE LEASE Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5 Connect 73kWh | Rijklaarprijs !
- 2021

Hyundai Ioniq 5 Lounge AWD 77.4 kWh 325PK | LEDER | EL. STOELEN | Head-UP
- 2023

Hyundai Ioniq 5 Lounge 73kWh | APPLE CARPLAY - ANDROID AUTO | ELEKTRISCHE VOORSTOELEN | ACHTERUITRIJCAMERA | STOELVERWARMING VOOR + ACHTER | BOSE AUDIO |
- 2021