Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2022)

Hyundai Ioniq 5 73kWh Lounge (2022)

UitvoeringIoniq 5 73kWh Lounge
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2022
Lezerswaardering: 69%Keuze van de redactie

Eerste indruk na eerste week

• 350 km

Heb deze auto nu 1 week in mijn bezit (lease..) en kan niet anders zeggen dat ik er zeer enthousiast over ben, op alle fronten!

Zeer ruim, zeer compleet (de Lounge uitvoering), zeer luxe, geweldig (opvallend) design, rijdt zeer comfortabel (zowel voor- als achterin), laad heel snel, niets dan lof! Uiteraard nog niet al te veel ervaring mee op dit moment, maar alle lof die ik had gelezen en gezien in reviews kan ik alleen maar onderschrijven en het rijden in deze auto is echt een genot.

Als ik toch een paar (kleine) minpuntjes moet opsommen:
- Ik mis toch echt een ruitenwisser voor het achterraam
- Het touchscreen (rechterscherm van de 2) zit net iets te ver, waardoor ik net iets uit mijn stoel moet komen om de rechterkant van dat scherm goed te kunnen bedienen
- Jammer dat je de Lane Keeping Assist niet permanent kan uitzetten, maar bij elke nieuwe rit dit steeds weer moet doen (maar kan Hyundai niks aan doen, is wetgeving blijkbaar)
- Apple Carplay niet wireless, maar nog steeds met een kabeltje.. Dat kan echt niet meer en is echt zonde.. Hopelijk kunnen ze dat fixen met een softwareupdate??
- Een USB-C-aansluiting had ook niet misstaan

Tweede indruk in tweede week

• 750 km

Meer even als aanvulling op de eerste indruk: nu ik de auto beter ken en begrijp (als in: hoe werkt elke functie, waar vind ik die en hoe bedien ik die) merk ik dat het rijden alleen maar comfortabeler wordt en de bediening dus steeds soepeler gaat. Het leerproces ging erg snel en dat is wel erg prettig met een auto met zoveel functies en opties. Verder nog steeds optimaal tevreden!

Wel nog weer een paar puntjes ter verbetering er bij:
- Als je een achterdeur open hebt gehad en daarna weer dicht doet, blijft de gordel tegen de deur aan tikken, irritant geluid en moet je dus eerst de gordel weer recht hangen om dat te verhelpen...
- Handvat van de deuren: irritant dat die dus niet automatisch iets naar voren komen (had in de Lounge toch wel gemoeten??), handmatig is wel tikje onhandig..
- Keyless Entry is alleen Keyless Zijspiegels uitklappen, beetje gek dat je niet echt Keyless naar binnen kan, of doe ik iets niet goed?
- Het BOSE Premium audiosysteem is OK, maar ook niet meer dan dat

Eerste keer snelladen: supersnel inderdaad!

Dit weekend voor het eerst een snellader geprobeerd en inderdaad: van 10% naar 80% in krap 20 minuten! Ondanks dat ie dit ook zou moeten halen bij een 300 Kw lader was ik toch verrast over de snelheid...

Ook dit weekend voor het eerst met 5 personen (incl. 3 flinke pubers) gereden en ze waren zeer te spreken over de ruimte op de achterbank (en de daar aanwezige stoelverwarming..;-)

Kofferbak blijft wel aan de kleine kant, ondanks dat ik nog wel eens de omschrijving "fors" lees...

Dit kan handiger?

Ik heb een profiel om mijn naam ingesteld en mijn vrouw een eigen profiel, alleen zij is nogal klein, dus stoel staat bij haar dermate ver naar voren, dat ik er niet tussen pas... Dus als haar profiel actief is en ik in wil stappen, moet ie eerst op mijn profiel, maar is dus vrij onhandig, omdat ik dus niet op de stoel kan gaan zitten. Kan dit niet via de app, dat je van profiel wisselt? Want dit is echt niet handig anders...

Wat wel weer fijn is, is dat je de achterbank dus stuk naar voren kan verplaatsen, zodat de kofferbak stuk ruimer wordt (dus zonder achterbank neer te klappen).

Ik had het gemis van een ruitenwisser op achterraam al genoemd, maar dat wordt wel steeds vervelender, nu het weer slechter wordt in deze tijd van het jaar..

En wat ook irritant is: de klok verandert soms spontaan van tijd en als ik op GPS-tijd instel, dan wijkt dat 2 uur af van de werkelijke tijd hier, benieuwd of ik dat kan aanpassen?

Maar verder nog steeds zeer tevreden over de rijeigenschappen, verbruik, comfort, etc., laat daar geen misverstand over bestaan!

Like a glove!

Nu het wenproces achter de rug is, merk je pas echt dat deze auto mij "fits like a glove"! Lekkere stoelen, goede houding, soepele bediening, heerlijk weggedrag, lekker relaxt en luxe rijden, heb er geen betere omschrijving voor! Het is weer echt een plezier om op de weg te zijn!

Winter is coming

Nu het weer wat slechter/kouder wordt, merk je inderdaad dat de actieradius wat afneemt, maar valt nog erg mee (maar heeft nog niet echt gevroren natuurlijk), benieuwd hoe zich dat in de winter verder gaat ontwikkelen. Wel apart, dat de actieradius bij volle batterij in de Bluelink app altijd hoger is (soms wel 20 km) dan als ik op het dashboard zie als ik instap: loopt batterij dan dus beetje leeg als ie stilstaat? Maar dus ook al na paar uur?

Wat in het donkere, natte weer wel wat meer gaat irriteren, is dat er geen ruitenwisser achterop zit en dat de ramen zich niet even droog maken, als je ze naar beneden doet, er blijft net zoveel water opzitten, wat wel verdwijnt als je tijdje rijdt, maar doe toch in de ochtend vaak even een wissertje of doekje langs de ramen, voor de zichtbaarheid.

Ook nu af en toe een gekke melding in het scherm, dat ik met de huidige accucapaciteit het volgende laadpunt niet ga halen, ook terwijl ie ruim voldoende is opgeladen... En die melding komt steeds op dezelfde locaties als ik daar rij! Vreemd...

Koude dagen achter de rug

De afgelopen maanden best wat koude dagen gehad en dus mooi kunnen zien wat het effect is op de actieradius... Daarbij aangetekend, dat ik eigenlijk altijd wel met stoel- en stuurverwarming aan rij, airco op 20 graden en altijd in de Normal-stand rij. Daar waar ik in september met nog aangename temperaturen bij 100% laden een actieradius van 460 te zien kreeg, was het minimum nu een keer 375 en zit het tegenwoordig rond de 400. Ben wel benieuwd of ik in het voorjaar weer die 460 aan ga tikken?

Verder geen nieuwe "irritaties" ontdekt, maar eerder geconstateerde irritaties irriteren nog steeds en ebben dus niet weg, maar alle ook eerdere genoemde en geroemde pluspunten blijven ook stevig overeind!

De eerste 10K zit er op!

De eerste mijlpaal van 10.000 km is gepasseerd en nog steeds met groot genoegen! Binnenkort langs de dealer voor een software update (update voor preconditioning van de accu), waardoor als het goed is bij koud weer het opladen sneller gaat, omdat je met voorverwarmde accu bij de snellader aankomt... Benieuwd wat dat gaat schelen!

Verder is er een update beschikbaar voor het entertainment/nav systeem, maar wel onhandig dat dit niet over the air kan, maar via een USB stick moet (en nog wel een USB stick die een update van 40 Gb kan herbergen!).

Maar verder geen noemenswaardige klachten of opmerkingen uit de laatste periode.

Zoeven over de weg!

Het grappige van elektrisch rijden (vind ik dan..) is dat je er een soort sport van maakt om zo zuinig mogelijk te rijden, maar ook meteen zo relaxt en comfortabel mogelijk... Niets fijner dan heerlijk stil over de weg zoeven.. En dat gevoel heb ik nog steeds en eigenlijk steeds meer, als je de auto steeds beter leert kennen..

Tot op heden geen noemenswaardige issues of problemen, alles loopt als een zonnetje, software updates zijn binnen en werken ook goed. Ook tevreden over het overall verbruik, valt me al met al niks tegen (ook niet op de snelweg).

Heb nog geen lente/zomer meegemaakt, benieuwd wat hogere temperaturen voor effect hebben op de range..

Mooi weer = mooi bereik

Aangezien ik nog geen voorjaar/zomer heb meegemaakt met deze auto natuurlijk erg benieuwd wat dat met het ingeschatte bereik doet na volledig opladen en vorige week heb ik voor het eerst een keer de 500 km. aangetikt (502 km. om precies te zijn), vond ik toch wel mooi! Ik rij op zich redelijk rustig, houdend aan alle limieten, maar gebruik wel veel airco, stoelverwarming (en afgelopen tijd met die hitte ook ondervonden dat de stoelventilatie ook echt een heel fijne optie is!), dus ben al met al heel tevreden met het bereik!

Verder geen noemenswaardige of nieuwe klachten, anders dan die al eerder waren geconstateerd, dus al met al nog steeds erg tevreden!

De eerste 30K kilometer zit er op!

Over een paar dagen de eerste beurt, na 30.000 km en dan precies 1 jaar oud. En nog steeds eigenlijk geen klachten (behalve de meer irritaties dan echt grote klachten uit de eerdere updates die ik gaf). Bereik nog steeds helemaal prima, rij dan ook nog steeds ook best rustig en relaxed, dat scheelt ook.

Wel voor het eerst 1 x de "zombie mode" ervaren, kreeg de auto niet vanuit P-stand in D of R, het groene "ready" brandde ook niet. Kreeg de auto wel uit, maar na aanzetten weer het zelfde. De servicedienst van Hyundai gebeld en ze adviseerde me om de rem diep in te trappen en dan nog eens te proberen en toen ging het goed! Sindsdien ook geen issues meer gehad...

40K kilometers op te teller and counting

Inmiddels ongeveer 1 x de wereld rondgereden en nog steeds dik tevreden! Geen problemen ervaren, eigenlijk alles nog steeds als een zonnetje... De grote (wat lompe) draaicirkel blijf ik wel wat onhandig vinden, zeker in b.v. krappe parkeergarages en om het nog maar eens te benoemen: missende achterruitwisser en handvaten die niet automatisch open schieten blijven irritant, gaat helaas niet wennen. Maar verder echt no problem, heb inmiddels ook met een dongle verholpen dat Carplay niet draadloos kan worden gebruikt, werkt nu echt prima en dat is toch wel heel fijn!

De eerste vakantie in het buitenland

Deze zomervakantie voor het eerst op vakantie geweest met een EV, eindbestemming Zuid-Frankrijk. Vooraf goed gekeken hoe het zit met snelladers in België en Frankrijk en dat zag er in theorie goed uit. En in de praktijk zelfs uitstekend! Langs de snelwegen helemaal geen enkel probleem, snelladers volop aanwezig en bij 10 verschillende "merken" geladen en kon overal met mijn Shell Recharge pas terecht. Ook van de snelweg af viel het me erg mee: bij elke grote supermarkt is tegenwoordig wel een snellader te vinden! En aangezien de Fransen zelf vooral nog dieselen, was overal ook direct plek, dus echt geen centje pijn!

Wat wel zo is: als je hele dag 130 rijdt, dan zie je het bereik wel hard achteruit gaan, tot zo'n 300 km... Dus dan moet je best vaak laden. Nu ik weer week in NL ben zie je het bereik weer herstellen naar 400 km en verwacht over een week wel weer op 450 te staan. Maar die 300 viel me toch niet mee.

Verder wel echt een heerlijke reisauto, comfortabel, is echt heel goed bevallen en een paar keer extra stoppen om te laden is eigenlijk ook best wel relaxt en eigenlijk natuurlijk ook beter dan continu doorjakkeren..

10,0

PRIVATE LEASE Hyundai Ioniq 5