Honda Jazz 1.5 Hybrid Elegance (2020)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Jazz 1.5 Hybrid Elegance |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2020 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
KM-stand bij aanschaf | 340 km |
KM-stand laatst | 35.000 km |
aanschaf en eerste ervaring
- 4.500 km
Eind 2020 hebben we een Honda Jazz aangeschaft, dit betrof een demo met weinig gereden kilometers. Na 10 jaar Ford Fiesta waren we toe aan wat meer ruimte en comfort, maar we waren wel fan van de compacte buitenmaten van de Fiesta. De Jazz bleek een prima compromis: De binnenruimte van een volwassen auto (behalve de bagageruimte dan) met de buitenmaten van een boodschappenwagentje! Wat mij verder aanspreekt in de Jazz is het moderne interieur én de geavanceerde aandrijflijn.
1. rijden
De Jazz rijdt vrij comfortabel. Er komt maar beperkt motor-, wind of bandengeluid het interieur binnen.
De aandrijflijn is niet overdreven krachtig op papier (109pk) en zal je ook niet vaak in de rugleuning duwen, maar de elektro / benzinemotor combinatie rijdt zeer soepel en heeft nooit moeite om te versnellen. Hij overtuigt vooral in souplesse en in het versnellen van 100 naar 120. Naar snelwegtempo vanaf (bijna) stilstand trakteert je op een luide, oninspirerende motorbrom, maar dit kan wel vermeden worden door iets langzamer op te trekken.
Het onderstel voldoet, maar slaagt er soms niet in om rust in de koets te krijgen: je bent dan steeds een beetje in beweging, wat irritant is. Dit is het enige nadeel omtrent het rijden voor mij. De combinatie van lane assist en adaptieve cruise control zorgt samen voor een autopilot-achtige snelweg-ervaring, wel even wennen!
2. Hybride aandrijving
Interessant is de aandrijflijn: deze rijdt altijd op de elektromotor, behalve op snelwegtempo (100km/u+), want dan wordt de benzinemotor middels een (6e) versnelling rechtstreeks aan de wielen gekoppeld. Op lagere snelheden zorgt de benzinemotor voor de energie-opwekking om de electromotor aan te drijven. Als de omstandigheden optimaal zijn wordt de accu met het surplus aan energie opgeladen, waarbij de auto korte momenten electrisch rijdt, of tot wel een kilometer in de bebouwde kom. De electromotor heeft behoorlijk wat power, namelijk de volledige 109pk, maar rijdend in de EV mode kan dit vermogen niet benut worden zonder dat de benzinemotor aanslaat, zelfs bij een volle accu. Ik vermoed dat de maximum ontlading van het accupakket niet toereikend is voor snel accelereren. Het totale verbruik deze winter (sinds aanschaf) is 5.1l / 100km. Dit zal deze zomer wel beter uitkomen, verwacht ik.
3. interieur
De Jazz heeft als één van de laatsten nog een MPV-achtig interieur met de voorruit ver van de inzittenden. Ik houd er wel van! Er is ruimte genoeg voor iedereen, de achterbank is ook lekker ruim. Enige punt van aandacht is de kleine bagageruimte van 300 liter. Wel een heel bruikbare ruimte, maar beperkt voor een vakantietrip.
Het interieur ziet er mooi en modern uit, met prima stoelen. Wel zijn er (evident aan het b-segment) nog wel harde plastics aanwezig.
4. gebruikskosten
Een Honda Jazz is geen koopje (al is het verschil wel kleiner als je de standaard automaat en ruime uitrusting vergelijkt met de concurrentie), en het hoge gewicht van 1200kg betekent ook een wat hogere motorrijtuigen-belasting. Ik denk dat de kosten conform het C-segment zullen uitvallen.
5. kwaliteit
Dat is wel een sterk punt: alles werkt naar behoren, inclusief het infotainment-systeem en het scherm. Geen vreemde rammels of kraakjes: ik denk dat er wel een waarheid zit in de kwaliteitsperceptie van Japanse auto's!
Review zal worden aangevuld na het volgende garagebezoek.
10,000 km later,,.
- 11.000 km
Inmiddels hebben we wat meer ervaring opgedaan. De Jazz bevalt prima. Bij deze even de goede en slechte ervaringen:
1. Verbruik is zoals verwacht gedaald naar ongeveer 4,5l/ 100km. JE rijdt vanzelf in een zuinige stijl met een Jazz. En anders had je uiteraard geen Jazz gekocht.
2. Aandrijflijn is en blijft een heel sterk punt. Alleen op snelwegtempo komen is nog voorzien van een wat amechtig loeiende motor, maar we hebben het over 10 seconden, daarna houdt 'ie zich weer koest. Bij het versnellen op de snelweg heeft 'ie dit niet (eenmaal in de vaste versnelling) , en dan voelt de auto gewoon heel vlot aan.
3. Zeer comfortabel en stil aan boord.
4. Onderstel ook zonder meer comfortabel, maar de auto wordt gewoon niet enthousiast van een vlot genomen bocht of rotonde.
5. Infotainment: het scherm werkt fijn en prima met apple carplay / android auto, de meesten zullen ook wel waarderen dat er verder geen cruciale functies via het scherm moeten worden bediend. Er is ook niets verkrijgbaar qua apps of functionaliteit. Ik denk dat de auto meer 'connected car' kan zijn dan hij op het eerste gezicht laat blijken.
Leuk weetje: de high-voltage EV batterij is in grote lijnen gelijk aan de batterij die in de recente Honda insight gebruikt is. Wel Lithium-ion, maar met een lage energie-densiteit en slechts 0,86 Kwh aan capaciteit. Kortom, Honda heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat de batterij zeer lang mee kan, en 'proven concept' is.
Een (PH)EV versie had ik nog wel interessant gevonden, maar deze hoeven we niet snel te verwachten: het autochassis heeft gewoonweg geen plaats voor een flinke lading batterijen.
Einde jaar
- 15.000 km
Geen bijzonderheden opgetreden tijdens de eerste onderhoudsbeurt. Ook niet in mijn ervaring. Verbruik is op de koudere dagen 4.8 l/100km.
niets bijzonders te melden
- 22.500 km
Weer een half jaar verder. Brandstofverbruik bij warmere dagen (nog steeds) 4,5l/100km.
Bevalt heel goed: auto rijdt door de elektromotor zeer soepel en vloeiend. genoeg pit, nooit supersnel maar teven ook nooit buiten adem. Deze generatie Honda Jazz zie je nog steeds nauwelijks op de weg, dus een klassieker in wording, zeg maar ;-)
Leuk weetje: bij de aanschaf destijds ook nog gekeken naar 2e hands plug-in hybrides of electrische auto's. In het segment tot 25k aanschafprijs was er maar weinig te koop op dit gebied, hoop dat dit nu wat gaat veranderen. Qua looks en formaat is de electrische opel Ampera wel vergelijkbaar, maar die hadden destijds wat accuproblemen, en er was nog geen uitzicht op de oplossing.
gedoe bij de beurt
- 35.000 km
Bij de jaarlijke onderhoudsbeurt toch wel een tegenvaller in de vorm van schuin afgesleten voorbanden, dienden dus vervangen te worden. Nu Michelin Primacy 4's laten monteren, voelen wat comfortabeler dan de af-fabriek banden.
De garagist (honda specialist) had veel moeite met het resetten van de banden calibratie en heeft uiteindelijk zelfs de 12V accu moeten ontkoppelen om een goede reset te forceren. Kortom, een hele bevalling.
Auto zelf bevalt nog steeds goed. Blijft een exclusieve verschijning, haha
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.