| Uitvoering | Jazz 1.4 Comfort |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 232.000 km |
| KM-stand laatst | 246.500 km |
Introductie + aanschaf
Eind 2024 heb ik afstand gedaan van mijn vorige auto, een Nissan Pulsar 1.6 DIG-T uit 2015, Om voor onbepaalde tijd door Europa te fietsen. Na ruim 7 maanden keerde ik terug naar Nederland. Mede door de hoge OV-kosten en het plan om aan de andere kant van het land een huis te bouwen, besloot ik opnieuw een auto te kopen.
De Honda Jazz SI had ik al overwogen voordat ik destijds de sportievere Nissan kocht. De Jazz stond dus vrij hoog op mijn lijstje. Daarnaast heb ik nog een Hyundai Getz gekeken, omdat deze ook als betrouwbaar bekendstaat en goedkoper is in aanschaf. Ook had deze net wat meer vermogen dan de traag bekendstaande Jazz.
Ik wilde maximaal €3.750 uitgeven, omdat ik dit nog over had van mijn reis. Het aanbod was echter behoorlijk beperkt. Eigenlijk was deze blauwe de enige die binnen budget viel. Alle overige auto's waren op dat moment minimaal €2.000 euro duurder. De 1.2 modellen heb ik wel buiten beschouwing gelaten. Het liefst had ik een witte Jazz gehad met 1.4-motor, trekhaak, cruise control en getinte achterruiten.
De auto was van buiten zeker niet de mooiste, met onder andere parkeerschades bij de portieren en doffe koplampen. Wel zat er een nieuw stuur in met bediening voor cruise control. Omdat dit het comfortmodel is, zit cruise control zelf er helaas niet op. Dat was een kleine tegenvaller omdat ik hier in mijn vorige auto veel gebruik van maakte. Toch vond ik het geen reden om de auto te laten staan.
De auto reed verder prima, zonder gekke geluiden, op een iets wat rumoerige airco na. Op de snelweg was de auto verrassend stil, ondanks dat hij relatief veel toeren maakt. Dat laatste vond ik juist een voordeel, omdat ik bij 130 km/h in een prettige powerband zit, waardoor ik ondanks het geringe koppel nog redelijk kon versnellen bij een inhaalactie.”
Uiteindelijk heb ik voor €3.250 de deal gesloten. Daarna kreeg ik direct een tegenvaller te verwerken. In de stromende regen zat ik in de auto om mijn verzekering af te sluiten en hoorde ik water naar binnen druppelen bij de A-stijl. Voor dit bedrag verwachtte ik geen auto in topconditie, maar een waterdichte auto leek me wel het minimum. Eenmaal thuis bleek dat enkel het verwijderen van vuil onder de dakrubbers voldoende was om de auto weer waterdicht te krijgen. Door het oog van de naald zullen we maar zeggen... De accu begaf het de volgende maand wel, die heb ik zelf vervangen, dus die kosten waren te overzien.
Vakantievoorbereidingen + de eerste grote rit
Een maand later sloot ik ter voorbereiding op mijn vakantie mijn fietsendrager aan. De verlichting werkte helaas niet. Gelukkig kon ik nog op tijd een afspraak maken bij de garage. De oorzaak was lastig te achterhalen, waardoor uiteindelijk is gekozen voor nieuwe bekabeling. De kosten vielen wat tegen: ± €600-, aangezien ik de trekhaak nog regelmatig ga gebruiken is het de investering wel waard.
De airco werkte ook niet meer naar behoren. Tijdens de proefrit deed hij het nog wel. De airco heb ik laten bijvullen door de Honda dealer. Deze gaf aan dat de airco lekte op de O-ringen. Omdat de reparatie rond de €400 zou kosten, hebben we dat voor nu laten zitten en eerst maar wat langer met de auto gereden. Milieutechnisch niet ideaal, maar volgens de dealer kon de airco zo nog lange tijd meegaan.
Ik heb onder andere voor de Jazz gekozen vanwege het praktische interieur, met de mogelijkheid om zelfs in de auto te slapen. Met de stoelen plat heb je ruim 2,30 m ruimte tot aan het dashboard. Daar kon ik met mijn lengte van 1.88 prima liggen. Ik heb een slaapmatje, kussens gepakt en ben richting Spanje gereden.
Tijdens de reis kreeg ik een wat beter beeld van de auto. Ik heb mijn bevindingen hieronder opgesomd.
Pluspunten
- Ondanks de korte zittingen zitten de stoelen erg goed. Zelfs na 13 uur rijden stapte ik zonder een zere reet uit. Bij mijn vorige auto’s was dat minder het geval.
-Bergwegen waren echt leuk om te rijden. Hoog in de toeren klinkt het blokje prettig en de auto stuurt erg goed door de bochten. Als je je best doet, breekt de achterkant wat uit.
-Deze uitvoering heeft alleen elektrische ruiten voor. Achter moet je nog “zwengelen”. Voor overnachten in de auto is dit ideaal, omdat je zo de ramen ook nog kunt openen zonder dat de sleutel in het contact zit. Een dikke plus dus!
- De bekerhouders bij de ventilatieroosters zijn echt top. Gekoelde drankjes in de auto zonder koelkast. Wat wil je nog meer? De vele opbergvakken zijn ook erg handig.
- Het geluid van de richtingaanwijzers vind ik erg prettig vergeleken met andere auto's. Een rustgevend getik.
- Door het stijve chassis is de maximale kogeldruk van de trekhaak maar liefst 95 kilo. Geen zorgen dus dat de fietsen op de drager te zwaar zijn.
Neutraal
- De auto is erg zuinig op binnenwegen. Bij 130 km/h of hoger stijgt het verbruik flink. Dat moedigde me aan om tolwegen te vermijden en rustig met 100 km/h te rijden. Hard rijden wordt duidelijk minder beloond dan bij de Nissan.
- In bergachtig gebied was terugschakelen echt noodzakelijk om snelheid te behouden. Ik heb regelmatig stukken snelweg in de 3e versnelling gereden. Je wordt daardoor wel bewuster van je omgeving wat ik een leuke bijkomstigheid vond. Ik kan mij wel voorstellen dat het erg hinderlijk kan zijn als je rustig op cruise control wilt rijden. Je zult dan toch vaak moeten schakelen om voldoende koppel te hebben.
Minpunten
- In het donker had ik veel last van felle lichten van andere auto’s, zowel in de binnenspiegel als via de ruiten. Dat is een duidelijke achteruitgang ten opzichte van de Nissan. Ook vond ik de verlichting van de auto zelf erg matig op donkere bergwegen.
- Bij rechtuit remmen verloren de voorwielen vrij snel grip. Bij een harde remactie om nog voor het verkeerslicht stil te staan schoof ik verrassend ver door. Dit gaf geen veilig gevoel.
- De handrem deed vrijwel niets op hellingen.
- De auto geeft een waarschuwing als de deur nog open staat of als je de gordel nog niet om hebt. Zeker dat laatste is wat irritant omdat je eerst de gordel om moet doen voordat je de sleutel in het contact steekt.
- De geluidsinstallatie is niet geweldig en mist telefoonconnectiviteit.
- Het stuur is in diepte verstelbaar, maar ik zou het graag iets verder naar me toe willen zetten. Dat kan helaas niet zonder aanpassingen. Daarnaast staat het stuur een klein beetje scheef, dat ga ik bij de volgende bandenwissel laten corrigeren.
- Het waarschuwingslampje voor brandstof gaat, zoals ook in andere reviews genoemd, erg vroeg aan. Er kan nog zeker 150 kilometer worden gereden.
Garagebezoeken + upgrades
Na de vakantie had ik een flink lijstje met aandachtspunten en was de auto toe aan een beurt. Omdat de Honda-dealer niet in de buurt zit, ben ik uitgekomen bij een universele garage met goede reviews. Ik heb eerst gevraagd om een inspectie, zodat ik kon bepalen of opknappen nog zinvol was of dat ik beter verder kon kijken. Dat was volgens de garage geen probleem.
De filters en vloeistoffen had ik zelf al gedaan, dus die konden worden overgeslagen. Ook heb ik de versleten pedaalrubbers vervangen.
Bij het ophalen kreeg ik te horen dat de airco was gerepareerd en dat de auto verder in goede staat was. Gezien het remgedrag van de auto kon ik het mij haast niet voorstellen. Ook was een kapot interieurlampje over het hoofd gezien. Was er wel goed gekeken?
De week erop merkte ik dat het mistlicht bleef branden en niet meer uit wilde. Ik ben daarop teruggegaan naar de garage. Zij hebben toen de trekhaakverlichting losgekoppeld en daarmee was het probleem van het mislicht verholpen. Nu zat ik alleen wel weer zonder werkende trekhaakverlichting. Ik had afgesproken dat ik daarmee terug zou gaan naar de Suzuki dealer die de verlichting nog niet zo lang geleden had gemonteerd. Wellicht dat zij dit dan onder garantie konden herstellen.
Voor de handrem moest ik een nieuwe afspraak maken en ook het interieurlampje was nog steeds niet verholpen. Op dat moment begon het vertrouwen flink weg te zakken. Ik had mijn auto tenslotte weggebracht ter reparatie en kreeg steeds een niet volledig functionerende auto terug. Toen de garagist zei dat het interieurlampje het bij hem gewoon deed wist ik eigenlijk wel genoeg. Dat was voor mij het moment waarop ik besloot om hier niet meer terug te komen.
Daarop heb ik contact opgenomen met de Suzuki-dealer. Daar werd direct een verbogen pinnetje in de aansluiting gevonden, wat voor storing zorgde. Het pinnetje is rechtgezet en daarmee was het probleem opgelost.
Daarnaast bleek dat de achterremmen vast zaten en dat de remschijven blauw verkleurd waren. Ze hadden de oude onderdelen bewaard, zodat ik het met eigen ogen kon zien. De complete remmerij aan de achterkant moest worden vervangen, wat neerkwam op ongeveer €1.200. Daarna reed de auto gelukkig weer zoals het hoort, maar het bevestigde helaas wel mijn gevoel dat de universele garage mijn auto niet grondig had bekeken. Hoe zij aan de positieve reviews komen is mij lastig te verklaren
Upgrades
Ik heb de auto daarna vooral gebruikt voor kortere ritten. Ik heb een AUX-kabel met Bluetooth aangeschaft zodat ik mijn telefoon kan koppelen aan de radio. Dat werkt behoorlijk. Het nadeel is dat ik nu enkel het volume kan bedienen op het stuur en geen nummers kan overslaan.
Omdat het slapen in de auto zo goed was bevallen heb ik een powerstation gekocht en een lader die aan de accu gekoppeld wordt (EcoFlow Alternator Charger). Op deze manier is mijn Honda Jazz nu een soort van mini camper. Het was nogal een uitdaging om de dikke kabels door het schutbord heen te krijgen. Uiteindelijk is dit gelukt via de kabeldoorvoer boven de pedalen. Vervolgens heb ik de plastic interieurdelen losgehaald en de kabel netjes naar achteren weggewerkt. Het terugplaatsen van de interieurdelen ging verrassend makkelijk. Nu heb ik nagenoeg onbeperkt 230volt in de auto.
Volgende vakantie
Eind maart ben ik samen met een vriend naar Zuid-Spanje gereden, met twee fietsen op de trekhaak en extra bagage. Hij vond de auto ook comfortabel zitten, vooral vanwege de rechte zitpositie.
Tijdens de eerste vakantie miste ik cruise control niet, maar tijdens deze rit had ik het wel prettig gevonden. Misschien toch kijken naar een after-market oplossing die aangesloten kan worden op de originele stuurbediening. Ook met de gedachte dat ik aankomend jaar langere stukken door Nederland zal gaan rijden.
Na zo’n 3.000 kilometer heb ik ongeveer een halve liter olie moeten bijvullen. Over 6.200 kilometer verbruikte de motor dus een klein beetje olie. Volgens mij wel enkel wanneer ik het uiterste van de motor vroeg. Met inmiddels ruim 245.000 kilometer op de teller kan ik hem dat wel vergeven.
Het verbruik was netjes: gemiddeld 1:18, ondanks bergachtig terrein en de fietsen achterop. Ik heb iets harder gereden dan de vorige reis. Zo'n 110 km/h op snelwegen.
Wat ik wel iets spannender vond is dat ik rond de 1.800 toeren een soort geratel hoorde. Voorbij de 2.000 toeren was dit geluid weer weg. Na wat zoeken op een het Clubjazz forum weet ik vrij zeker dat dit een hitteschild is. Geen reden voor paniek dus.
Naarmate de vakantie vorderde vond ik het onderstel wat luidruchtiger worden.
APK
Na de vakantie was de auto toe aan een APK. Alvorens ik de auto bracht heb ik nog een ritje in Nederland gemaakt, daar begon het motorlampje te branden. Aangezien de afspraak al stond heb ik de auto niet meer gebruikt en dit aangegeven bij de keuring.
Uit de keuring is het volgende gekomen:
- De stabilisatorstang voor dient vervangen te worden
- De dorpels moeten vervangen worden
- Koplampen dienen gepolijst te worden
- Katalysator moet vervangen worden
Dat van de dorpels viel mij tegen. Het was mijzelf nog niet opgevallen dat deze zo slecht waren. De reparatiekosten voor het APK klaar maken bedroegen €2.200. Het liefst zou ik de koplampen vervangen in plaats van polijsten, maar de garage gaf aan dat hier best wat arbeidsuren in gaan zitten omdat de bumper eraf moet. Wellicht dat ik dit later nog zelf eens doe in het weekend. Als ik alles van mijn lijstje aan zou hebben laten pakken, kwam ik op een bedrag uit van ruim boven de aanschafprijs.
Het geluid van het hitteschild is helaas nog niet verholpen, omdat ze de auto nu echt alleen voornamelijk APK klaar hadden gemaakt. Wel hadden ze er wat fellere lampen ingezet. Dit is wel een enorme verbetering.
Weekendje Eifel + kostenoverzicht
De auto heeft zijn Autobahn debuut gemaakt. Althans met mij als bestuurder.
Het is geen racemonster. Bergaf de 186 op gps aangetikt. Op een vlak stuk hield het rond de 180 wel op. Tot 150 á 160 was het nog wel redelijk comfortabel rijden. Gezien de benzineprijzen en de mooie omgeving deed ik het toch liever rustiger aan met de Jazz. Verder weinig bijzonderheden. De Jazz is lekker wendbaar in smalle straatjes en toch is er van binnen ruimte zat voor kampeeravonturen. Bij terugkomst hoorde ik weer wat gerammel. Na wat onderzoek bleek dit de achterbank te zijn. De vergrendeling werkte niet meer goed. Nadat ik deze gesmeerd had was het gerammel weg.
Kostenoverzicht:
- 10-07-2025 Relais airco vervangen + bijvullen airco €193-
- 29-08-2025 Trekhaak verlichting repareren €309-
- 8-12-2025 Zelf filters + vloeistoffen + accu en pedaalrubbers vervangen +/- €200-
- 16-12-2025 Onderhoudsbeurt + lekkende airco gerepareerd €670-
- 10-01-2026 Reparatie trekhaak verlichting onder garantie + Remblokken, schrijven, remtangen + interieurlampje €1.276-
- 11-04-2026 Polijsten koplampen, dorpels links + rechtsachter gelast, katalysator vervangen, stabilisatorstang voor vervangen + APK €2.200-
Conclusie
Terugkijkend op het afgelopen jaar had ik graag eerder een beter beeld van de staat van de auto willen hebben. De universele garage heeft duidelijk geen volledig inzicht gegeven in de staat van de auto terwijl ik dit hen wel gevraagd heb. Daarmee had ik denk ik een hoop kosten kunnen besparen. Omdat ik de Jazz op veel vlakken een geweldige auto vind hoop ik er nog lang mee te kunnen rijden. Wellicht dat het goed is om binnenkort eens te gaan informeren naar een Dinitrol behandeling om ervoor te zorgen dat roest geen roet in het eten gooit.
Bij voorkeur pak ik nog een paar punten aan, zodat deze helemaal aan mijn eisen voldoet. Bijna al mijn eisen dan. Een PK of 50 extra was leuk geweest en meer off-road capaciteit ook, maar dat is een vrij kansloze exercitie bij een Honda Jazz. Regelmatig denk ik dat ik wellicht beter een wat grotere auto kan kopen met net dat beetje meer vermogen en net die paar luxe opties die ik nu mis. Toch kom ik steeds weer terug bij de Jazz.