Honda Civic 1.8i-VTEC Sport (2008)
Uitvoering | Civic 1.8i-VTEC Sport |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Het feest begint
Op 8 april 2008 was het zover: ik kon mijn nieuwe Civic (1.8 Sport) komen ophalen. Rijdend naar Honda Goes had ik wat last van gemengde gevoelens: het ophalen van je nieuwe auto is een feestje, maar tegelijktertijd afscheid nemen van je huidige auto is dat niet. Twee jaar lang heb ik met veel plezier gereden in mijn Citroën C4. "Alleen een Citroën rijdt als een Citroën", moest ik gaan inruilen voor "The Power of Dreams". Waar de één beroemd is om het spreekwoordelijke comfort staat de ander aan de top waar het sportiviteit aangaat. Beide merken hebben gemeen dat je een statement maakt als je er in rijdt. Het gemengde gevoel dat ik had maakte plaats voor een ondeugende grijns toen ik mijn toekomstige Civic zag staan.
De aflevering verliep vlot, op de klant afgestemd en in een prettige sfeer. En jawel, een bosje bloemen werd meegeleverd. Waar je echter bij sommige dealers denkt: "Had dat bosje maar laten zitten", levert Honda Goes met recht een Boeket af. Klasse.
Hierna begon het grote feest: stap in de Civic, trek hem aan en geniet. Het rijden in de Civic is een ware traktatie. Hij ligt strak op de weg, motor en transmissie zijn een perfecte match, en zowel het exterieur als het interieur zijn een plaatje. Oh ja, geloof gerust de reclames want het is waar: in deze auto wordt je dus echt nagekeken. Je kunt hem perfect sportief berijden, maar heerlijk relaxed cruisen is eveneens mogelijk. Hij pakt soepel op vanaf lage toeren, schakelt soepel en zuiver, stuurt scherp, en de motor klinkt keer op keer alsof hij er zin in heeft (hetgeen ik bij vele europese merken mis).
Op details laat de Civic wat steken vallen: de regensensor en achteruitkijkspiegel zijn niet in elkaar geïntegreerd, dat kan echt mooier. Een automatisch dimmende binnenspiegel is niet standaard (wat ik wel verwacht bij deze prijs), de achterruit-/spiegelverwarming schakelt zichzelf niet uit en het sluiten van het kofferdeksel vergt meer kracht dan je zou verwachten. Het zijn de puntjes op de "i" waarmee Honda het kwaliteitsgevoel nog verder zou kunnen doen stijgen.
Honda, en zeker ook deze Civic, voegt iets toe aan je identiteit. Het is niet zozeer een auto als wel een persoonlijkheid. Of je hem nou ziet, of dat je er in rijdt, hij maakt je keer op keer happy. Met recht dan ook "The Power of Dreams!"
Bevalt hij nog?
Jazeker! Na een jaartje in de Civic te hebben gereden, ben ik nog steeds uitermate tevreden. Maar... om eventuele kopers en mensen met interesse een diepere kijk op de auto te geven, ik heb ook wat aandachtspuntjes:
* de onderzijde van de binnenportieren zijn gevoelig voor strepen/vegen
* de afstandsbediening van de deursloten weigert weleens dienst. Simpel eenmalig met de hand ontgrendelen, lost dit weer op
Valt dus reuze mee :-). Wel wil ik melding maken dat ook bij mij de climatcontrol is gerepareerd. Dit op eigen verzoek omdat ik hier op het internet signalen over heb gelezen. Ook bij mij werd gedurende de rit het kouder en kouder binnen. Mijn dealer heeft eerst gekeken naar de slang achter het dashboard (die wil wel eens los laten). Tevens kan deze slang naar beneden gericht worden wat ook weleens wil helpen. Uiteindelijk is bij mij een nieuwe veer geplaatst. En nu werkt ie goed. Ik blijf vinden dat er betere zijn maar goed is goed.
De 20.000 km-beurt is ondertussen ook achter de rug. Waarin niets aan de hand was. Behalve dan olie verversen a EUR25 per liter. Vast vloeibaar goud voor die I-VTEC motoren :-).
Kortom: een prima aanschaf. Ziet er nog steeds hip uit, rijdt scherp, ruim van binnen, materiaalkwaliteit van plasticdelen mag wat hoogwaardiger, maar altijd een grijns als je rijdt.