Honda Civic 1.4i DSi Comfort (2006) #2

Honda Civic 1.4i DSi Comfort (2006)

UitvoeringCivic 1.4i DSi Comfort
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2020
Lezerswaardering: 75%Keuze van de redactie

Civic 1,4i DSI Comfort

Ik heb deze Civic inmiddels al een flinke tijd in bezit, ruim 4 jaar en al was ik langer van plan om er een review van te schrijven en de verbuiksmonitor te vullen maar ik kwam er nooit aan toe. Tot een tijdje geleden en dat kwam vooral omdat ik uitgevogeld had hoe ik via de developer tools tankbeurten kan invullen. Bespaart flink wat tijd! Maar dat terzijde.

Zelf gekocht met 190K op de teller. Inmiddels 240k ongeveer.

= Algemene Ervaring =
Deze auto kwam ik tegen via een kennis. Deze had ook een variant van deze Civic en ik was na mijn Del Sol op zoek naar een auto die wat praktischer was. Dus kwam ik al snel uit op dit model. Toentertijd waren de prijzen hiervoor hoger dan gemiddeld (maar nog niet zo erg als nu 😆) maar voor Honda kwaliteit betaal je iets meer en dat nam ik maar voor lief.

Nog getwijfeld tussen de 1.4i en de 1.8. Uiteindelijk de 1.4i gekozen vanwege het verbruik. Was dit een verstandige keus en ligt het verbruik echt zoveel uit elkaar? Ik kan dit moeilijk zeggen. Bij de verbruiksmonitor liggen de enige twee 1.8 modellen wel erg ver van elkaar weg.

Ik zag ook bij veel reviews dat de 1.8 werd aangeraden vanwege het hogere vermogen en dat deze auto nog geen kroket van de tafel af kon trekken. Vergeleken met mijn Del Sol mis ik het vermogen wel. Maar dat komt vooral omdat ik autoliefhebber ben. Als je je rijstijl aanpast komt deze auto zonder problemen mee met het verkeer.

Zou ik op basis van dit als ik de tijd terug kon draaien de 1.8 gekozen hebben? Ja. Maar dat is wel echt puur omdat ik het vermogen mis. Misschien als ik de 1.8 gekozen had zou ik nu zeggen dat ik liever de 1.4i wou hebben vanwege het verbruik. Je weer maar nooit.

= Rijindruk =
Deze auto is zowel van buiten als van binnen een unieke verschijning. Zelf vind ik dat wel leuk aan aan auto. Ik hou niet van het rijden in een eenheidsworst en een andere FN in het wild tegenkomen is altijd cool.

Ik ben benieuwd of ik nog terug kan naar een auto met een standaard tellerbak, omdat deze auto de snelheid op een apart display helemaal bovenaan het dashboard heeft zitten (net onder je zicht, eigenlijk). Erg handig.

De auto rijdt verder lekker en hij ligt stabiel op de weg, vooral de vormgeving van de auto helpt hierbij. Net als veel Honda’s kan ie wat stug zijn in de vering, maar daar ondervind ik geen hinder van.

Verder ben ik erg tevreden met de auto. Hij is super praktisch. Vanwege de druppel-achtige vorm past er meer in de achterbak dan je denkt en als je de achterbank neerklapt al helemaal.

= Reparaties/APK =
In 2021 is de uitlaat vervangen vanwege een lek.

De airco deed het bij aanschaf al matig en in 2022 heb ik bij de APK het systeem laten bijvullen. Aantal ophangingsdelen vervangen : Stabilisatorstang en een veer achter.

Kort daarna is de airco gerepareerd. Nieuwe condensor en een hogedrukleiding plus het systeem weer helemaal laten bijvullen. Sindsdien doet de airco het super.

2023. Koplampen te dof, zijn vervangen samen met nog een stabilisatorstang.

2024. Uitlaat ratelde. Klemmetje was aan het roesten. Deze heb ik zelf vervangen en toen was het probleem opgelost.

2024 heb ik de grote beurt zelf overgeslagen en door de garage laten uitvoeren samen met de APK. Was een steekproef! Garage meldde dat de koppeling er waarschijnlijk volgend jaar zit aan te komen samen met een aandrijfashoes (als ik het mij goed herinner) die begint te lekken. Maar geen officiële aanmerkingspunten en hij is zonder probelemen door de APK-steekproef heen gekomen.

Geen grote dingen verder.

= Onderhoud =
De beurten doe ik meestal zelf. Ik vervang elk jaar de olie en het oliefilter eventueel samen met het luchtfilter en het interieurfilter als dat nodig is.

Heb in 2022 zelf alle 8 bougies vervangen. Deze motor heeft er 4 voor en 4 achter. (Intelligent-Dual Sequential Ignition). Bougies waren in vergaande staat. Deed mij twijfelen of deze bij 120.000 wel vervangen zijn geweest, moesten officieel bij 240k eruit. Wist niet dat er achter 4 denso's inzitten ipv NGK's. Als je wat geld wil besparen kun je 4 Denso's (SK20PR-L11) en 4 NGK's halen (Vandaar dat er twee typen in de werktplaatshandleiding stonden😅). Zelf er 8 NGK iridiums ingestopt.

Heb in 2022 ook een Yatour unit geïnstalleerd voor Bluetooth/AUX radio. Dit gaat via de CD-wisselaar poort van de ingebouwde radio. De radio demonteren is een hele opgave maar heb sindsdien super kwaliteit audio zonder die slechte ali FM adapter troep. En de stuurknoppen werken nog.

Had erover nagedacht om de radio te vervangen door een slimmere unit. Maar het display voor de climate control/klok etc. zit geweven in het harnas van de ingebouwde radio, en die raak je dan kwijt. Al is er voor de knoppen op het stuur wel een adapter.

Koop je de Executive versie dan heb je meer geluk, want die heeft een extra display waar je bijvoorbeeld een achteruitrijcamera aan kan kopellen. Helaas rij ik de Comfort.

= Kwaaltjes/Problemen =
Na een aantal jaren met deze auto gereden te hebben zijn mij een aantal dingen opgevallen.

Alg. De dimmer van de dashboardverlichting heeft kuren waardoor het onderste instrumentenpaneel licht uitvalt. Dit is in eerste instantie op te lossen door wat op de knop te drukken maar na verloop van tijd wordt dit steeds erger. Bekende kwaal. Moet of de hele tellerbak vervangen worden of je moet hem zelf uit elkaar halen. Tot nu toe nog uitgesteld.

Alg. De lak op de motorkap is wat gevoelig voor steenslag, waardoor er kleine roestplekjes ontstaan. Het is nu al een oud model en al hou ik hem wel schoon en netjes vind ik het niet erg.

2024. VSA storing. Had recent een storing in het ESP systeem. Als je de knop VSA indrukt komt er een waarschuwingsdriehoekje te staan. Moet ik nog uitzoeken. Zou een sensortje kunnen zijn.

Alg. Windgeruis vanuit de linker spiegel. Ook een bekende kwaal, dit zou op te lossen zijn door wat hete lijm aan de kap aan de buitenkant van de auto aan te brengen. Zelf geprobeerd, met weinig succes. Is verder niet heel hinderlijk.

= En nu verder =
Ik ben zeker op zoek naar een nieuwe auto al stop ik eigenlijk nooit met kijken op autosites. Deze auto zal ik nog een aantal jaar blijven rijden vooral om geld te sparen voor een nieuwe. Zou ik weer een Honda halen? Die kans is zeker groot. Ik ben erg blij met deze auto en een nieuw model met wat meer PK’s en vooral iets meer "luxe" (tegenwoordig standaardfeatues) zou ik wel leuk vinden. Maar dat zal ik nog wel zien, heb nog wel meer auto’s op mijn lijstje staan.

Dan is dat de uitgebreide (eerste) review, vooral inspiratie genomen uit de wat oudere reviews. Omdat ik zelf deze ook aandachtig heb gelezen voordat ik deze auto kocht, dacht ik ik draag ook wel een steentje bij. Als je door deze hele lap tekst bent gekomen zonder iets over te slaan, bedankt 😊.

Aanpassing: Ik had het in het begin over het invullen van de verbuiksmonitor. Dat ging om deze: https://www.autoweek.nl/verbruik/31739/honda-civic-1-4i-dsi-comfort-2006