AutoWeek.nl heeft je steun nodig

Ford Mondeo 1.8i Atlantic (1999)

Ford Mondeo 1.8i Atlantic (1999)

UitvoeringMondeo 1.8i Atlantic
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2015

Alweer een Ford

Nadat ik mijn vorige Ford net voor mijn vakantie total loss was gereden, nog even met een Polo 6n gereden, maar ik dien tengevolge van omstandigheden een 4 deurs met flinke kofferuimte te hebben. Vanaf het behalen van mijn rijbewijs in 1977 tot 2015 nooit een Ford in bezit gehad. De vorige Focus hield onderweg in, alsof het contact uit ging, en meteen weer aan.
De Mondeo: Na een nagenoeg probleemloze proefrit, vlak voor terugbrengen een paar hikjes gevoeld. Toen ik na aanschaf, op de 3e dag de motor weer behoorlijk voelde overslaan, besloten weer terug te gaan naar de garage van aanschaf. De dag erna: na stoppen sloeg de motor af, en pas na een minuut of 2 doorstarten weer aan. Onderweg naar die garage moest ik remmen voor rood, motor tegelijk afgeslagen, en weer sloeg de motor pas na enkele minuten weer aan. Bij de garage van aanschaf 2 bougiekabels gewisseld + een nieuw benzine filter gemonteerd. Maar de problemen kwamen de volgende dag weer terug. Second opinion bij een andere garage: alle bougie kabels gewisseld, stekkers op ontsteking en benzinepomp gecontroleerd. Vreemd genoeg was het overslaan vrijwel over, maar de auto sloeg nog wel iedere rit 1x uit. Andere monteur heeft de gasklep gereinigd, het benzinepomp relais gewisseld en alle stekkers op de motor gecontroleerd en evt aangedrukt. Vanaf dat moment sloeg de motor niet meer af, en sloeg wel nog af en toe over. Bobine gewisseld, en vanaf dat moment reed de Mondeo als een zonnetje. Wel merkte iemand op dat de kopplling slipte, en waarempel, het zou niet lang meer duren tot de koppeling (€350-)vernieuwd moest worden. Daarom weer op zoek naar een opvolger.

Het rijden met de Mondeo: ondanks het vrij zware wagen gewicht (1245kg) was het benzine gebruik opvallend laag. Volgens mijn berekening (ik rij de tank nooit onder 3/4 leeg) zou je met een volle tank een 800km ver moeten komen. Het zitcomfort is goed, met mijn 190cm zat ik goed, dankzij stoel en stuur verstelling. De Mondeo rijdt rete strak, werkelijk als op rails, vloeiend in de bochten, en daar staat Ford ook om bekend, de wegligging is subliem. Het interieur is stil, alsof je een klasse hoger rijdt. Mijn mondeo was een hatchback met een stationcar grote bagage ruimte. Het comfort staat op een hoog pijl, de inverhouding lage toerentallen, de goed geïsoleerde motor geluiden, het trefzekere schakelen met lichte bediening, ook van de koppeling, het hoge veercomfort. Ondanks dat de auto van '90 was, deed alles het. Maar ja het vooruitzicht zo een €500 uit te moeten geven, en de voor mij te hoge wegenbelasting laten mij weer op zoek gaan naar wat anders, heb ook een beetje badluck met Ford
Geen enkele garage (inclusief Ford monteurs) wisten de oplossing

stBernard

Er was nog een probleem, de vorige eigenaar had een of meerdere honden. en maakte de Mondeo (zeker de laatste tijd) niet schoon. Ik was 2dagen bezig met schoonmaken, de haren waren niet eens het grootste probleem, dat was de slijm laag als gevolg van het hond(en) gehijg. Alhoewel mijn reukvermogen bijna verdwenen is, kreeg ik iedere keer ik instapte een visioen van een enorme stBernard op de achterbank. Toen ik de Mondeo omdat ik hem had ingeruild, controleerde, en onder de stoelen voelde of al mijn spullen eruit waren, voelde ik nog steeds de slijmlaag op het tapijt.

7,0