Ford Kuga 1.5 EcoBoost 150pk 2WD ST Line (2017)

Ford Kuga 1.5 EcoBoost 150pk 2WD ST Line (2017)

UitvoeringKuga 1.5 EcoBoost 150pk 2WD ST Line
Bouwjaar2017

ingereden

In februari 2018 kocht ik tamelijk impulsief deze Kuga ST-Line 1.5 150pk. Ik was bij een onafhankelijk garagebedrijf gaan kijken voor een Focus Clipper met de 1.0 125pk tot ik deze nieuwe Kuga in de showroom tegenkwam. Er was een korting van €5.000 euro op de officiële nieuwprijs omdat het een vanuit Duitsland ingevoerde wagen betrof. Meteen getekend, exit Focus en een week later was de Kuga van mij.

Het is een ST-line, dus met 10mm verlaagde ophanging, 18 inch lichtmetaal en verder de gebruikelijke ST-uitrusting met het automatisch parkeersysteem, stoelverwarming, stuurverwarming en Sync3 (helaas zonder DAB radio).

Rijervaringen:

Motor+versnellingsbak: Fijne 1.5 turbomotor met directe injectie. Licht trillend bij stationair, even wennen na een volstrekt geruisloos stationair lopende Mazda2. Tijdens het accelereren en op constante snelheid is deze motor wel opvallend stil en trillingsloos. Pas boven de 3000 toeren komt in de verte een viercilinderbrom opzetten. Bij flink gasgeven blaast de turbo hoorbaar mee. Prestaties zijn voor mij uitstekend. Klein turbogat onder de 2000 toeren maar makkelijk te omzeilen en 70 in 6 met 1500 toeren gaat zonder trillingen of gezeur. Strak schakelende 6bak, 120 = 2550 toeren & onhoorbare motor. Gemiddeld verbruik: moeiteloos 1:12. 1:14 kan ook maar vraagt zelfbeheersing... Valt mij niet tegen!

Ophanging: na een spijkerhard geveerde Mazda2 lijkt dit wel een Citroën uit de goeie ouwe tijd: de eerste weken dacht ik dat alle wegen waarop ik doorgaans reed een onderhoudsbeurt hadden gekregen. Verschillende oneffenheden waarbij ik me in de Mazda schrap moest zetten zijn nu nog slechts lichte, soepel gedempte schokjes en dribbelen op de snelweg doet deze ook niet. Ondanks de 235-banden geen last van spoorvorming. Ik kan niet vergelijken met de normaal opgehangen Kuga maar ik vind dit helemaal top! Visueel staat de ST-line ook beter 'op zijn poten' dan 'normale' Kuga's, alweer een plus.

Comfort + uitrusting: Sync3 is prachtig! Mooie interface, zij het zonder gimmicks, vlotte werking, goede ingebouwde navigatie, vlotte koppeling met Android Auto (niet beschikbaar in België maar via een YouTube tutorial toch kunnen installeren op mijn android telefoon > aanrader!). Implanting touchscreen vind ik OK, verschillende testverslagen klagen over een te diepe inplaatsing maar voor mij werkt het prima. Automatisch parkeersysteem werkt perfect, zij het niet heel snel. Maar dat is bij andere merken exact hetzelfde. Verder alle gebruikelijke goodies: dual zone airco, cruise control met snelheidsbegrenzer (nooit gedacht dat ik dat laatste item nog zou gaan waarderen!), uitgebreide boordcomputer, regen- en lichtsensoren, led-dagrijverlichting, Xenon koplampen (zeer krachtig), dynamische bochtverlichting (ben ik ook gaan waarderen), sportstoelen die uitgebreid manueel verstelbaar zijn en goed zitten, vlot neerklappende achterbank, mooie afwerking, goede materialen. Goede geluidsisolatie!

Kosten: benzine: Euro 95 E10 volstaat, 1:12 lijkt mij goed voor het type auto en omdat ik graag nu en dan eens wat doorrij. Beetje meer beheersing levert probleemloos 1:13 op. tank van 60 liter is vlotjes te vullen. Tankklep niet afsluitbaar, dat is wel opvallend. Verzekering en taksen zijn wat je van een 150pk auto verwacht. Ik heb hem uit de garage gereden met 20 km op de teller en 5.000€ korting gekregen op de nieuwprijs dus voel me nog steeds alsof ik de deal van het jaar beet heb. Aanrader: auto's Kris in Boortmeerbeek, België. Check hun website! Auto is nu in onderhoud bij een officiële Ford garage die niet moeilijk deed over de 'herkomst' van de auto. Onderhoud om de 20.000km dus volgende update over een goed half jaar!

2j in bezit

Onlangs de 2e beurt (tussenbeurt heet dat bij Ford) gehad waarbij de remvloeistof is vervangen, naast de gebruikelijke oliewissel en filtertjes. Er was ook een serviceactie in verband met het detectiesysteem van een doorslippende koppeling. Bij elke officiële onderhoudsbeurt krijg ik een jaar gratis Ford Assistance, dus mijn klassieke pech-abonnement is intussen de deur uit.
Verder ben ik met de Kuga geen gekke dingen tegengekomen. Het verbruik blijft rond de 1:12 schommelen.
Binnen een jaartje dan de eerste grote beurt waarbij onder andere de voorste remblokken zullen vervangen worden.

PRIVATE LEASE Ford Kuga