Fiat Sedici 1.6 16v Emotion 4x4 (2008)
Uitvoering | Sedici 1.6 16v Emotion 4x4 |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Een impressie
Daar sta je dan bij de Fiat dealer. Via de post een uitnodiging ontvangen om de Punto Emotion 1.4 16V 2004 in te ruilen voor een nieuwe Grande Punto.
In eerste instantie was er geen reden om de punto in te ruilen. Echter door ander werk had ik mijn eigen auto niet meer nodig. Daarom overwogen om één auto te kopen waar je met 4 man fatsoenlijk in kon zitten inclusief bagage. De punto heeft erg weinig bagage ruimte.
Kortom op naar de fiat dealer om eens te kijken naar een Grande punto. Dat viel tegen; laag, klein, etc.
In een hoekje stond dan de Sedici en mijn oog viel erop. Leuk model, lekkere instap (hoog) ruimte voor 4 personen en ook nog meer bagageruimte. Tja, laten misleiden tot een proefrit (15 km)
verkocht. Was een demo auto en inclusief de goede inuilprijs voor de punto en de korting op de Sedici erg interessant.
Het was een demo dus een paar dagen later al op de oprit.
Note, ik vind hem net wat leuker dan zijn tegenhanger de Suzuki, is naturlijk wel dezelfde auto maar de fiat lijkt wat stoerder.
Het is een aparte en beetje stoere auto. De instap is prima, de zit is ook goed. Jammer dat het stuur niet in diepte kan worden versteld. De automatische airco werkt prima. De stoelen zitten goed (wat hard) maar zeker op de lange afstand is dit prettig.
Alles zit goed onder handbereik. De radio is voorzien van cd, maar dit is de goedkope uitvoering zonder de MP3 voorziening. (is effe wat minder).
Omdat de auto wat hoog op de poten staat heb je goed uitzicht over de andere auto's heen.
De 1.6 is prima en ook met (te) zware aanhanger probleemloos. De bak schakelt goed. Het 4wd systeem werkt prima maar in principe staat ie altijd op de 2wd stand.
Met 4 personen en bagage houdt de auto zich prima, ook bij wat hogere (130km) snelheden ligt ie goed op de weg. De auto is wel wat gevoelig voor zijwind en in combinatie met de elektrische stuurbekrachtiging moet je hier aan wennen.
Het verbruik ligt zo rond de 1:12,5.
De deuren enzo sluiten prima, geen blikkig geluid. De verlichting is prima, een bak licht uit de koplampen.
Het comfort is goed en de auto is redelijk stil. Op hoge snelheid is er wat windgeruis, volgens mij komt dit door het grappige kleine ruitje na de A stijl. Het zicht rondom is goed, toch een puntje van kritiek, de a en b stijl zijn wat fors, dit beperkt je zicht een beetje en zeker bij rotonden is het ff opletten geblazen.
Zelf een cruise control laten inbouwen, werkt prima en is op lange afstanden ontspannend. Ook een spoiler laten monteren, heeft geen functie maar staat kek.
Bij 20.000 km de eerste beurt. Geen problemen, zo meteen voor de 40.000 km. ik verwacht ook geen probleem.
Via internet een setje velgen (LM) en winterbanden georganiseerd. Scheelt toch weer aanmerkelijk.
Kortom de auto bevalt uitstekend.
updata dd 19-06-2011
inmiddels de 65.000km gepasseerd en de 3e beurd is bij 59.550 uitgevoerd. (25-04)
geen bijzonderheden.
de voorbanden hebben nog 3 mm profiel en zullen op korte termijn worden vervangen.
de Bridgestone zijn prima.
de achterbanden hebben nog ca 6 mm profiel.
verbruik blijft zo rond de 1:12.5 hangen. ik vind dit niet echt zuinig maar de CW waarde is natuurlijk ook niet geweldig.
dit is een gemiddelde over ca 20.000km waarbij regelmatig de (te) zware aanhanger is aangehaakt en solo regelmatig in het buitenland snelheden gereden worden van >130 km over langere afstanden.
ik ben geen strepentrekker en dat is met deze auto ook niet de bedoeling, maar je slaat bij het stoplicht als je dat wilt nou ook niet meteen een modderfiguur.
de cruise controle (Colt) is een prettige aanvulling en gebruik deze dan ook veelvuldig. de stoelen zitten ook bij lange ritten (1100 km) prima en je komt er niet gebroken uit.
Ook het windgeruis valt mee tot zo'n 130 km. dan wordt het wat meer maar niet echt hinderlijk. (mijn auto van de zaak: ford focus, heeft hier beduidend meer last van)
geen kraakjes, piepjes of ander ongewenst gedrag. olie verbruik is er niet en na 20.000km nog mooi van kleur (midden bruin).
nog een puntje van kritiek: de knipperlichthendel komt niet altijd automatisch terug.
kortom de auto bevalt nog steeds goed.
met 4 personen is het echter wat bagageruimte betreft beperkt.
de winterbanden doen het met 4 wielsysteem bij sneeuw en andere ongein uitstekend.
vervolg
tja eigenlijk niet veel bijzonders te melden. de 80.000km is uitgevoerd geen rare dingen. alleen de accu had zijn beste tijd gehad, deze laten vervangen door een echte Varta.
de zomer voorbanden zijn nu op 3 mm en dat na ca 45.000 km. de zomerachterbanden zijn nog 6 mm. de winter banden (voor 5 en achter 6,5mm) laat ik er op. net voor de winter vervang ik deze door nieuwe. ze worden te oud, meer dan 5 jaar en dat geeft daarna problemen. in de meeste landen worden ze na 5 jaar niet meer als winterbanden beschouwd.
brandstof verbruik blijft zo rond de 1:13 hangen. (niet echt zuinig maar vooral snelweg en dan zo rond de 130km)
stoelen blijven erg goed qua zitten en qua bekleding.
opvallend genoeg nog geen enkele lamp vervangen. het dim/groot licht is geen xenon maar deze zijn m.i. net zo goed, echt enorm veel lichtopbrengst.
vervolg
inmiddels de 98.000 km gepasseerd.
afgelopen weken naar de Noordkaap in Noorwegen geweest en ca 9000 km gereden.
je rijdt natuurlijk niet echt hard hier, dus brandstofverbruik lag zo op de ca 1 liter op 15-16km. er netjes.
in Finland een steen op de motorkap en ja hoor een deukje en wat lak eraf, zonde.
motor loopt uitstekend en de olie is nog steeds mooi helder donkerbruin, mag natuurlijk ook wel, we rijden voornamelijk lange (1000km) afstanden.
toch een paar puntjes: de bestuurders stoel piept een beetje, maar niet hindelijk en het klepje van het dashboordkastje kraakt, das hinderlijk en inmiddels met wat kunst en vliegwerk opgelost.
bijna terug in Nederland schiet op de snelweg (120km) zo maar de versnellingbak uit zijn 5, schrikken en erg lastig.
blijkt dat het vergrendelmechanische van de 5e is afgebroken.?????? toch vreemd voor een dergelijk km stand en voor een auto met nagenoeg alleen lange afstanden (of kunnen ze daar niet goed tegen) konden gelukkig in zijn 4 terug naar huis.
voor de rest geen krimp, zowel bij vorst -25 en +35 starten en gaan.