Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 MyLife (2011)

Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 MyLife (2011)

UitvoeringPunto Evo 1.3 Multijet 16v 85 MyLife
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

Onze 4e Punto

Op 1 november 2011 hebben we onze 4e Punto in ontvangst genomen. Een Punto MyLife, 1.3 MultiJet, standaard wit.
Opties zijn zwarte stootlijsten in pianolak, derde neksteun achterin plus elektrische ramen achter. De laatste twee opties vanwege 3 kleine kinderen.

Het is een lease auto, maar omdat het een 14% auto is is de bijtelling minimaal, zeker omdat er ook geen BPM op de auto zit.

Het eerste half jaar is soepel verlopen. De eerste 5000 km even het oliepeil in de gaten houden, er is in totaal zo'n 300 cc bijgevuld. Daarna niets meer, nu bij 25.000 km is het peil nog steeds op maximum.

De auto is geleased op 4 x 20.000 km, maar aangezien we na bijna 8 maanden al op 25.000 km zitten geeft dit wel aan dat het een heerlijk reisautootje is.

We hebben 3 kinderen (6 jaar, 10 jaar en 11 jaar) en dat is wat aan de krappe kant achterin als je op vakantie wilt. We zijn naar Normandie geweest en dat ging, meer kan ik er niet van zeggen. Maar goed, ze hebben het zonder gemopper overleefd, en als je elke 2 uur even stopt om de benen te strekken en achterin van plaats te wisselen is het ok.
Ik ben met 1 zoontje naar de 24 uur van Le Mans geweest. Dat was 800 km rijden en met z'n twee in zo'n auto helemaal ideaal. Hij gaat maar door....

Het brandstofverbruik schommelt een beetje. Naar Normandie op de heenweg heb ik 1:27 gehaald, niet te hard rijden (max 120) en goed weer. Terug was gemiddeld 1:21, iets harder gereden, slecht weer, veel regen en harde wind. Je moet je best doen om onder de 1:20 te rijden, waarschijnlijk als je veel korte stukjes rijdt. Gemiddels gaan we na 750km een tankstation op zoeken.

Gedurende de winter hebben we een keer stilgestaan. Toen het -20 graden was is waarschijnlijk de afvoer van het carter bevroren geweest (en dus verstopt) en met een grote plof stopte hij er mee. We hebben hem toen binnen geparkeerd en de volgende ochtend deed hij het weer. De computer gaf wel een storing aan, maar na resetten bij de dealer konden we onze weg vervolgen.

Na ca. 10.000 km begon de auto te stinken naar uitlaatgas, vooral als je aan kwam rijden bij het stoplicht, of net na het starten.
Het bleek dat een verstuiver niet goed aangedraaid was, hierdoor kwam er een minimale hoeveelheid uitlaatgas langs de verkeerde weg naar buiten. Aandraaien, nieuw brandplaatje erop en klaar. Was een bekend probleem aldus de dealer.

Standaard is de auto voorzien van een start&stop systeem. Dat is erg handig, ik kan me voorstellen dat je daar ook wel mee kan besparen als je vaak voor een stoplicht moet wachten. Wat er voor logica achter zit ontgaat me dan wel helemaal. Soms stopt de motor zoals je zou verwachten, dan weer bij twee stoplichten niet, dan weer wel... heel apart.

De blue&me navigatie is ook ideaal, zo met die standaard in het dashboard. Geen geknoei met snoeren. Je kan ook info van de boordcomputer uitlezen, trip informatie, momentaan gebruik etc.
Deze gegevens kan je op een USB disk opslaan en op de computer in een speciaal Fiat programma inladen. Zo kan je je verbruik zien, de CO2 uitstoot en hoe je het doet ten opzichte van het gemiddelde. Algemeen doe ik het wel goed, alleen mijn acceleratie laat te wensen over aldus 'EcoDrive'. Ik krijg het gevoel dat je daar alleen goede cijfers krijgt als je 0-100 doet in 60 seconden, of tot de algemene 'club van 90' wilt behoren. Maar dat komt de veiligheid op de weg ook weer niet ten goede.

Verder niets dan lof tot zover....

100.000 km barriere doorbroken

Inmiddels zijn we iets meer dan 5 jaar verder, en de 100.000 km grens is doorbroken.
Het jaarkilometrage is iets opgelopen, nu rijden we ca. 30.000 km per jaar, en de Diesel vindt dat wel prettig. Voorheen reden we kleinere stukjes en dat gaat niet goed.
Dan krijg je nog wel eens een storing op het dashboard, en blijkt het roetfilter dicht te slaan. Een eind rijden met flink in toeren (130 km/uur in de 4e versnelling) blaast het roetfilter weer schoon. Maar met de langere afstanden hebben we geen problemen.
Eigenlijk is er weinig op de auto aan te merken.
Bij 90.000 km heeft hij weer een beurt gehad, inclusief APK. Daar waren geen op- en aanmerkingen.
Ook bij 90.000 4 nieuwe zomerbanden gemonteerd, dit is de eerste keer dat banden vervangen moeten worden. Wel rijden we 's winters op winterbanden, dus het is niet zo dat wel 90.000 km met dezelfde set hebben gereden. Toch kan je wel stellen dat hij goed met banden omgaat, maar met 85pk verwacht je niet anders.
Verder is er weinig op aan te merken, hij doet het eigenlijk nog precies al 4 jaar terug, en we zien nog geen reden om hem in te ruilen.