Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic (2010)

Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic (2010)

UitvoeringPunto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2014

Aanschaf/Verkoop

REDEN VAN AANSCHAF

Ik heb de auto tweedehands gekocht bij een kilometerstand van net geen 90.000 km.

Mijn vorige auto heb ik 8,75 jaar en 180.000 km in gereden (totaal 345.000 km). De Seat was nog niet slecht maar er kwamen (weer) hogere onderhoudskosten aan. Ook wil je op een gegeven moment wel eens wat anders.

We wilden tevens wel wat kleiner gaan rijden. Mijn partner en ik hebben nagedacht over mogelijke alternatieven voor de Seat. We waren daar best snel over uit. Een Fiat Punto EVO of een VW Polo. Een diesel of benzine was om het even.

Na een paar proefritten met een Polo (Bluemotion) en Punto was de keuze niet zo moeilijk. De Polo gaf een zeer bekend gevoel qua zitten en bediening. Leuk maar we wilden wat anders daarom de Punto gekozen. Daarnaast moest de Polo op verschillende punten zijn meerdere erkennen in de Punto.
Denk aan: Aanschafprijs, Binnenruimte, zitcomfort en motor.

Ondanks dat de Punto een klasse kleiner is dan de Seat is dat binnenin bijna niet te merken. De auto is smaller, dat is merkbaar maar voor de rest hebben we meer ruimte dan in de Seat. Zeker de achterpassagiers hebben duidelijk meer ruimte. De wielbasis van de Punto Evo en Seat Toledo zijn vrijwel gelijk.

EERSTE RIJ-INDRUKKEN

Heb de auto net een week in mijn bezit en 1 tank leeg gereden.
De stoelen van de Punto zitten een stuk beter dan in de Seat. Dit kan uiteraard ook aan de hoge kilometerstand van de Seat liggen maar meerdere mensen, in mijn omgeving, die de auto gereden hebben, gaven aan dat de stoelen erg goed zitten. Dat is dus een pluspunt.

De besturing is licht maar wel direct. Na een week vind ik het toch erg prettig. Dat er weinig gevoel in zit (voelt amper wat de wielen doen) vind ik geen gemis.
Het rijcomfort rechtuit vind ik ook goed. De auto is comfortabel maar voelt ook wel stevig aan. Het comfortabele merk je vooral in de bochten, de auto helt best over. Ik mis dan toch wel wat zijdelingse steun voor de benen.
De zitpositie achter het stuur is helemaal goed in te stellen. De stoel kan over een grote afstand verstelt worden. Het stuur heeft ook een behoorlijke ruime afstel mogelijkheid, zowel in de lengte als in de hoogte. Hier ben ik helemaal tevreden over.

De 85 PK is wat aan de magere kant en is duidelijk een ECO motor, kom je buiten de "sweetspot" van de motor, dan is deze zo goed als futloos.

De auto is netjes afgeleverd door de garage maar helemaal perfect was het niet. De Punto is voorzien van Blue and Me. Dit betekent dus een "Windows" knop op het stuur. Helaas bleek deze niet te werken. Ook de andere knoppen op het stuur werkten moeizaam. De oplossing was gelukkig simpel.
De contacten van de knoppen moesten gereinigd worden. Nadat dit gedaan was (zelf gedaan), werken alle knoppen weer naar behoren.

De standaard radio geeft best een aardig geluid maar de bediening van de mediaspeler is een ramp. Daarnaast blijkt dat Fiat nog heeft lopen sleutelen aan de software. De bediening/functionaliteit van het Blue and Me systeem komen niet helemaal overeen met de handleiding. Gelukkig heb ik er ook een Fiat TomTom bijgeleverd gekregen. Met deze kan ik de mediaspeler wel fatsoenlijk bedienen.

Bij aflevering heeft de auto een grote beurt gehad waarbij ook de olie vervangen is. Helaas is wel vergeten de service interval voor de olie te resetten. Na een paar dagen kwam hiervan een melding naar voren. Terug naar de garage om de melding "even" te resetten. Dit kostte meer moeite dan verwacht maar is uiteindelijk opgelost. De garage is geen Fiat dealer en doet het dus met universele apparatuur. Dat gaat dus niet altijd vlekkeloos.

Nog even over de motor. De 85 pk is zeker niet te veel. Vooral op moment als een rotonde over rijden of wegrijden bij 80 km/u in de 5 merk je het krappe en afgeknepen vermogen goed. Uiteraard is hier een oplossing voor, Chiptuning!
Vandaag stond Mobile Chiptuning op de stoep om de "ECO" belemeringen van de motor te halen. Dit is goed te merken maar eigenlijk ook weer niet.
Vanuit lagere toeren pakt de motor veel beter op en dat is een groot pluspunt en is het geld al wel waard.
De Seat was ook getuned en deze had, door de tuning, bij het op gang komen van de turbo een duidelijke een tuboboost. Dit is typerend voor een VW diesel. Deze push zit absoluut niet in de JTD van Fiat. De turbo komt er na de tuning wat eerder en veel geleidelijker in maar loopt boven in toeren wel beter door dan de VW diesel. Het voelt dus veel minder aan als een Tubomotor. De motor voelt hierdoor wat minder krachtig aan maar is toch duidelijk krachtiger dan een originele 85 pk JTD. Rotondes rijden is nu een plezier geworden ook het wegrijden bij 80 km/u in de 5 gaat nu naar behoren. Het is nog steeds geen sprinter maar het voelt nu wel goed aan.

Conclusie na de eerste week Punto.
In vergelijking met de Seat heb ik op luxe en comfort wat moeten laten vallen en op gebied van rijden heb ik duidelijk gewonnen.
Uiteraard kan ik nu geen zinnig woord zeggen over betrouwbaarheid en gebruikskosten. Als de Punto net zo betrouwbaar is als de Seat (een radiateur, aircopomp en een schroefveer als afwijkend onderhoud in bijna 9 jaar en 180.000 km), hoor je mij niet klagen en vind ik 5 sterren voor betrouwbaarheid zeker op zijn plaats.

--------------------------------

03-10-2014 (99.000 km)

De Fiat is nu ongeveer 5 maand in bezit en heb er nu 10.000 km mee gereden.
Pas geleden een rit naar Krakau Polen gehad. Dat is een mooie test geweest.

Op snelweg merk je goed dat je met een kleinere auto onderweg bent. De auto is wat nerveuzer en daardoor vermoeiender maar dat maakt de auto niet minder geschikt om een lage rit naar Krakau te maken (ongeveer 1200 km). De rit bestond voornamelijk uit Duitse Autobahn en Poolse tolwegen. Dit gaat heel goed met een beschaafd verbruik. Heen en terug heel veel 150 km/u en sneller gereden en toch gemiddeld 6L/100 km. Hier ben ik dik tevreden over.

Zitcomfort is goed en de motor gaat, in tegenstelling tot een VW diesel, niet brullen bij hogere snelheden. Het wordt vanaf 140/150 wel wat futlozer maar blijft gestaag doorlopen tot ver na de 170 km/u op de teller. Gezien de 1300 cc is dit geen schande. De tuning is bij deze snelheden absoluut een meerwaarde geweest.

Er zit ter hoogte van de B-stijl wel een rammel of een kraakje maar dat vind ik niet storend.

Verder blijkt dat je direct na het starten van de motor niet de voorruitontwaseming kan ik inschakelen. Althans het knopje werkt wel maar de ontwaseming wordt niet gestart. Handmatig eerst de ventilator iets hoger zetten en dan werkt het wel.
Geen flauw idee of dit zo hoort.

Verder geen problemen alleen maar plezierige kilometers.

De "lichte" stuurbekrachting waren de heren autojournalisten iedere keer over klagen kan ik alleen maar als prettig ervaren. De bekrachting is licht maar zeker niet gevoelloos. Het kan beter maar het is ook geen sportauto.

Het comfort is goed maar de 65-serie banden laten de auto wel merkbaar "wiebelen". In het voorjaar staan er een paar 17" wielen op planning. Ben benieuwd hoe deze bevallen.

Sinds een week zit de Webasto Thermotop Evo 4 standkachel in de auto gemonteerd. Deze was bij de Seat al een wens en heb ik nu in de Fiat tot uitvoer gebracht. Vanwege het weer heb ik er nog geen gebruik van hoeven/kunnen maken maar ben erg benieuwd hoe deze het in de winter gaat doen.

Puntje van kritiek:
Het terugschakelen van de de 5 naar de 4 gaat niet vanzelf sprekend. Je zou verwachten dat de pook met beleid naar achteren trekken voldoende is om deze in een beweging in de 4 te laten "vallen". Helaas is dat bij onze Fiat niet zo. Wanneer ik de pook van de 5 naar vrij getrokken is, moet ik de pook even iets los laten waardoor dan precies goed komt te liggen om in de 4 gelegd te worden. Wanneer ik het in een beweging doe, kom ik net naast de 4 uit. Kan exemplarisch zijn. De versnellingsbak schakelt er trouwens niet slechter om. Gaat altijd goed zonder gekraak of gerammel.

------------------------

18-02-2015 (106.000 km)

Auto bevalt goed maar toch wat kosten aan gehad.
De accu is vervangen omdat deze te zwak was geworden. Dit is vrij snel (auto is van sept 2010). Ik las op het Punto forum dat het vaker voorkomt dat de (originele) accu vroegtijdig overlijdt. Niet geheel vreemd dus maar wel aan de vroege kant.
Verder waren van de beide schroefveren aan de voorkant een deel van de windingen afgebroken. Ook dit is toch echt aan te vroeg. Schroefveren horen naar mijn mening een autoleven mee te kunnen. Ze waren afgebroken vanwege roest.

Standkachel in de auto meerdere keren gebruikt. Erg lekker maar legt wel een last op je accu. Door de standkachel ben ik er ook achter gekomen dat de accu slecht was. Nog niet direct door tijdens het starten.

Ondanks deze mankementen blijft het een fijne auto om in de rijden.

Als ik het rijden mag vergelijken met mijn vorige Seat, vind ik de Fiat meer leven tijdens het rijden. Betrekt op een een of andere manier meer bij het rijden. De Seat was wat afstandelijk/veiliger.

24-02-2016 (123.500 km)

We zijn weer een jaar verder. Intussen een keer lampje gaan branden op dashboard wat niet hoort en de garage kreeg deze in eerste instantie ook niet weg. Dit was vlak voor de vakantie. Heb daarom de auto van mijn ouders meegenomen op vakantie. Had geen zin in problemen onderweg naar Italie.

Tevens is mij opgevallen dat de auto heel vaak vindt dat het Start/Stop systeem niet gebruikt mag worden. Je krijgt hiervan een melding op het dashboard. Dit is zeker geen storing. Er zijn gewoon heel uitzonderingen op de werking van het Start/Stop systeem. Als de auto het toelaat om het systeem te gebruiken, werkt ook uit de kunst. Heb er op deze momenten dan ook totaal geen problemen mee gehad

De standkachel heeft zich afgelopen weken weer zijn beste kan laten zien.

(REDEN VAN) VERKOOP.

Voor de rest eigenlijk een probleemloos jaar. Ondanks dat, gaat de auto toch weer weg. Dit is veeeeel eerder dan gepland.
Reden: We vinden de motor toch te krap voor onze rijstijl en daarnaast is de auto op de snelweg toch iets minder stabiel dan een grotere auto. Dit eerder typerend voor het segment dan voor de Punto zelf.

We hebben met veel plezier met de auto gereden. En kan iedereen die in de markt is voor een compacte auto, de Punto aanraden.
Het is een leuk rijdende auto met, voor het segment, veel ruimte voor de inzittenden. Ook het interieur mag er zeker zijn. Het kunststof is wat eenvoudiger en harder maar de vormgeving is zeker frivool en een afwisseling in de markt. De originele Fiat/TomTom navigatie is ook een zeer prettige oplossing. Het gemak van een TomTom met een mooie integratie in/op het Dashboard.

Het enige echte minpunt wat ik kan bedenken is het verbruik. Wij kwamen niet verder dan gemiddeld 1:17.2 (Diesel).

De Punto is ingeruild op een Volvo V50 2.0D. Gezien de eerdere 9-jarige ervaring met de Seat Toledo 1.9 TDI verwacht ik dat de Volvo een gemiddeld verbruik zal hebben van 1:16. Dit kleine beetje verschil in verbruik tegen een groot verschil in rijcomfort is dan ook de hoofdreden geweest om de Volvo te kopen.

Ik hoop dat andere mensen iets hebben gehad aan deze review en wens iedere (toekomstige) Punto-rijder dan nog veel plezierige kilometers toe.